Ordene falt i garderoben. Åtte venninner ble bedt i bursdagen. To ble stående utenfor. Vi har så liten leilighet, forklarte bursdagsbarnet til venninnene.

Sist oppdatert: 25. March 2014

Hva tenker hun? Mammaen til bursdagsbarnet som bestemmer at åtte er et hellig tall? Det er plass til åtte jenter, men absolutt ikke 10. Hva tenker hun om at to venninner ikke får være med? To jenter må overhøre diskusjoner om innbydelser, gaver, godteposer og fest. To jenter med klump i magen og voksende dårlig selvfølelse. To jenter med en klar forståelse av at de ikke er gode nok, ikke er populære nok.

Jeg forstår det ikke.

Vi har hatt en klar foreldreregel: Man inviterer alle av samme kjønn i gruppen, klassen eller avdelingen. Dersom man ønsker en mindre, privat bursdag holdes invitasjoner og planlegging helt utenfor garderoben.

Og det har gått kjempefint! En gang i året snus huset på hodet. Lykkelige små jenter i fine kjoler, pene sko og med en liten gave i hånden kommer på besøk. Rommet og favorittkosedyret vises frem, lys blåses, ballonger sprekkes og kaker spises.
To timer tar det. Det er bråkete, rotete og kaotisk. Vi foreldre kan like eller mislike det, men vi står i det! Fordi ungene simpelthen elsker det!

Men også fordi felles feiringer av hverandre gir barna våre felles opplevelser og skaper en felles identitet og gruppefølelse.

Les også:
Vondt å være hjelpeløs mamma

Bursdagsselskap: Barna som blir glemt

De kuleste tema-bursdagene

Mange slutter med denne type bursdager når barna blir 10 år. I klassen til min eldste datter bestemte foreldrene enstemmig å fortsette ut barneskolen. Fordi vi så at bursdagsfeiringene spleiset jentene sammen på en positiv måte. Ingen sto utenfor, alle var venner. Og feiring  av hverandre er kanskje vel så viktig når barn utvikler seg til å bli ungdommer. Det handler i bunn og grunn om verdier. Verdier vi som foreldre overfører til våre barn.

Har ikke plass… Har ikke råd…
Orker man ikke å ha bursdagen hjemme, eller har man liten plass, så finnes det et hav av alternativer. Bowlingbursdag, skøytebursdag, lekelandbursdag, kampsportbursdag - mine unger har vært i dem alle.

Men det er klart: Billig er det ikke! Og jeg har dyp respekt for at det kan være vanskelig for noen å finne økonomisk rom til en slik utskeielse.
Derfor finnes det heldigvis også mulighet for svært rimelige, men ikke mindre morsomme bursdager. Ute-bursdager, for eksempel.

Jeg har vært speiderleder, og hadde ingen problemer med å aktivisere 20 viltre unger i to timer ute i naturen hver uke - året rundt, uansett vær. Hadde vi lagt til noen pølser på bål og en langpanne sjokoladekake, hadde det blitt en perfekt bursdag barna sent vil glemme. Opplevelsen er gratis, kostnaden er liten.

Les også:
Verdens beste bursdagsfest!

Får ikke blåse ut bursdagslys.

De er jo ikke venner…
Bursdagsbarnet er ikke venn med alle i barnehagen eller klassen er en annen årsak som ofte oppgis. Kanskje er det en eller to unger som lager ekstra støy.
OK, men det blir i alle fall ikke bedre å stenge dem ute.
Slipp dem inn, kanskje det er nettopp disse som trenger en trygg plass i et fellesskap.

Det finnes ingen unnskyldning for ikke å inkludere hele gruppen, når man har valgt å stelle i stand til fest.
Det er snakk om to timer. Litt fantasi, noen pølser og ei kake. Det trenger ikke å være vanskeligere enn som så.

Det er hjerterått og slemt av voksne å la to små jenter stå utenfor.

Hva mener du? Kommenter helt nederst i artikkelen!

Flere blogginnlegg fra Karine Næss Frafjord:
Skill dere med verdighet!
En treåring helt alene.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHva mener ammeeksperten om å amme andres barn?
Neste artikkelBlir det fødsel snart?
DEL