Ingunn har sjukehusskrekk og kjenner at hun gruer seg litt til fødselen. Da er det godt å ha en jordmor som gir nyttige råd.

Sist oppdatert: 11. desember 2012

Midt i mellom to eksamener, samlingsuke på høyskolen og juleforberedelser, fikk jeg presset inn en jordmortime. Jeg var så stresset og forvirret at jeg glemte både urinprøve og svangerskapspapirer. Heldigvis gikk det greit, og jordmor kan skrive inn det som trengs neste gang, men det sier litt om hvilken tilstand jeg var i. Jordmor var snill og skyldte på B12-mangelen min, sånt blir man jo glemsk av. Jeg sa meg kjapt enig i det.

Følg graviditeten din dag for dag med Babyverdens app!

Denne gangen tok jordmor blodtrykket, sf-målet og kjente på magen min. Babyen var for liten til at hun kunne kjenne hvordan den lå enda, men neste gang skal den være stor nok. Det var merkelig at noen klemte så kraftig på magen min, nesten litt hardhendt, men det gjorde ikke vondt. Litt øm på sidene var jeg, men det er visst bare sener og sånt som strekker seg, og ikke noe å bekymre seg for. Blodtrykket og sf-målet lå innenfor normalen. 

Les også: Jeg er gravid og vakker – på avstand!

— Graviditeten har kommet litt i bakgrunnen i det siste
En annen ting vi diskuterte, var det å ta 3D-ultralyd. Kevin har kjempelyst til dette, og jeg tenker at det sikkert kan være greit, uten at det kribler i magen over det. Jeg føler jeg burde ha kjempelyst, men jeg har stresset sånn med skole og jobb og alt annet, at graviditeten har kommet litt i bakgrunnen i det siste. Det å bestille en ekstra ultralyd, bare for moro skyld, har ikke blitt prioritert. Jordmor mente at det kanskje kunne være en del av det å skape bånd til babyen, så jeg bestemte meg for å gjøre det likevel, bare for å sette den lille in fokus igjen. Det er faktisk ikke så lenge igjen nå, så minien fortjener min fulle oppmerksomhet, tenker jeg. Heldigvis er det umulig å glemme bort den lille apekatten fullstendig, for nå begynner han eller hun å si ifra, med kraftigere spark og mye bevegelse, så jeg blir stadig minnet på det.

Resten av tiden brukte vi på å snakke om fødselen. Jeg sliter med sykehusskrekk, og dermed er jeg også litt redd for å føde. Jeg vil ikke kalle det fødselsangst, så ille er det ikke, og jeg er like redd for å skulle ta keisersnitt som jeg er for en fødsel, men nervøs er jeg. Mest av alt er jeg redd for å ikke bli hørt. Å ligge der og ha vondt og kanskje være litt redd, og at folk bare skal snakke over hodet på meg, eller ikke ta meg alvorlig. Her må jeg nok jobbe litt med meg selv framover, for at fødselen skal bli en ok opplevelse.

 

Jordmor kom med gode råd for å sortere tankene
Jordmor anbefalte å skrive to brev, et til sykehuset og et til meg selv. Det til sykehuset skal være fra både meg og Kevin, og der skal det stå noe om hva vi ønsker oss og hvordan vi vil ha det i forbindelse med fødselen. Dette brevet må være realistisk og gjennomtenkt, og jordmor skal gå over det med oss neste gang. Det brevet jeg skal skrive til meg selv, skal handle om følelsene mine, hva jeg er redd for og hva jeg ønsker meg. Målet er å få bedre oversikt over disse følelsene, og sortere dem litt. Jeg syns det var en god ide, og tenker at de fleste kunne ha godt av dette, selv om de ikke er nervøse i det hele tatt. Jeg skal i hvert fall gjøre det, og tankene om hvordan jeg faktisk vil ha det når jeg føder, har begynt å surre i hodet mitt allerede.

Les også: Jeg har blitt en hormonbombe!

Tenk, jeg er 25 uker på vei, og det er bare rundt 15 uker til jeg skal bli mamma. Det er uvirkelig og rart, men jeg kjenner at det skjer noe inne i meg. Jeg gjør meg liksom klar, helt instinktivt. Og jeg håper at vi, så snart jeg er ferdig med den andre og siste eksamenen før jul, kan slappe mer av og nyte graviditeten, skrive fødebrev, og begynne å forberede oss. I mellomtiden skal jeg lese lykkelige fødehistorier når jeg kommer over dem, og sky alt av andres negative sykehusopplevelser som pesten. Her skal det fokuseres på det positive, så det så!

Les alle Ingunns blogginnlegg

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKjære treåring
Neste artikkelTo Bugaboo-vogner må skifte bærehåndtak
DEL