BloggHemoroider – hva gjør man med dem?

Hemoroider – hva gjør man med dem?

Hemoroidene trenger ikke å være det, men kan være vonde. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 29797

Hemoroider er åreknuter ved endetarmsåpningen. Noen merker lite til dem, andre synes de er vonde. Gravide er ekstra utsatt for å få hemoroider. Jordmor Ragna forklarer hvorfor de oppstår, hvordan du kan forebygge dem, og lindre dem.

Når vi som jordmødre er med kvinner i fødsel og tar i mot babyer, ser vi jo kvinnekroppen fra en vinkel som ikke så mange andre gjør. Og i min tid som jordmor har jeg virkelig sett mange kvinner med diverse forskjellige hemoroider – bare så det er sagt. Så hvis du er en av de mange som har hemoroider, så husk på at vi jordmødre har sett det mange ganger før, og det gjør oss absolutt ingenting!

Hva er hemoroider?
Hemoroider sitter rundt endetarmsåpningen og er en utposning på blodårene som er i det område. De kan sitte både rett utenfor eller innenfor åpningen. Mange kan kjenne dem når de tørker seg etter dobesøk eller når de vasker seg. Det kan være en liten ‘hump’ eller ‘bule’ som ikke er vond i det hele tatt, eller det kan være en skikkelig tykk klump på størrelse med en stor drue som kan gi ganske stort ubehag og smerte. Noen har ingen farge, det vil si at de er helt like huden rundt, mens andre kan være både ganske røde, blålige eller nesten fiolette.

Hemoroider er heldigvis ufarlige, men de fleste syns nok ikke det er så kjekt når de dukker opp. Bare så det er sagt, så forsvinner de aller fleste hemoroider helt av seg selv noen dager/uker etter fødselen. Men har du først fått dem, så er de ikke så enkle å få vekk mens du er gravid.

Derfor er gravide ekstra utsatt for å få hemoroider
Det er flere årsaker til at du er litt ekstra utsatt for å få hemoroider når du er gravid. Tyngden av livmoren og den voksende babyen er jo forståelig nok. Det gir et ganske stort nedpress som gjør at blodet på en måte har en litt tyngre vei tilbake fra underkroppen og opp til hjertet.


Samtidig er bevegelsene i tarmen, også i endetarmen, påvirket når du er gravid. Dermed kan man godt forestille seg at det kan bli en utposning = hemoroide. En utfordring som mange gravide også kjenner til et litt treg mage, og det vet vi også øker risikoen for å ha hemoroider.


Slik kan du forebygge hemoroider
Så det betyr jo at noe av det du kan gjøre selv er å sørge for å holde magen din godt i gang. Det vil si å drikke nok, spise grov og fiberrik mat, og være så fysisk aktiv du klarer. Du trenger gjerne ikke bære og løfte veldig tungt når du er gravid uansett, men det kan også være med å forebygge hemoroider.


Gå på do når du kjenner du må – ikke vent. Og så trenger du ikke trykke ut den siste resten hvis den ikke kommer lett av seg selv. Forandringene i tarmbevegelsene er hormonelt betinget, så det kan du ikke gjøre noe med – ikke heller tyngden av den voksende magen.



Hvordan krympe og/eller lindre hemoroidene?
Hvis du har fått hemoroider er det flere ting du an gjøre for å lindre og/eller få dem til å bli mindre. Som sagt er det ikke så enkelt å få dem til å gå helt vekk når du er gravid – i hvert fall ikke i mot slutten av svangerskapet.


Hvis ikke du er noe særlig plaget og du bare kjenner en liten ‘bule’ når du tørker deg, kan du gjerne bare være obs på å få i deg nok væske og fiber så du unngår treg mage. Hvis hemoroiden er mere dråpeformet kan du gjerne dytte den inn forbi åpningen – det virker ofte lindrende.


Hemoroider kan veldig godt blø litt, spesielt når du går på do og gjør nummer to. Det gjør ingenting, men du må selvfølgelig vite at det er der blodet kommer fra og ikke fra skjeden!


Hvis hemoroiden gjør vondt
Hvis du har vondt og hemoroiden blir mer spent og stor kan du trenge at en lege ser på den. Legen kan hjelpe deg med å finne ut hvordan du best smertelindres.


Du kan gjerne prøve nedkjøling/ising og se om det hjelper deg. Et tips kan være å fylle vann i fingrene på en plasthanske og knytte for hver finger, hvoretter ‘isfingrene’ fryses. En slik finger passer akkurat inn i sprekken. Du kan gjerne ha på direkte på hemoroiden i cirka 20 minutter og samtidig stå på alle fire med rumpen i været.


Det går også an å smøre på smertelindrende salve, f.eks. xylocainsalve som du får kjøpt på apoteket. Det finnes også reseptfrie hemoroidesalver. Spør på apoteket i tilfelle du vil prøve en av de.


Hva skjer med hemoroidene etter fødselen?
Etter fødselen kan hemoroiden godt være større enn den var i graviditeten, men likevel forsvinner de fleste helt av seg selv.


Hvis du har vondt og det plager deg, så snakk med jordmor på barselavdelingen. Det kan jo være du trenger litt mer behandling for å bli god igjen.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: