Sist oppdatert: 15. December 2010

– Det hadde vært så deilig med en liten bytur før jul, bare du og jeg. Kanskje en middag og en tur på kino?
Det høres ut som utopi for småbarnsforeldre, en deilig drøm. Når var vi kjærester på byen sist? Jeg kan ærlig talt ikke huske det.

Supermann så på meg, og jeg så at tanken fristet ham også. Men så var det barnevakt, da. Vi har ikke så mange å velge mellom, og vi føler allerede at kvoten er brukt opp på julebord og vennefester i det siste.

– Hva med foreldrene dine, spurte jeg. Mine foreldre bor på andre siden av landet, så det er ikke aktuelt. Men Supermanns foreldre stiller dessverre ikke i superbesteforeldre-kategorien lenger. De har blitt eldre og stadig mer opptatt av seg og sitt.

– Det blir vanskelig, sukket Supermann. Foreldrene hans har akkurat kommet tilbake fra langferie i utlandet. Hele desember er teppebelagt med middager med venner og slektninger. Det er rett og slett ikke tid til å sitte barnevakt på denne tiden av året.

Jeg tenker på min egen mormor. Hun reiste aldri på langtidsferie. Hun arrangerte middager hjemme, men det var nok fordi hun hadde åtte barn og en skokk med barnebarn. Jeg kan aldri huske at hun dro ut på middag med venner og kom hjem på morgenkvisten. Det gjør nemlig dagens besteforeldre. Mormor var tilstede.

Min mormor hadde sølvgrått hår som ble krøllet opp en gang i uken. Hun hadde myke tøfler som subbet da hun gikk og hekletøyet var aldri langt unna. Kamferdropsen lå i en skål på bordet, og hun hadde alltid tid til barnebarna.

Men dette var jo i forrige århundre. Dagens besteforeldre er vel bare en litt eldre variant av dessertgenerasjonen. De har full kalender.

Men jeg savner min mormor. Hun brukte tid på meg. Og ga helt sikkert mine foreldre muligheten til å gå på kino i ny og ne.

Og en slik bestemor skal jeg bli også. Uansett hvor travel jeg blir skal jeg aldri glemme hvor viktig det er for slitne småbarnsforeldre å få seg noen pustehull og tid til hverandre. Det kan våre barn være sikre på!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJesper Juul: Jesper om jul
Neste artikkelBarneleker med farlige kjemikalier
DEL