FamilieDu ødelegger ikke barna dine om du gjør dette

Du ødelegger ikke barna dine om du gjør dette

Neida, du har mest sannsynlig ikke ødelagt barna for evig tid selv om du har gjort det meste på denne listen. Foto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 4532 Sist oppdatert 13.03.15
Vi er ikke perfekte foreldre – hele tiden. Og det er greit. Her er 29 ”feil” du kan gjøre innimellom, med god samvittighet.

1. Lage Toro-muffins til bursdagsselskapet
Det må ikke være selvlaget for å være vellaget, og du kan fortsatt bake med kjærlighet selv om det er kjappere og enklere. Snur du på det, kan du heller tenke at du på denne måten får mer tid til å leke med barnet. Dessuten er mange slike 1-2-3-bakverk veldig gode!

2. La huset se bomba ut – innimellom
Ser du strigla hjem i sosiale medier, og så sukker når du ser deg rundt i ditt eget hus? Tenk at disse bildene alltid er tatt på det perfekte tidspunktet. Minutter senere er det kanskje like mye rot der som hos deg. Og bak kamera står det gjerne hauger med skittentøy og oppvask. Skippertak er greit det også.

3. La barnet se på iPad i noen minutter, så du får gått på do i fred
Det kan være vanskelig å få tid til å ta en telefon, gå på do eller dusje i fred med en liten hengene i beina hele tiden. Det er faktisk lov å kjøpe seg litt tid ved å la barnet få noen minutter med skjermtid. Bare det ikke blir så mange minutter.

4. Bestikke barnet med en kjeks for en behagelig handletur
Barn og handletur er kanskje en kombinasjon som kan være grei å unngå – om mulig. Men noen ganger må man drasse med seg et trøtt og sutrete barn. Da må det være lov å bestikke småen med en kjeks eller lignende for en litt hyggeligere handletur – for alle.

5. Bli skikkelig sinna en gang i blant
Tålmodighet er en dyd, og noe man bør øve opp med små i hus. Men noen ganger klikker man. Og sånn er det med den saken. Barnet blir sannsynligvis ikke traumatisert av at du blir rasende en gang i mellom.

6. Drøye turen til Dyreparken enda ett år til
Det går an å vokse opp uten å ha vært på tivoli, Disney on Ice, i dyreparker, Legoland og alle slike ting som er beregnet på barn – selv om ”alle andre” har gjort det. Er alternativet (minst) like hyggelig for hele familien, kan du godt drøye slike utflukter ett år eller to til.

7. Gi barnet morsmelkerstatning – må man, så må man
Alle er enige om at morsmelk er det beste for babyer. Men når det ikke er nok, eller ikke et alternativ, er morsmelkerstatningen god å ha. Barn som vokser opp på flaske blir også intelligente, friske og hyggelige mennesker.

8. Legge barnet ekstra tidlig en kveld, så du får mer egentid
Er du ekstra sliten, eller har du planer om tv-serie-maraton i kveld? Det er lov til å legge barnet litt ekstra tidlig. Forutsatt at du faktisk får det til, og er innforstått med at barnet sannsynligvis våkner tidligere neste morgen.

9. La barnet være våkent litt ekstra når dere er ute på noe gøy
Fast leggetid er lurt, men ingen regler uten unntak. Å la barnet være ekstra lenge våken en deilig sommerkveld, eller la smårollingen se fyrverkeriet på nyttårsaften, ødelegger ikke leggerutinene for evig tid.

10. Ikke ta vare på alle kunstverkene barna lager
Det føles kanskje ikke så godt å kaste dorullnissene som ramler fra hverandre, eller tegningen av en sky som bare ser ut som en krusedull – og som du allerede har tatt vare på fire versjoner av – bare i dag. Stort sett er produksjonen så stor, at det ikke lar seg gjøre å ta vare på alt. Velg noen som du gjemmer, og kast resten.

11. Droppe julenissen et år
Det blir jul uten julenisse også. Ettåringen skjønner ingenting av nissen uansett, og femåringen vet at det er farfar. Det er lov til å droppe nissen – med god samvittighet. Med mindre den er veldig viktig for dere, da.

12. Glemme å legge penger i tannglasset når barnet har mistet en tann
Ojsann… I disse kontantløse tider kan det være vanskelig å hoste opp en tjuekroning eller to på vei til sengs fordi du plutselig kom på glasset med en liten melketann i på kjøkkenbenken. Det går an å la tannfeen komme litt forsinket på besøk (for eksempel grunnet at tannfeen ikke fant den, og måtte få seg briller), eller la det ligge igjen et gavekort i stedet.

13. Droppe middagen, eller spise fast-food en sjelden gang
I dag er det ostesmørbrød til middag, eller en pølse i hånden på håndballkamp. Slike dager finnes, og da tilpasser man seg. Et slikt måltid en gang i blant går helt fint.

14. La barnet gå i pysj en hel dag
Kan du tenke deg noe deiligere enn å tusle rundt i pysjen en hel dag, og bare leke? Nei? Ikke barnet ditt heller. Slike daffe-dager kan være fantastiske. Skal dere ikke ut på noe, må ikke pysjen byttes ut med vanlige klær. Og pysj under dressen når dere skal på lekeplassen, kan fungere helt fint.

15. Aldri lage nistepakker formet som et romskip eller prinsesse Elsa
Det er stilig når frokosten ser ut som et bjørneansikt eller en slange, men barnet går ikke glipp av noe om det aldri får servert slike kunstverk. Matboksen trenger heller ikke å se fancy ut for å være god.

16. Si ”bare vent litt” for å utsette å måtte svare på et vanskelig spørsmål
Det er også lov å håpe at barnet glemmer det de spurte om. Men det er slett ikke sikkert. Ofte kan det være lurt å tenke seg litt om, slik at du finner det riktige svaret å gi.

17. Fortelle en hvit løgn nå og da
Rekk opp hånden alle foreldre som har fortalt en hvit løgn. Til dere som ikke rekker opp hånden: Dere lyver mest sannsynlig akkurat nå. Det er lov til å ta noen små snarveier innimellom. Og noen ganger både bør og skal man pynte litt på sannheten for barna, eller velge bort deler av den.

18. La barnet gå (bare) i arveklær
Barn trenger ikke dyre eller nye klær. Det trenger gode klær. Om noen har brukt dem før dem, spiller vel liten rolle så lenge de gjør jobben sin? Og det er mer miljøvennlig.

19. Overlate barnet til barnevakt
Barn vil helst være med mamma og pappa. Men foreldre trenger også å komme seg ut litt iblant. Det er lov til å la stolte besteforeldre eller andre kompetente voksne ta seg av barnet i noen timer, så dere får gjort noe hyggelig sammen eller hver for dere. Man skal ikke bare være forelder, men også seg selv og kjæreste. Det er viktig å ta vare på alle delene av seg selv.

20. Høre på mammas musikk i bilen, i stedet for barnesanger
Det er ikke alltid du er i humør til å ha lange samtaler, eller høre skrikende barnesanger i bilen. Du er sjåføren – du bestemmer. Kanskje finner du ut at du og barnet deler musikksmak også?

21. Skremme barnet (med vilje)
Barn liker å bli skremt. Det er ikke uten grunn at de vil leke ”Bjørnen sover” om og om igjen. Det er lov å på en vennlig måte skremme barnet litt, og så vise at det var helt ufarlig. Som når du løper etter barnet og skal ”ta det”.

22. La barnet sove i foreldrenes seng
Rådene er så mange når det kommer til barn og søvn. Men ønsker barnet å komme inn til foreldrene og sove i deres seng etter en vond drøm, og det er greit for dere, kan det umulig skade. Det skal naturligvis gjøres på en trygg og forsvarlig.

23. Vingle litt når det kommer til oppdragelse
Er du inkonsekvent i oppdragelsen? Er ikke du og partneren din enige? Holder du ikke alt du lover? Gratulerer, du er en helt normal forelder. Teori og praksis går ikke alltid (overraskende sjelden) hånd i hånd.

24. Komme med trusler (som du ikke holder)
”Hvis du ikke kommer nå, så…” Og så ble det ikke noen konsekvenser av det likevel. Selv om det bør unngås, er det fort gjort at ordene glipper. Du er ikke ubrukelig som oppdrager likevel.

25. Sammenligne barnet med andre barn
Det har lite for seg, for alle barn er forskjellige. Vi vet det, men det er så fryktelig vanskelig å la være å sammenligne lillebror med storesøster, eller med andre i barnehagen.

26. Ikke høre etter hva barnet sier
Når smårollingen snakker på inn- og utpust er det lov å koble ut noen sekunder her og der – særlig om det er flere som hører på. Det er stor forskjell på å aldri høre etter, og av og til bare lukke ørene bittelitt.

27. Gå glipp av en milepæl
Det kommer til å skje. Barnet vil kanskje ta sitt første skritt mens du er på jobb eller bare på do. Det vil kanskje si sitt første ord i barnehagen, eller telle til ti hos mormor og morfar. Selv om du vil ha med deg alle milepæler, går det sannsynligvis bare ikke. Like greit å innfinne seg med det.

28. Ikke alltid være det beste forbildet
Du er ditt barns viktigste forbilde, og det er litt av et ansvar. Men det er lov (og helt sikkert sunt) at forholdet ikke er perfekt. Du kan ha følelser og vise dem, du kan gjøre feil og lære av dem – og uten å vite det, gi barnet ditt viktige lærdommer. Men så må du heller ikke være så naiv å tro at når du står med hånda i smågodtposen og bedyrer at det ikke er lov til å spise godteri på hverdager, så gjør barnet som du sier, ikke som du gjør.

29. Tenke at du trenger en pause
Time out, jeg vil bare være i fred ­– bare i noen timer! Det er ingen lett jobb å oppdra barn. Det er lov til å bli sliten av det, og trenge en pause. Sørg for at du får hentet deg inn innimellom – sjansene er store for at du da klarer å være en bedre forelder for barnet ditt.

Inspirert av Popsugar

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: