BloggHar babyen min et søvnproblem?

Har babyen min et søvnproblem?

Illustrasjonsfoto: Crestock
Blogg: barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, LykkeligBarndom 5454 Sist oppdatert 20.05.13

Har du et barn som har fått problematisert en helt normal adferd? Det er nemlig helt normalt at det kan ta mer enn 30 minutter før babyen sovner om kvelden og det er også helt normalt at babyen våkner mange ganger om natten i flere måneder! Begrepet «søvnproblem» blir dessverre ofte brukt galt.

Det er ikke et problem når babyen på 6 månder ikke kan sovne alene. Heller ikke om den trenger melk eller trøst om natten. Det er helt normalt! For et spedbarn er det naturlig å sove nært mamma eller pappa, og det er nødvendig å få melk om natten i mange måneder. Det gjør meg derfor opprørt når det publiseres artikler som forteller at babyen har et søvnproblem, når det ikke er tilfelle. Man problematiserer det normale, og sprer unødvendig stress og frustrasjon.

Senest i forrige uke fikk jeg en telefon fra en fortvilet mor. Hun ringte meg med gråten i halsen og søkte råd gjennom Lykkeligbarndom. Hun trodde at datteren på 8 måneder hadde et søvnproblem fordi hun ikke sov hele natten gjennom. Foreldrene hadde fått beskjed om at babyer over 6 måneder som våknet om natten, eller som brukte lenger tid enn 30 minutter på å sovne om kvelden, hadde et søvnproblem. Da jeg fortalte moren at det er helt normalt at det tar tid for de fleste babyer å lære seg å sovne på egenhånd om kvelden, og at babyer våkner i løpet av natten, ble hun svært lettet!

Les også:

10 gode råd ved legging

Er nattamming skadelig for tennene?

Hvordan trøste et gråtende barn

Ta vare på det naturlige!
Rådene moren hadde fått strider etter min mening mot alt som er naturlig! Rådene var å kutte ut nattammingen, ikke la babyen få lov til å sovne ved puppen, ikke samsove, men ha babyen på eget rom, ikke bysse, synge eller bære på henne hvis hun ble urolig eller våknet. De hadde også fått rådet om å la henne ligge alene og gråte, uten å trøste, men å gå inn til henne etter tidsintervaller som skulle bli lengre og lengre for hver gang. Dette er alle råd som etter min menig skaper avstand mellom foreldre og barn! Det er uheldig for tilknytningen! Disse rådene er det dessverre mange foreldre som får og det synes jeg er utrolig trist! Ingenting er mer naturlig enn å nattamme, samsove og la babyen sovne ved puppen (kan du tenke deg noe mer søvndyssende og koselig for den lille?). Mange babyer etter fylte 6 måneder har også behov for næring om natten selv om de får fast føde om dagen.

Det kan være skummelt for et lite barn å sove alene, skjermet fra alle lyder. Det skaper derfor trygghet å sove nært foreldrene sine. Det er også bra for tilknytningen. Anbefalingene i dag er at babyen skal samsove til den er minst ett år gammelt. Samsoving betyr ikke nødvendigvis at man må dele seng, babyen kan også ligge i egen seng inne på foreldrenes sitt rom.

Får du sove hvis du er redd?
Et barn er totalt prisgitt og avhengig av sine foreldre og vil lett føle redsel for å bli forlatt. Det å være nær sine foreldre vil skape trygghet og ro – akkurat det man trenger for å klare å falle i søvn. Får du sove hvis du er redd og utrygg? Eller hvis du ligger alene og gråter? Det får ikke jeg!

Vi vet at det å forlate en gråtende baby kan være skadelig og at babyen blir svært stresset, også etter at den har sluttet å gråte. Det gjør meg derfor opprørt når jeg hører at babyen har et søvnproblem, og blir anbefalt skrikekurer, når det ikke er tilfelle. Man problematiserer det normale, og sprer unødvendig stress og frustrasjon til foreldre. Det passer kanskje dem som lever av å anbefale skrikekurer, men det passer ikke for normale familier med normale barn!

Les også:

Når barnet står i sengen og ikke vil sove

Å roe den nyfødte babyen

Kan det være kolikk?

Behov for hjelp?
Hvis babyen har et søvnproblem skyldes dette fysiske eller psykiske plager. Da trenger babyen hjelp og ikke bli overlatt til seg selv gråtende alene! Ingen andre problemer overlater vi til små barn, så hvorfor er det greit å overlate et søvnproblem til en liten baby?

Babyer som blir trøstet når de gråter har også en tendens til å bli «lettere» å ha med å gjøre!

Da jeg kom på hjemmebesøk satt det to fortvilte foreldre i sofaen. De følte seg mislykkede som foreldre og følte ikke at rådene de hadde fått samsvarte med hva foreldrefølelsen sa. Men siden rådene kom fra kvalifisert helsepersonell turte de ikke annet enn å følge dem. Mange foreldre forteller om det samme og jeg forstår dem godt. Det kan være vanskelig å tørre å stole på seg selv og lytte til babyen sine signaler når fagpersoners råd ikke samsvarer.

Ha realistiske forventninger
Ja, det kan til tider være slitsomt å krevende for oss foreldre når babyen våkner om natten, men jeg tror det kommer an på hvilke forventninger vi har til småbarnstiden. Hvis vi har realistiske forventninger og klarer å slappe av og kose oss med babyen så tror jeg ikke det vil føles like slitsomt. Da tror jeg man vil kose seg og nyte dette lille underet, også om natten.

Det viktigste er at babyen får gode legge- og søvn opplevelser slik at det forbinder det å sove med noe som er trygt og godt. Det finnes i dag mer enn nok voksne med søvnproblemer og som er mørkeredde.

Kjære alle foreldre – babyen din har ikke et søvnproblem selv om den ikke sover hele natten gjennom, trenger en pupp eller vil at du skal bysse, synge og kose det i søvn! Det er helt naturlig og helt normalt!

Les også:

Å finne søvnen selv

Lag gode leggerutiner for barnet ditt

Vil forby såkalte "skrikekurer"







Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og har jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, på mødrehjem, barneskole, barnehager og blant gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg er jeg mamma til Alexander.

Jeg gir råd til norske familier i småbarnsperioden, enten ved å besøke dere hjemme eller via bloggen. Min tilnærming er både faglig og praktisk. Gjennom arbeid og studier har jeg fått både teoretisk innsikt i faglitteratur og forskning om småbarnsperioden og praktisk erfaring med mange vanlige utfordringer for deg som har små barn.


Vi vil minne om at hver bloggers meninger er dens egne. Babyverden behøver ikke være enig med bloggerens meninger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: