Vi hadde hatt tidenes sommerferie. Strand, is, basseng og sol. Ungene storkoste seg. Helt på tampen av sommeren hadde vi en overnatting i telt. Gjett hva som ble husket, og snakket om gjennom høsten?

Sist oppdatert: 10. June 2014

Det finnes mange barn i Norge som ikke reiser på ferie. Mange barn som har foreldre som ikke har råd til å ta dem med på ferie til Mallorca, Kongeparken eller USA. Mest sannsynlig kjenner du en av dem. Enten i barnehagen, på skolen eller i nabolaget. En liten gutt eller jente som går gjennom sommeren uten de store opplevelsene å dele når august kommer. Enten fordi foreldrene ikke har råd – eller enda verre: Fordi de ikke bryr seg.

Det er sårt og vondt. Og det skjærer i mitt mammahjerte. Kanskje spesielt fordi mine unger er heldige og får opptil flere reiser hvert år.

Les også: Låner bort huset til barnefamilie i sommer.

Det enkle…
Men hva er egentlig ferie? For meg handler det å dele opplevelser. Enten det er på dyre utenlandsferier eller overnatting i telt i hagen.
For noen år siden slo vi skikkelig på stortrommen og reiste på en lang utenlandsferie. Vi sparte ikke på noe, og det hele må ha vært litt av et eventyr for ungene.

Rett før de skulle tilbake til skole og barnehage bestemte vi oss for å overnatte i telt ikke langt unna der vi bor. Det skal sies at vi ikke gjør det ofte. Så vi rigget oss til på en liten øy. Grillet pølser på bål, og sov dårlig (teltet ble av ymse årsaker satt opp i en liten bakke, så vi seilte ned i bunnen av teltet hele gjengen)

I løpet av natten hørte jeg sauebjeller alarmerende nærme, og det viste seg at en hel flokk hadde omringet teltet vårt. Morsinstinktet mitt slo inn, og jeg ble nærmest hysterisk med tanke på at dette digre vandrende ullteppet kunne angripe oss. Jeg vekte opp hele familien, til stor fornøyelse for mann og barn, som ikke delte min frykt. Vi hadde et fantastisk døgn, og ungene storkoste seg.

Karine Næss Frafjord er sjefredaktør i BabyverdenDet de husker
Da de ble spurt om hvor de hadde vært og hva de hadde gjort den sommeren, var svaret fra begge jentene det samme: De hadde vært på telttur, og mamma hadde blitt kjemperedd for sauene. Punktum.
Ikke et ord om utlandet, bading, sol, is og alt det andre.

Og det fikk meg til å tenke. Det er ikke hvor vi reiser, men hva vi gjør sammen som betyr noe.
Jeg har møtt små gutter og jenter som forteller om lange ferier uten noe spesielt å gjøre. Om foreldre på jobb og lange ensomme dager. Men også om fjellturer og besøk hos Bestemor, som kanskje ikke scorer høyt på kulhets-faktoren i barnehagen, men som har en enorm verdi for det barnet det gjelder.

Barn bør læres at alle opplevelser, små eller store, har en verdi. Og det er det samme om det er snakk om en fisketur eller ferie til Mallorca. Og her har vi voksne et stort ansvar. Ingen barn skal måtte møte vennene sine etter ferien med en klump i magen!

Les også: Du får komme i bursdagen min. Men ikke du!

Les også: Nybakt mamma? På tide å slanke seg!

Les også: Hvorfor er vi så slitne?

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLåner bort huset sitt i sommer
Neste artikkelMåke med morsinstinkt
DEL