Forrige fødsel tok lang tid og kan karakteriseres som en tung fødsel. Tankene omkring den sitter fortsatt i, men jeg skal gjøre alt jeg kan for at den forestående fødselen går bedre.

Sist oppdatert: 15. mars 2006

Denne uken var jeg på journalskriving på sykehuset. Under journalskrivingen fyller jordmor ut det meste av papirarbeidet på forhånd slik at vi skal slippe å fylle ut skjemaet når vi ankommer sykehuset under fødselen. Da jeg så det velkjente skjemaet slo det meg: Hjelp nå er det ikke lenge igjen til jeg skal inn på sykehuset for å føde!
 
Jordmoren som fylte ut papirene hadde også forrige fødsels skjema foran seg. Etter at hun hadde tatt en titt på disse sa hun: ”Oj jeg ser det hadde en hard fødsel forrige gang! Gruer du deg?” Jeg samtykket til det, men sa også at jeg gleder meg til å få det overstått. Den første tanken som slo meg da graviditetstesten lyste ”GRAVID” for ca 8 måneder siden var ”Å nei jeg nå må jeg gjennom enda en fødsel!”. Jeg er nå lei av å ha vonde tanker omkring neste fødsel. Derfor har jeg bestemt meg for å gjøre alt jeg kan for at denne fødselen ikke skal bli like hard.
 
I forbindelse med journalskrivingen hadde jeg skrevet et brev hvor jeg delte mine tanker omkring forrige og nåværende fødsel. Her skrev jeg blant annet at jeg ønsker smertestillende i form av epidural, at jeg ønsker badekar og akupunktur og at jeg ønsker at jordmor skal være mest mulig tilstede under fødselen. Forrige gang hadde jordmødrene det veldig travelt, noe som resulterte i at jordmoren min bare var inne for å måle åpning i livmorhalsen for så å forsvinne igjen. Tanken om at smertestillende medikament er ”reservert” på forhånd gjør at jeg nå ikke gruer meg like mye som jeg gjorde for noen måneder siden.
 
Under fødselen med Andrea tok åpningsfasen veldig lang tid. For å gjøre livmorhalsen mer moden, for dermed å forkorte denne fasen, har jeg nå bestilt timer til modningsakupunktur hos jordmor. Slik akupunktur har vist seg å ha effekt ved at en får en kortere fødsel samtidig som man som oftest slipper å gå på overtid dersom man har fått akupunktur. Selv har jeg stor tro på akupunktur da metoden hjalp meg under forrige fødsel. Det blir spennende å se hvorvidt nålene har noen effekt denne gangen. Jeg tviholder uansett på tanken om at denne fødselen blir kortere så slipper jeg unødig bekymring.
 
Naturmedisin har jeg ingen erfaring med fra før og har i grunn tvilt litt på om slik medisin egentlig har noen effekt i det hele tatt. Nå har jeg imidlertid gått til innkjøp av kapsler og te som skal gjøre livmorhalsen mer moden. Medisinen består av bringebærblad og skal tas den siste måneden av svangerskapet. Jordmoren visste ikke hvorvidt bringebærblad hadde positiv virkning, men hva gjør man vel ikke for at fødselen skal fortone seg litt enklere?
 
I høst hadde jeg fødselssamtale med jordmor på sykehuset. Målet med samtalen var å bearbeide inntrykkene fra forrige fødsel for dermed å få et mer positivt forhold til den neste fødselen. I tillegg til at samtalen var informativ fikk jeg også luftet mine negative opplevelser og jeg gikk derfra med en følelse av at dette skal gå bra. Det viktigste jordmor sa til meg under denne samtalen var at andregangsfødende ofte får en lettere fødsel enn første gang. Denne uttalelsen har jeg ”skrevet bak øret” og jeg har den som en livbøye når fødselen nå nærmer seg. Jeg er i grunn mer positiv til fødselen nå enn jeg hadde fryktet på forhånd. Dette skal gå bra!
 
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKveldsamming og nattevåk
Neste artikkelFødselen var ikke så ille som jeg hadde trodd!
DEL