Å nekte barnehagebarn en yoghurt eller kakao i termosen når de skal på tur, slik som Alna bydel i Oslo nå gjør, er å bomme kraftig.

Sist oppdatert: 19. februar 2015

Da datteren min var tre år, ble jeg kalt inn til ledelsen i barnehagen. Det hadde oppstått et problem.
Over lengre tid hadde noen forsynt seg av matboksene i garderoben. Den «noen» var min datter. Treåringen. Fristelsen ble for stor. Hun tok bare en bit av hver skive. Men det ble mange biter.
– Jeg vil også ha sjokoladepålegg og syltetøy på skiva, forklarte hun. Og la til at hennes matpakke, med leverposteiskiver og gulrotbiter var den kjedeligste i hele barnehagen.

Derfor hadde hun begynt å snike seg inn i garderoben og ta for seg av godbitene i de andres matbokser.
Jeg var sjokkert over at foreldre i det hele tatt sendte med ungene brødskiver med syltetøy og sjokoladepålegg fordi jeg mente det ikke hørte hjemme i et hverdagskosthold.

Les også: Blir barn hypre av sukker?

Total bom
Sunt kosthold er viktig. Og det er ekstra viktig å lære barn hva som er god og sunn hverdagsmat, og hva vi kan spise litt av til spesielle anledninger. 1 av 5 barn i Norge er overvektige, og det er alvorlig. Også fordi vi vet at overvektige barn drar problemene med seg inn i tenårene og voksen alder.

Men å nekte dem en yoghurt eller kakao i termosen når de skal på tur, slik som Alna bydel i Oslo nå gjør, er å bomme kraftig.

Hva blir det neste på forbudslisten? Søt frukt?Det er sikkert i beste mening. Mange av yoghurtene på markedet er fulle av sukker, og vil nok best passe som lørdagsgodt. Men det gjelder langt nær alle, og yoghurt er også en viktig kilde til gode næringsstoffer, som proteiner og kalsium.

Lettvint kan være bra
Det er mange foreldre som sliter med å gi barna sine sunn og god mat. Det er flere årsaker til det. Kunnskap, økonomi, tid og kresne barn er noen. Det er enkelt å ty til lettvinte løsninger. Men lettvint trenger ikke å være dårlig. En yoghurt, noen bær og middagsrester fra i går kan bli et godt barnehagemåltid.

Og det er ikke mange foreldre som gir ungene Smarties på brødskiven eller serverer Coca-cola til lunsj!

Greit til voksne, men…
På min jobb har vi kantine. Hver dag kan jeg velge mellom ulike typer brød, masse deilig pålegg, en velfylt salatbar, varmmat, fruktfat og et godt utvalg med yoghurt. På fredagene har vi vafler også! Ingen ser rart på meg om jeg avslutter lunsjen med en yoghurt eller koser meg med en vaffelplate.

For meg, og mine stillesittende kontor-kolleger er lunsjen dagens høydepunkt. Da spiser vi sunt og godt, og fyller lagrene slik at vi kan yte resten av dagen.

Men barna våre, som er aktive og virkelig trenger energi, tilbys et par tørre brødskiver i en matpakke.

Les også: Stopp fjaset!

Ja til varm lunsj til små og store!Gi dem varm lunsj!
Mine kolleger i Sverige og Finland er himmelfalne over våre lunsjvaner. Der får alle et varmt måltid, enten de går i barnehage, på skole eller jobber. De har innsett at det er viktig med riktig påfyll for at man skal kunne være aktiv og konsentrere seg gjennom en lang dag. Derfor prioriteres det også.

Mens her i Norge velger vi pekefinger og forbud. Alna bydel, og resten av landet bør starte i den andre enden. Gi barna skikkelig mat i barnehagen. Lær dem gode vaner. Så kommer resten av seg selv.

I mellomtiden bør foreldre selv få velge hva de sender med barna i barnehagen. Ledelsen kan veilede og komme med begrunnede råd, men pekefingeren bør senkes.

Og forresten: Treåringen min har nå blitt tolv. Når vi handler sammen, er det hun som velger det groveste brødet.

Les også: Barnet ditt trenger ikke fancy nistepakke!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel29 ting bare de som har vært gravide (og født) skjønner
Neste artikkelEnten indre fødekraft eller epidural?
DEL