Sist oppdatert: 12. juli 2011

Jeg har funnet ut at det er lite som gleder folk mer enn god gjærbakst. Lukta av nybakst som fyller huset er noe helt for seg selv. Jeg blir i godt humør og det samme gjør ungene som selvfølgelig får lov til å smake med en gang! Det er ikke bare svigermor som er lett å imponere på denne måten, men naboen, sjefen på jobb, barselgruppa…og jeg vil tro at du nesten greier å slippe unna dugnaden dersom du kommer bærende med to nybakte kringler!

Det finnes selvfølgelig noen triks for å få et godt resultat, og som med så mye annet så er det prøving og feiling og øvelse som gjør mester. Men pass på:

· Temperaturen på væsken må ikke være for varm – da dreper du gjæren.

· Ikke for fast, ikke for løs deig – den skal slippe bollen

· Å heve deigen lenge nok er alfa og omega for et godt resultat. Når du har bakt ut kringla, skal den heller ikke heve for lenge, for da faller den helt sammen. Litt spenst skal det være igjen!

· Stek den akkurat lenge nok – steker du for lenge blir den tørr. Her gjelder det å kjenne ovnen sin!

Klippekrans

(Lag gjerne dobbelt porsjon)

  • ½ pakke gjær ( du trenger ikke doble mengden gjær dersom du dobler oppskriften)
  • 2 dl melk, lunken
  • 4 ss flytende margarin
  • 4 ss sukker
  • ½ ts kardemomme
  • Ca 5,5 dl hvetemel

Fyll:

  • Romtemperert smør, sukker og kanel (du kan selvfølgelig ha i annet fyll også, f.eks vaniljekrem eller eplesyltetøy)
  • Lag gjærdeigen ved å røre gjæren ut i lunken melk. Ha i resten av ingrediensene og elt godt. Ikke ha i hele melmengden med en gang, men spar litt slik at du kan justere fastheten på deigen. La deigen heve.
  • Trill så deigen ut til en ca 20 cm lang pølse og kjevle den til et rektangel. Smør et tynt lag med smør utover leiven, og strø over sukker og kanel. Rull leiven til en pølse og legg den med skjøten ned på brettet.
  • Klipp dypt i kransen med en saks med ca 1,5 cm mellomrom, og bøy ”bladene” vekselvis til høyre og til venstre. La den så heve til dobbelt størrelse, eller til et lett fingertrykk i kransen går langsomt tilbake. (Faller den sammen har du hevd den for lenge). Pensle den med et sammenvispet egg.
  • Stekes på nederste rille ved 220 grader i 15-20 minutter

 

Tid å lage: ca 1-1,5 time

Passer for: alle fra ½ – 100 år

”Grisefaktor”: liten

Visste du at: gjærbakst er ofte et sunnere alternativ enn kaker og kjeks

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFikk baby på 7,3 kg!
Neste artikkelHentet med helikopter fra danskebåten for å føde!
DEL