Påstand: Trassalderen varer bare en kort periode. Den når toppen i to og et halvtårsalderen, og flater deretter ut.

Sist oppdatert: 13. mars 2014

Pfffft. Det er det dummeste jeg har hørt! De som påstår det har tydeligvis aldri møtt min fireåring. Toårstrassen er bare en forsmak på treårstrassen. For ikke å snakke om fireårstrassen.

For et par år siden satt jeg og Googlet trassalder med håp i blikket:

Hvor lenge varer trassalderen?

Når er trassalderen verst?

Når går trassalderen over?

Jeg Googlet også:

Hjelp! Hvordan overleve med trassalder i hus?

Barnet mitt nekter…alt!

Gud hjelpe meg!

Men det er en annen historie.

Les mer: Treårs-trass vs. trettisjuårs-trass 
                Nei, nei, neeeei!

De fleste artiklene jeg leste, fortalte meg at trassalderen er typisk for toåringen. Toppen kommer rundt to og et halvt, og når barnet blir tre år, vil trassen gradvis avta. Barnet vil da ikke ha samme behov for å opponere, teste grenser og leve ut sin nyoppdagede selvstendighet.

Jeg slo meg til ro med det. Da er det bare å holde ut litt til, tenkte jeg. Så blir alt snart mye bedre.

Jeg lukket ørene for toåringens monsterhyl og bøyde meg i siste liten unna bamsen som kom flyvende mot meg i full fart. Bare fordi jeg forsiktig hadde foreslått at vi kanskje skulle vaske Lynet-sengetøyet og ta på noe nytt.

PASS! Sinna toåring i aksjon!

Les mer: Er det greit å bli sint på barna?
                Kjære treåring!

Jeg holdt ut med tramping i gulvet, hamring med knyttnever i veggen og bleksprutkropp der armer og bein gikk som små hjulvisper hver gang jeg måtte bære toåringen ut av butikken.

Jeg sa til meg selv som et mantra: Det går snart over. Det blir bedre, mens toåringen kastet middagsmaten sin på gulvet mens han så rett på meg med smale øyne, sinnarynke mellom øyenbrynene og et litt skjevt, forventningsfullt smil på leppene.

Jeg holdt ut da den trassige toåringen rundet to og et halvt og tenkte, dette er trasstoppen. Det blir ikke verre enn dette.

Jeg telte måneder og uker til treårsdagen. Og ble like skuffet hver gang det viste seg at den litt gode perioden bare var et blaff.

 

Les mer: Du vet du har en toåring når...

Jeg gråt litt da toåringen ble tre, og trassen bare fortsatte.

Jeg krysset fingrene da han ble tre og et halvt. Nå måtte det da snart gå over. Nå skulle jeg vel snart få møte den medgjørlige, føyelige og alltid blide gutten jeg visste var der inne et sted.

Da jeg serverte kake med fire lys på toppen, kunne jeg konstatere at toårstrassen ikke er noe toårstrass, men snarere en type småbarnstrass som jeg ikke aner når går over.

Jeg bare håper man får et lite pusterom før tenåringshormonene setter inn.

Hvor mange ganger må jeg egentlig si at det ikke er lov å sykle på bordet?

Okei, trassen har kanskje skiftet litt form. I barnehagen forteller de om en riktig så søt, empatisk og pliktoppfyllende, liten gutt. Og andre foreldre kan melde om en både morsom, høflig (vel, av og til i hvert fall) og snill fireåring.

Men her hjemme, innenfor husets fire vegger, er det andre boller. Her er det testing av grenser, hyppig bruk av ordet NEI og store protester ved både tannpuss, påkledning og rydding av leker. Det er erting og pirking på lillesøster på to og et halvt (som visstnok er på toppen nå...), og det er både hopping, tramping og knyttnever i veggen.

Når det er sagt, kan vi med såkalte viljesterke barn (les: utrolig, vanvittig, irriterende trassige barn), trøste oss med at barn som aldri riktig kommer ut av trassalderen, barn som kontinuerlig gir foreldrene sine grå hår og setter dem på prøve gang på gang, betyr smarte barn som tenker selv, og som har fremtidig gode lederegenskaper.

Men jeg må innrømme at det ikke er like lett å glede seg over at fireåringen kanskje får bruk for de såkalt gode lederegenskapene sine om femten år, når det hagler legoklosser rundt om i huset og NEI er det eneste ordet som kommer ut at fireåringens munn gjennom hele helgen.

Gikk trassalderen over da dine barn rundet tre år?

Følg Martes egen blogg Casakaos.no 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHva om hodet ikke er festet?
Neste artikkelSvangerskapsboken og Spedbarnsboken 2014-2015
DEL