Har dere alltid litt for liten tid og litt for mange småkrangler om morgenen? Sølvi Foss, som er mamma til tre og bonusmor til to, har funnet sin vei til mindre stress og litt mer harmoni. Her deler hun dem med deg!

Sist oppdatert: 29. februar 2016

Når Sølvi Foss skal beskrive hvordan det tidligere var hjemme hos henne og familien om morgenen, sier hun at de var både trøtte og ustrukturerte.
– Vi kom oss ofte ut av huset akkurat litt for sent, og barna opplevde en mamma som ofte sa at ”Nå har vi liten tid, dere!” Vi skrek, kjeftet og lette. Undret oss over hvorfor det var tomt for leverpostei, og hvorfor ingen hadde husket at det var turdag i barnehagen akkurat den dagen, sier Foss.

Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i denne familiens morgenstress. Sølvi brukte ett år til å gå gjennom hele livet sitt. Hver måned tok hun for seg et nytt tema for å få en bedre hverdag. Resultatet ble boken ”Ekte hverdag – 12 steg til et litt bedre liv”. For, som hun sier på bokcoveret, er det mange som kaver seg gjennom hverdagen med ett må for øyet – helg og ferie. Da skal livet leves.

– Men hvorfor holder vi på sånn? Det er jo hverdagene det er flest av! Hvorfor ikke bruke en vanlig tirsdag eller en travel torsdag til å få det litt bedre, spør Sølvi.

I juni 2015 var temaet hennes mindre stress. Med små grep fant hun fram til enkle triks som frigjorde tid og senket morgenpulsen – både på henne og resten av familien. Dette virket for henne:

1. Stå opp tidligere
Sølvi begynte å stille vekkerklokken til å ringe en halv time tidligere om morgenen. Men da vekket hun bare seg selv, og fikk det hun så kaller en ”bomullsstart på dagen”. Hun fant snart ut at egentid i et morgenstille hus var luksus, og undret seg over hvorfor hun ikke hadde gjort dette tidligere. Men en halv times forsprang, var hun selv fit for fight og klar til å hjelpe noen morgentrøtte fjes ut i dagen.

2. Avklaringer på forhånd
Noe som ofte bidro til at ting kunne skjære seg hjemme hos Sølvi og familien, var mangel på avklaringer. Barn som nettopp var kommet ut av senga, ville ofte ikke ha på seg klærne som foreldrene foreslo. Og hvem var det egentlig sin tur til å kjøre barna?

Løsningen ble å finne svar på det meste som kunne avklares dagen i forveien. Vente med å legge seg til barna hadde fortalt om sine planer for neste dag og lagt fram klærne de kunne tenke seg å gå med. Tømme vaskemaskinen, legge mobilladeren i vesken og ha bilnøklene klar på krakken i gangen.

– Vi er fortsatt litt gretne, og har ikke så mye koseprat. Men vi har litt færre ting vi kan krangle om, sier Sølvi.

3. Lage matpakken klar dagen før
Sølvi beskriver seg selv som et matpakkemenneske. Hun liker å lage skikkelig nistemat til både seg selv og ungene – kanskje fordi det var noe hun selv vokste opp med. Sølvi synes det ligger mye kjærlighet i en boks med mat, og vil gi dem dette som ekstraservice – også de som er store nok til å lage i stand maten selv. Men nå har hun begynt å lage klar nisten kvelden før, og lagrer den kaldt til neste dag. Hun mener maten smaker like godt, og setter pris på den ekstra tiden de får om morgenen – med færre konflikter.

4. 15 minutter buffer
Etter at Sølvi har flyttet en del oppgaver til kveldstid, føler hun at hun sparer en del tid om morgenen. Sølvi har fått øynene opp for at tid kan være en bonus, og prøver å legge det inn også i andre sammenhenger. Om hun skal i et møte eller følge barna på aktiviteter, prøver hun å være på plass 15 minutter før noe begynner. Det gjør at hun unngår stress, får tid til å nyte noen solstråler før noe begynner eller kan få en rolig stund med barnet på fanget før alt er i gang. Og kanskje rekker hun å se i gjenglemt-kassen på skolen før skoleklokkene ringer inn.

Sølvi Foss:

• 44 år 
• Utdannet cand.polit og familieterapeut
• Er daglig leder for butikkjeden Barnas Hus
• Forfatter, 2 bøker.
   o Lappeteppefamilier: hverdagsliv med mine, dine og våre barn (2013)
   o Ekte hverdag – 12 steg for et litt bedre liv (2016)
• Gift, og 3 barn i alderen 6,8, 17 år. Mannen har to barn fra før (17 og 19 år)
• Bor i Rælingen.

Vil du lese mer av Sølvi Foss sine råd og hverdagsbetraktninger? Sjekk her. 


Hva synes du om artikkelen?