Marte slår et slag for at vi skal tørre å dele også våre mindre perfekte sider.

Sist oppdatert: 1. januar 2015

Jeg hadde egentlig tenkt og skrive en fin oppsummering av årets høydepunkter. Dele de innleggene som har blitt lest og delt mest gjennom året. Vise fram debatter jeg har startet og deltatt i. Dele mine morsomste innlegg.

Men så leste jeg et innlegg på bloggen til Kathrine Aspaas, forfatter av boka Raushetens tid. Der deler hun sine største tabber og feiltrinn i 2014.

Les også: 
Da Sjur nesten ble far – uten å ha pult

«Mamma! Hva er dette for noe?»

Hun skriver blant annet at det er viktig å ta eierskap til nederlag og feiltrinn som en naturlig del av livet. Og så siterer hun skuespilleren Mae West som sier: "Jeg har klatret opp suksessen stige, feiltrinn for feiltrinn."

Og jeg er så enig. Spesielt i disse dager når alt skal være så perfekt, tror jeg vi vinner mye på å tørre å se og dele de  mindre perfekte sidene våre også.

Her er mine ti største tabber, feiltrinn og nedturer i 2014:

1 - Reportasjen i Dagbladet Magasinet

Det begynte allerede 4. januar. Da stod reportasjen om oss på trykk i Dagbladet Magasinet.

Gleden var stor da journalisten ringte før jul, og lurte på om de kunne få komme hjem til oss en tur for å lage en reportasje. Oss! Oss i Magasinet! Wow, så kult. Det er jo den ultimate bekreftelsen på at man har gjort noe riktig. Jeg gledet meg vilt og var så stolt, så stolt.

Skuffelsen var derfor stor da reportasjen var full av feil og med en vinkling og bildebruk som satt familien min, og spesielt min da fire år gamle sønn, i et veldig uheldig lys.

Heldigvis vant jeg i PFU (Pressens Faglige Utvalg. Et klageorgan der man kan klage inn pressen dersom man mener de har opptrådt kritikkverdig) og Magasinet måtte beklage seg over en hel side.

Likevel, dette var en fæl opplevelse som ga meg mange våkenetter og mye magevondt.

Av dette lærte jeg at jeg ikke trenger å stille opp hver gang en journalist ringer. For det er nemlig helt greit å si nei noen ganger også. Jeg mister ikke lesere selv om jeg står over et par debatter og noen runder medieomtale.

 

2 - Jeg fikk ikke jobben i Social Media Days

Jeg søkte på jobben som prosjektleder av Sosial media Days 2015. Jeg kom til andre runde, men der ble det også stopp. Jeg ble ganske skuffet og litt sur. Det gikk heldigvis fort over.

Les også:
Hverdagsnevroser

Alltid noe å bekymre seg for

3 - Dårlig råd

2014 har vært et kjipt år økonomisk. Vi valgte å bo to år i Spania da ungene var små, slik at vi kunne jobbe mindre og få mer tid sammen. Vi valgte å fortsette det rolige tempoet da vi flyttet hjem høsten 2013, hvilket førte til at økonomien ble trang.

Vi har levd på budsjett, og mer eller mindre frivillig valgt bort ferieturer, dyre klær, kaféturer og kult interiør.

Det har vært litt slitsomt. Og det gir litt hodebry når bilen plutselig ryker og vi ikke har råd til å kjøpe ny.

Men alt i alt har det gått ganske greit. Vi har kjøpt brukt, hatt finfine hjemmeferier, saumfart matbutikkenes tilbudskataloger og bakt brødet selv.

4 - La på meg sju kilo

Opp og ned og opp og ned. Og i 2014 ble det altså sju kilo opp.

Les også:
Elefant i glassbutikk

Yummy mummys og oss andre litt godlubne mammaer

5 - Tar jeg for mye plass?

Jeg har vært litt mye i 2014. Det føler jeg selv i hvert fall.

Jeg har kjeftet på og debattert mot venstrepolitiker Abid Raja fordi han mener barn ikke bør snakke om sommerferiene sine i plenum på skolen. Jeg har tatt til orde for at det er ok å gi bruk i julegave, og jeg har forsvart vinglasset til julemiddagen selv om barna er til stede.

Noen ganger får jeg litt angst og tenker at jeg er litt mye. Hva tror egentlig folk om meg? At jeg er en broiler av en kranglefant? Jeg? Som egentlig er så konfliktsky.

Da låser jeg meg inn på soverommet, drar dyna over hodet og håper folk glemmer at jeg i det hele tatt eksisterer.

Men så dukker det opp noe som engasjerer meg, og så er det på an igjen. Før jeg igjen drar dyna over hodet.

En evig runddans.

 

6 - Jeg hater å snakke i forsamlinger

Jeg hater at jeg hater å snakke i forsamlinger. Jeg skulle ønske jeg var en sånn tøff, kul dame som tar ordet i forsamlinger og holder foredrag. Sånn som Kathrine AspaasAstrid Valen-Utvik og Anita Krohn Traaseth. Tøffe, trygge damer som oser av selvtillit.

I stedet får jeg hjerteklapp, rødmer, stammer og svetter når jeg må si noe foran mange mennesker.

Jeg skulle ønske jeg ikke var sånn. For tilbudene er der. Og det er ikke noe jeg heller vil, enn å si ja. Men i 2014 torde jeg altså ikke.

Jeg håper jeg tør i 2015.

 

7 - Svulst på hjernen

2014 var også året jeg fant ut at jeg har en svulst i hjernen. Ikke en stor en, riktig nok. Bare 1,5 cm. i diameter. Men like fullt en svulst. Det er et blodkar som har slått knute på seg og dannet en liten kapsel.

Hele 2014 har jeg vært frem og tilbake mellom fastlegen, nevrolog, MR-undersøkelser og Rikshospitalet.

Konklusjonen er at den ikke skal opereres ut. I hvert fall ikke foreløpig. Så lenge den oppfører seg pent, skal den få lov til å være i fred. Men hvis den begynner å blø, må den ut.

Litt for mye spenning for min smak. Men jeg er glad jeg slapp operasjon.

 

8 - Sykemeldt

Hele våren og sommeren 2014, var jeg delvis sykemeldt.

Jeg fikk en ganske kraftig barseldepresjon da jeg fikk Lillemann i 2009. Og selv om jeg er frisk av den, er jeg helt avhengig av ikke å brenne meg ut. Det skal ikke lenger så mye til før jeg begynner å stresse og til slutt havner i senga.

Jeg kan bruke rundt 80 prosent av energien min. Bruker jeg mer, over lengre tid, går jeg i bakken. Og det var nettopp det som skjedde denne gangen.

Heldigvis har jeg hentet meg inn nå. Og forhåpentligvis lært hvor mye 80 prosent er!

 

9 - Fikk ikke pusset opp huset

Ikke i 2014 heller. Barnerommet har fortsatt brystpanel i mørkt tre, mørkegrønne vegger og mørk panel i taket. Gangen er fortsatt i mørk, ubehandlet panel. Stua er fortsatt hvit og kjedelig innredet (hvit minimalisme er ikke min stil), og kjøkkenet er fremdeles i 90-talls furu.

 

10 - Kranglet med mannen

Jeg ble spurt om mine nyttårsforsetter i en enquet i lokalavisa Oppland Arbeiderblad helt i begynnelsen av 2014. Da svarte jeg blant annet at jeg skulle bli snillere med mannen min.

Der må jeg dessverre innse at jeg ikke har lykkes. Vi har hatt vår vanlige doser med krangling, masing, oppgitthet, korte lunter og irritasjon.

Men så er det vel bare sånn det er å være småbarnsforeldre. Vi får pleie kjærligheten litt ekstra når ungene blir større.

Dette var mine tabber og nedturer i 2014.

Hva er dine?

Følg Martes blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Sunnest å bli født i avføring
Neste artikkelSe hvordan Ernst overrasket kona!
DEL