Etter at jeg ble mamma for første gang, har jeg blitt veldig opptatt av å gjøre alt riktig, slik at minien får de beste forutsetningene for et langt og godt liv. Det er ikke alltid så lett.

Sist oppdatert: 26. juni 2013

Da jeg var gravid hadde jeg perioder hvor jeg spiste sjokolade til frokost, lunsj og middag, og jeg hadde veldig dårlig samvittighet for det. Likevel klarte jeg ikke å ta meg sammen. Nå fullammer jeg, og jeg vet at det er viktig å spise sunn og næringsrik mat, men jammen har sjokoladesuget tatt meg igjen. Hva i all verden skal jeg gjøre?

Helsesøster sa at barnet får den næringen det skal, og at det er jeg som får for lite vitaminer og mineraler om jeg ikke spiser riktig. Jeg håper det er sant, men hvordan skal jeg vite det sikkert? Og hva med det jeg spiser som ikke er så bra? Etter å ha googlet en del, har jeg skjønt det sånn at sukker går over i morsmelken, og at noen babyer reagerer på det. Det ser ikke ut til at minien min har noen reaksjoner, hun sover godt på nettene og er ikke spesielt urolig, men kan det ha langtidsvirkninger?

Les også:

Hva kan du spise når du ammer?

Ikke bra å amme lenge?

Hva finnes i babyens middagsglass?

Laks – sunt eller ikke?
Utover sukkertrangen har jeg i det siste siklet ved tanken på laks, og så har jeg tenkt at det i alle fall er sunt. Men nei da. Plutselig står det i avisene at laks skal man være forsiktig med, spesielt om man er gravid eller ammer. Faktisk stod det at man bør være forsiktig med laks fram til man er helt ferdig med å få barn, for miljøgifter blir lagret i kroppen og går over i morsmelken. Men jeg har jo lært at fet fisk er det sunneste man kan spise! Omega 3 og alt det der. Hva skal jeg spise nå da?

Parabener i kremen alle anbefaler
Det er ikke bare maten jeg sliter med heller. Hva med produktene vi bruker? Babyolje i badevannet, er det egentlig bra? Hva med de våtserviettene vi tyr til når vi må skifte bleier andre steder enn hjemme? Og fuktighetskremer? Helsesøster anbefalte at jeg skulle smøre pannen til jenta mi, siden hun hadde litt tørr hud der, og alle sa jeg burde kjøpe A-krem på apoteket. Det gjorde jeg, og smurte både morgen og kveld i noen dager, men så tittet jeg tilfeldigvis på innholdsfortegnelsen og oppdaget at det er parabener i denne fantastiske A-kremen. Parabener kan være hormonforstyrrende, og dette er noe jeg absolutt ikke vil utsette den lille jenta mi for. Så hvilken krem skal jeg bruke nå?

(bloggen fortsetter under bildet)

Hvilke klesplagg kan jeg kjøpe?
Noen klær har blitt behandlet med bromerte flammehemmere, og dette kan både være hormonforstyrrende og gi skader på leveren. Andre kan ha plasttrykk og inneholde en hel haug med helseskadelige stoffer. Og man må ikke bare passe på barneklærne, for disse stoffene går over i morsmelken, så man må være nøye med hvilke klær man kjøper til seg selv også.

Les også:

Slik steller du spedbarnet

Det beste du kan gjøre for barnet

Til alle mødre – du er en god mamma

Hvis jeg tenker for mye på dette, blir jeg stresset og sliten. Mye av det er for stort og for vanskelig å sette seg inn i, og de gangene jeg har prøvd å kjøpe «riktige» klær, så har det plutselig vist seg at akkurat de klærne har blitt laget av barnearbeidere i Asia, eller at fabrikken er en miljøversting. Det blir liksom ikke bra uansett hva jeg gjør!

Jeg skal gjøre mitt beste for å finne en annen krem, uten parabener, å smøre pannen til vesla med, og jeg skal unngå klær med plasttrykk og mat som har spesielt mye miljøgifter i seg. Jeg skal holde meg så oppdatert jeg klarer, og utover det skal jeg forsøke å spise så sunt og fornuftig som bare mulig. Men akkurat nå har jeg nok med å skulle spise mindre sjokolade og mer grønnsaker. Det er viktig å ta én ting av gangen.

Vi vil minne om at hver bloggers meninger er dens egne. Babyverden behøver ikke være enig med bloggerens meninger.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik får dere samlivet til å vare
Neste artikkelAktiviteter med minien på armen
DEL