Vi er en nasjon slankere! Mødre slanker seg, ungdom slanker seg, barn slanker seg, og nå skal jammen også babyer slanke seg, helst mens de ligger i magen. Vi mødre har et stort ansvar og noen bør ta seg ei bolle!

Sist oppdatert: 25. August 2014

Det er for mange overvektige i Norge. Alarmen har for lengst gått. 20 prosent av alle tredjeklassinger er tjukke. Overvekten følger dem opp i voksen alder, og alle vet at det ikke er sunt å veie for mye. Det handler først og fremst om helse, men også trivsel og velvære. Ingen Sjefredaktør Karine Næss Frafjord er mor til to jenter.ønsker seg overvektige barn, og ingen barn vil være tjukke.

Les også: Nybakt mamma? På tide å slanke seg!
Les også: Slanking kan gi tidlig fødsel.

5:2 i barnehagen?
En nyfødt baby på lavkarbo eller 5:2 dietten til et barnehagebarn høres sinnsykt ut for meg, men tydeligvis ikke for alle.

Gjennomsnittlig fødselsvekt på en baby er 3500 gram. En nyfødt regnes ikke som stor før den er over 4500 gram. Når jeg leser at det i enkelte kretser er status at babyer skal veie under tre kilo blir jeg skremt.

Baby på størrelse med chihuahua?

Årsaken er visstnok at et lite nett barn (på størrelse med en chihuahua) gir omverdenen signaler om at mor har vært flink til å trene og spise sunt, i motsetning til de latsabbene som har fått lubne godklumper av noen babyer.

Men det er ikke sunt å bli født for liten! Barn som er født lavvektige har større risiko for overvekt som voksne, diabetes og hjerte-karsykdommer, i følge avdelingsleder og overlege Kåre Danielsen ved Barnesenteret ved Sørlandet Sykehus.

Skriker etter sjokolade
Hva gjør du når toåringen bare vil ha nugatti på brødskiven? Eller når treåringen nekter å spise noen annen middag enn den som begynner på p, som pizza og pannekaker. Eller når fireåringen ligger på gulvet i butikken og skriker etter sjokolade en vanlig tirsdag. Det er vanskelig, og de fleste foreldre har opplevd det.

Det finnes ikke noe fasitsvar, jeg tror foreldre flest gjør så godt de kan. De vet hva som er sunt og usunt, men samtidig må man velge sine kamper. Vi gjør rett og galt, prøver og feiler, det er sånn det er å være foreldre.

Les også: Maggie goes on a diet. Slankebok for barn.
Les også: Vellykkede barn for enhver pris.
Les også: Er barnet overvektig?


Vanskelig, men vi har et ansvar
Å gi barn gode og sunne kostholdsvaner fra tidlig alder er viktig. Det krever at foreldrene er bestemte, konsekvente og gode forbilder. (Jada, jeg har også opplevd å putte sjokoladeposen under genseren når datteren min våkner og plutselig står i stua der mor koser seg litt ekstra midt i uka) Som sagt: det er ikke lett, men vi har et ansvar som foreldre.

Men det er en enorm forskjell på å lære ungene et sunt kosthold basert på at grønnsaker er bra for kroppen, og at godteri spiser vi bare på lørdager, til å sette små babyer på slankekur.

Jeg håper og tror dette er en trend forbeholdt veldig få. Og at majoriteten av dere gravide og mødre der ute ser viktigheten av å spise sunt, trene moderat og føde normale barn, enten de er små eller store. Og ikke glem: ta deg ei bolle innimellom med god samvittighet!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNi trinn til mindre mammastress
Neste artikkelAlt skjedde så fort!
DEL