Skuespilleren Mila Kunis sier hun skal føde på riktig måte – og hun sier dermed også at det finnes en gal måte. Kunis ønsker selv å føde naturlig, uten epidural – og dette utsagnet har satt sinnene i kok hos mødre verden over. Mammakrigen er i gang – igjen…

Sist oppdatert: 13. mai 2014

Jeg lar meg stadig overraske over kvinner og gjerne mødre, som benytter enhver anledning til å kritisere andre kvinners valg. For gudene skal vite at vi må ta mange valg!

Intim kritikk
Fødsel er et tema som skaper mye kritikk, samtidig som det er noe av det mest intime og personlige vi skal gå gjennom. Ja eller nei til smertelindring? Ja eller nei til vaginal fødsel? Hvis en fødsel uten smertelindring er naturlig, er andre fødsler da unaturlige?  

Og det fortsetter: Ja eller nei til amming? Ja eller nei til å jobbe mens barna er små? Det er ofte svart eller hvitt i debattene, gråtonene får liten plass.

Vi har alle våre historier, redsler og opplevelser som vi tar med oss når vi gjør våre valg. De fleste av oss tenker gjennom fødselen og tar et begrunnet valg ut fra våre egne ønsker og behov.

Jeg synes ikke vi skal være enige bare fordi vi er kvinner og mødre, og i samme båt når det gjelder det faktum at det er vi som føder barn.

Les mer: Alt du trenger å vite om fødsel.

Les mer: Alt du trenger å vite om smertelindring

Arrogant og stygt
Jeg synes det er friskt med gode debatter, og flott når vi diskuterer ulike måter å leve livene våre på. Det er rett og slett umulig å være enig med alle, og jeg har sans for damer som står for egne valg.

Men ikke på bekostning av andre. Og ikke når man hever seg over andre og krever monopol på fasiten. Da blir det arrogant og stygt – og får frem krigeren i oss.

Jeg vet ikke om Mila Kunis, som venter barn med Ashton Kutcher, mente å være arrogant eller om hun bare ikke tenkte seg om. Uansett får hun pepper fra kvinner over hele verden i disse dager etter at hun sto frem på Ellen show og sa følgende:

Ellen: But will you do an epidural even?
Mila: No.
Ellen: Really?
Mila: I know I´m crazy. I mean I did this to myself, I might as well just do it right.

Se klippet her, etter ca 3´10:

Do it «right»?
«Sad news: Looks like some women have a baby wrong» tvitret den prisberømte forfatteren Kelly Oxford, og dermed var debatten – og mammakrigen i gang.

Jeg har ikke noe ønske om å fortsette denne krigen, og jeg applauderer Mila som ønsker å føde uten epidural. Selv fødte jeg begge mine jenter med både epidural og lystgass, og er stolt av det.

Vi har begge tatt et riktig valg - og debatten bør slutte der.

Les mer fra Redaktørbloggen på Babyverden.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Jeg hater å dele!
Neste artikkelMirakeljenta mi ble født i uke 32+2
DEL