BloggAmmehjelperbloggenAmming etter brystreduksjon

Amming etter brystreduksjon

Babyen din vil nyte godt av all morsmelk den får – også om du bare klarer å delamme. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 6088

Det skal være mulig å amme for de fleste som har hatt brystreduksjon, i hvert fall om du ble operert med ammevennlig metode. Men det er ikke sikkert du vil kunne fullamme. Her er ammehjelper Ingebjørgs tips.

For mødre som har vært gjennom brystreduserende kirurgi så melder ofte spørsmålet seg om hvorvidt de kan amme eller ikke. De fleste får beskjed om at de er operert med ammevennlig metode så de vil kunne amme. Det stemmer at de fleste kan amme, men spørsmålet er om man kan fullamme eller delamme. Uansett om det blir full- eller delamming så vil det være gunstig for babyen å få morsmelk.

Les om i hvor stor grad kan man se på på puppenes størrelse eller brystknoppenes utseende hvor enkelt eller vanskelig det vil bli å amme:

Hvor mye er ødelagt etter operasjonen?
Det er flere ulike faktorer som avgjør hvordan melkeproduksjonen din blir og det er umulig å si akkurat hvor stor den blir på forhånd. Hvor mye melk du kan produsere avhenger av hvilken teknikk som er benyttet under operasjonen, om nervene til brystknoppen er skadet, om melkegangene er skadet og om det er nok melkekjertler igjen i brystet.

En kvinne som ikke er operert har aldri alle melkekjertlene sine i bruk selv om hun fullammer, så det er mulig å få godt med melk selv om noen melkekjertler skulle være fjernet.

Gjør gode forberedelser, og lag en ammeplan
Det er viktig å være så godt forberedt som mulig til ammingen for å få en best mulig start. Les deg godt opp på hva som er optimalt med tanke på ammingen den helt første tiden og lag gjerne en ”ammeplan” å ha med på sykehuset hvor det står at du er brystoperert.

Det er veldig viktig at babyen har best mulig tak på brystet. Den beste måten å få til det på er tilbakelent amming. Be om hjelp fra sykehuspersonalet så de kan sjekke om babyens tak på brystet ser bra ut og å veilede deg i hvordan du kan hjelpe babyen til et bedre dietak hvis han strever litt med å få nok bryst i munnen.

Stor eller liten melkeproduksjon?
Hvor mye melk du kan få avhenger av hvor mange åpne melkeganger du har og om nervene til brystknoppene fungerer. Utdrivningsrefleksen kan være dårligere hvis nervene til brystknoppen er skadet og da er det vanskeligere for brystet å gi ned melk til babyen. Hvis melkegangene er skadet så kan det gjøre at melken ikke kommer ut fra alle melkekjertlene.

Det er viktig å vite at det er mange, mange melkekjertler og mange melkeganger inni brystet så om noen melkeganger er skadet så vil ikke det påvirke all melkeproduksjonen, bare produksjonen i de melkekjertlene som hører til akkurat den/de skadde melkegangene.

Ikke gi opp tidlig
Det kan ta lenger tid å komme opp i full melkeproduksjon når man er brystredusert så det er viktig å ikke gi opp for tidlig.  Det kan faktisk ta opp til 3-4 uker før du begynner å produsere mye melk. Et godt tegn vil være om du opplever forandringer i brystene i svangerskapet og at de blir større.

Dersom du har følelse i brystknoppene, det vil si at de ”knopper seg” ved berøring, så er det et tegn på at det er fungerende nervebaner, det er og positivt i forhold til amming.

Dersom man ikke har følelse i brystknoppene så vil ikke hjernen få beskjed når barnet suger og da vil den ikke skille ut det hormonet som gjør at melken strømmer ut av brystet. Det kan man heldigvis ordne ved å ta dette hormonet kunstig med en nesespray. Denne sprayen får du på sykehuset. Hvis du vet at du ikke har normal følelse i brystknoppene så kan du spørre legen din om du kan få en resept på dette allerede før fødselen så du har det klart til bruk helt fra begynnelsen av.

Bruk de første dagene og ukene etter fødselen godt!
Det aller, aller viktigste for å få en god melkeproduksjon er å ta ut så mye melk som mulig fra brystene etter fødselen. Den aller første tiden er viktigst (de to første ukene) og å begynne med dette raskt etter fødselen.

Det er anbefalt at barnet får finne veien selv til brystet etter fødselen. Den lille legges oppå deg og etter en stund vil du oppleve at han begynner å søke etter brystet og faktisk kravle seg oppover. Hvis babyen får lov (og det bør den få lov til), så vil en frisk nyfødt som ikke er for sliten etter fødselen eller påvirket av smertesillende (som mor har fått) finne veien til brystet og begynne å spise helt selv. Dette gir det beste utgangspunktet for ammingen, forskning viser at når babyen får ordne dette selv så er det mindre sjanse for såre brystknopper og andre ammeproblemer.

Etter denne første ammingen vil det være gunstig om du legger barnet til brystet så ofte som mulig og har barnet mest mulig hud mot hud.

Les mer om dette i blogginnlegget under:

Vanligvis sier vi at ”melken kommer” den tredje til fjerde dagen etter fødselen. Du vil kunne merke dette som at brystene blir fulle og harde og du hører at barnet svelger når du ammer. Om du ikke opplever at du har nok etter 3-4 dager så betyr ikke det at alt håp er ute, siden det kan ta lang tid før du er oppe i full produksjon.

Følg med på om barnet får i seg melk
Det er viktig at du gir beskjed til jordmor/barnepleier på sykehuset om at du er brystredusert så de kan følge ekstra med på vekten til babyen din. Babyen bør veies hver dag for å følge med på at vektnedgangen ikke blir for stor. Det er vanlig at babyen går ned i vekt de første dagene, for så å begynne å gå opp igjen på dag tre eller fire.

Vanligvis trenger ikke friske nyfødte med normal fødselsvekt noe annet enn morsmelk før mor får melk selv, men når man er brystoperert så kan melkeproduksjonen komme senere i gang og da må barnet få ekstra mat frem til mors produksjon har kommet godt i gang og man ser hvor mye melk det blir.

Delamming og hjelpebryst
Ekstra mat kan enten være donert morsmelk fra melkebanken eller morsmelkerstatning, alt etter hva sykehuset har tilgjengelig. Det er en fordel om dette gis ved brystet ved hjelp av et hjelpebryst eller med kopp. Hvis det gis med flaske så kan barnet bli sugeforvirret så det anbefales ikke. Fordelen med et hjelpebryst er at barnet får all mat ved brystet og man får mer stimulering av melkeproduksjonen.

Husk at brystopererte kan få ammeproblemer som ikke har noe med operasjonen å gjøre så det er viktig å ikke ”skylde” på brystoperasjonen i første omgang men få hjelp til å fikse problemet.

Det finnes også en egen nettside om amming for brystopererte.

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: