Jeg har kost meg veldig med ammingen. Det har vært kvalitetstid med jenta mi, og det har vært veldig greit å ha maten så lett tilgjengelig. Etter hvert har jeg likevel fått behov for å få kroppen min tilbake, og mens jeg har trappet ned, har jeg nytt den stadig økende friheten det har gitt.

Sist oppdatert: 5. mai 2014

Det er mange meninger der ute om hvor lenge man skal amme, og alt som har med amming å gjøre kan være et sårt tema. Jeg har vært en av de heldige. Ammingen har gått fint fra første stund og jeg har alltid hatt nok melk. Likevel merket jeg at det holdt for oss da minien nærmet seg ett år, og da begynte jeg sakte, men sikkert å trappe ned. Ett par uker etter ettårsdagen til vesla var det helt slutt, og for oss var dette det riktige tidspunktet å slutte på. Hadde jeg merket at jenta mi trengte at jeg ammet lenger eller oftere, så hadde jeg nok gjort det, men overgangen virket helt naturlig for oss begge.

Les også:

Hva kan du spise når du ammer?

Å ikke kunne amme sitt eget barn er ingen god følelse

Hva mener ammeeksperten om å amme andres barn?

Gradvis nedtrapping
Vi sluttet med nattamming da minien var ni måneder, og det tok et par dager, så sov hun natten igjennom, og jeg fikk endelig massevis av deilig, tiltrengt søvn. Vesla virket mer fornøyd selv også, så jeg tror den sammenhengende søvnen gjorde oss begge godt. Jeg ammet fortsatt til alle måltider, fem ganger om dagen, men måtte ganske raskt kutte ut ett av måltidene fordi det ble vanskelig i forhold til jobb. Da hun var ti og en halv måned trappet jeg ned til tre ganger om dagen, og en måned senere gikk jeg ned til to. Da merket jeg at minien virket mindre og mindre interessert, men jeg fortsatte å amme to ganger om dagen til vi hadde introdusert kumelk. «Kumelk skal introduseres under en paraply av brystmelk», sa helsesøster, og to ganger om dagen var liksom minimum. Jeg hadde store planer om å fortsette med morgenammingen i et par uker til også, men så dro jeg på kurs i et par dager, og da jeg kom hjem var det ikke mer melk. Så sånn sluttet det.

Noen har lyst til å amme, men får ikke muligheten av forskjellige årsaker. Noen har rett og slett ikke lyst til å amme i det hele tatt. Det finnes også de som ammer til barna blir flere år gamle, og alt midt imellom. Det er anbefalinger der ute man bør få med seg, men til syvende og sist syns jeg alle bør amme så lenge det er riktig for dem selv. Og for barnet, selvsagt.

Les også:

Kan jeg drikke alkohol når jeg ammer?

– Det er lov å fortsette nattammingen!

Hvordan slutte å amme?

Nyter å være ammefri
Så fort jeg innså at jeg hadde ammet for siste gang, kokte jeg meg en kanne kaffe og drakk hele kanna alene. Den natten sov jeg nesten ingenting. Jeg sto opp om morgenen og drakk en kanne til, med et smil om munnen. Så begynte jeg å planlegge en slankekur. Endelig kunne jeg gjøre ting som er fy-fy når man ammer. Nå har jeg roet meg litt med kaffedrikkingen og satt i gang med slankingen, og muskelknutene bak skulderbladene som har fulgt meg igjennom hele året med amming er endelig borte. Vesla er like glad og fornøyd som alltid, og tåler kumelk helt fint.

Jeg er glad for at jeg fikk amme i et helt år, og det var verdt alle kaffekopper og colaglass jeg sa nei takk til, alle muskelknuter, alle pinlige episoder på kafe, all vasking av ullinnlegg og alle dagene jeg nesten ikke fikk gjort annet enn å sitte i sofaen med ammeputa rundt livet. Men det er jammen godt å være ferdig også. Nå skal amme-bh-ene kastes. Takk og lov!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTil jordens mødre
Neste artikkelTo press så var han ute!
DEL