Sist oppdatert: 28. juni 2011

Det nytter ikke å tenke seg til god smak, man må smake på maten. Å få god smak på maten handler om å balansere smakene søtt, salt, surt og bittert. Du har helt sikkert sett de fleste kjendiskokker avbildet med sitron, og det er ikke uten grunn. Sitronen har den perfekte syren som løfter og framhever smakene i en ellers fet og tung rett. For eksempel vil en typisk oste- eller fløtesaus trenge noen dråper sitron for ikke å bli for tung. En helt flat og smakløs rett kan nå nye høyder med litt sitron ettersom syre framhever smak. Trenger du å balansere en mer syrlig rett, kan litt sukker være løsningen. I en tomatsaus vil du for eksempel ha i litt sukker for å balansere syren i tomatene.

Ingen kokker greier seg uten salt. Salt fremhever andre smaker, og riktig bruk av salt gjør underverker i retten. Husk bare på at for mye salt ikke er bra for helsa. Jo mer salt du venner deg til i maten, jo mer salt vil du behøve for å kjenne saltsmaken. Er du vant til å bruke mindre salt, skal det mindre salt til før du kjenner samme saltsmaken.

Øv deg på å smake! Smak på all mat du lager, eksperimenter litt og la gjerne barna få være med på smakingen!

 

Sitronlemonade for varme dager

  • 2 sitroner
  • 60 g brunt sukker
  • 1 liter vann
  • Noen mynteblader
  • Vask sitronene godt og skjær dem opp i skiver. Ha dem i en mugge sammen med sukker og vann. Sett muggen i kjøleskapet natta over slik at smakene får trekke ut. Serveres iskaldt og med noen mynteblader.

Tid å lage: 5 min, men må stå og trekke i 12 timer

Passer for: større barn og voksne

”Grisefaktor”: liten

Visste du at: Syre ”dreper” fargen i grønne grønnsaker og gjør dem brune, men forsterker fargene i gule og røde grønnsaker

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelYngre mødre vil føde før
Neste artikkelBabyboom i sommer
DEL