Marte gikk så langt som å kalle det omsorgssvikt når hun så foreldre som satte barna foran tv for at de selv skulle få slappe av. Helt til hun ble mamma selv.

Sist oppdatert: 3. desember 2012

Jeg rister på hodet og rynker pannen nedover. Hvordan er det mulig? Hvordan kan foreldre la barna sine sitte foran tv-en og pc-en i flere timer hver dag? Det er jo nærmest omsorgssvikt. Ja, når jeg tenker etter vil jeg faktisk gå så langt som å si at det er akkurat det det er. Omsorgssvikt. Barn skal ikke sitte foran en skjerm hele dagen. De skal ut og leke. Eller ned på gulvet. Ut av senga. Ned fra sofaen. Vekk fra skjermen.

Les mer: Bruker TV som barnevakt

De to barna i seteraden ved siden av meg på flyet sitter med nesa nedi hver sin bærbare dvd-spiller. Moren sitter i setet inn mot veggen og sover. Burde ikke hun lese en bok med dem? Eller gitt dem tegnepapir og fargestifter? Skjønner hun ikke at barna blir dumme av å sitte paralysert foran skjermen og se på disse idiotiske barnefilmene om og om og om igjen.

Jeg rister på hodet. Dårlige foreldre.

Les mer: – Lek med barnet 15 minutter barnet hver dag

Jah. Slike gutter det vil gamle Norge ha.

Nei, sånn skal ikke mine barn ha det. Aldri om de skal bli skjermavhengig. Tror faktisk ikke de skal få sin egen pc en gang før de absolutt må for å få gjort skolearbeidet. Kanskje de skal få se barne-tv. Ja, det må de vel få lov til. 20 minutter barne-tv før de legger seg. Så langt kan jeg strekke meg. For jeg skal i hvert fall ikke ha overvektige, late, apatiske barn. Jeg skal ha friske, sunne unger med røde kinn og masse energi.

Mamma, jeg er sulten
Det er fire år siden jeg satt på flyet og filosoferte over små skjerm-slaver, dårlige foreldre og omsorgssvikt.

Nå vet jeg rett og slett ikke hvordan mine foreldre overlevde småbarnstiden uten pc, iPad, YouTube og opptil flere barnekanaler på tv-en.

Det første jeg gjør når barna våkner mellom fem og seks en gang, er å skru på tv-en og legge meg og slumre på sofaen en halv times tid.

Les mer: iPad-en er gull verdt for barna!

«Mamma, jeg er sulten».

Hæ? Hvem er du? Hor kommer du fra?

Jeg er helt i ørska.

«Jeg er sulten, mamma».

«Ja, vi skal snart lage frokost. Mamma skal bare slappe av bitte litt til. Se, Fantorangen på tv. Han er morsom. Han er oransje…»

Et kvarter senere blir jeg vekket igjen. Lillesnuppa krabber opp på magen min og stirrer ned på meg med store, sultne øynene.

«Ja. Ja visst. Frokost, ja.»

Jeg river meg opp og tusler ut på kjøkkenet. Ser på klokka på mobilen. Kvart på seks bare. Jeeeeez. Altfor tidlig.

Les mer: Har du en ape eller gris i hus?

 

Lazy Town
Plasserer de to små, sultne munnene ved spisebordet og setter hver sin skål med Weetabix foran dem.

«Mamma. Lazy Town. Vi vil se Lazy Town!»

Lillemann vifter med skeien over hodet.

Jeg orker ikke protestere. For det første tiltaler tanken meg. Sportacus er absolutt ikke så dum i sin stramme, blå trikot. Dessuten er jeg livredd for å starte et trassanfall så tidlig på morgenen. Det vil velte hele resten av dagen.

«Ok», sier jeg søvndrukken og henter den bærbare pc-en. Planter den på bordet foran dem og finner frem Lazy Town på YouTube. Gnir meg i øynene og henger slapt over bordet mens jeg mater Lillesnuppa og svarer sløvt: «Ja, se der trener Sportacus. Oj, jammen løper han fort, ja», til Lillemanns stadige og glade utbrudd.

 

Dusj, eller ikke dusj
Etter maten har jeg to valg. Eller, tre egentlig. Jeg kan dusje med barna løpende inn og ut baderomsdøra uten å lukke den etter seg så det blir iskaldt i hele rommet, og vaske håret i kaldt vann fordi barna skrur på krana i bideet, hvilket påvirker vannet i dusjen.

Eller jeg kan sette dem foran tv-en og ta en god, varm dusj helt for meg selv.

Det tredje alternativet er å ikke dusje i det hele tatt, men det har jeg praktisert i over ett år nå, og når barna endelig er så store at jeg faktisk kan ta meg en dusj, på den ene eller andre måten, er det egentlig ikke aktuelt å gå udusjet på jobb lenger.

Fram med iPad-en, på med tv-en.

Les mer:  Skal barn få se nyhetene på tv?

Pusse tenner i sofaen
Jeg stikker det våte hodet mitt ut av badedøra 20 minutter senere.

«Lillemann, kom og kle på deg. Og så skal du pusse tenner». Ingen svar.

«Lillemann! Kom og få på deg klærne og puss tennene dine!»

Fortsatt ingen svar.

Jeg kikker ut i stua. Lillemann sitter i sofaen og ser på tv. Akkurat der jeg plasserte ham. Jeg finner fram klærne hans og tar dem med ut i stua.

«Er det gøy», spør jeg og nikker mot skjermen. Intet svar.

Ok, jeg kan rive han ut av den apatiske transen, vekke monsteret og bruke en halv time på å krangle om hvilken sokk vi skal ta på først og hvilke bukser han skal ha på seg i dag. Eller jeg kan bare kle ham foran tv-en.

Jeg velger det siste.

Les mer: Kle på seg selv

Henter tannbørsten fra badeskapet, tar på tannkrem og pusser tennene hans i samme slengen.

Samme prosedyre med lillesøster. Bare avbrutt av at vi må flytte iPad-en fra den ene hånda til den andre når vi tar på genseren.

Voila. To barn klare for dagmamma og barnehage og ett stykk nydusjet og ren mamma. Dog med litt dårlig samvittighet for å ha brukt tv-en som barnevakt. Igjen.

Lover meg selv at det bare er en periode, og at så snart barna blir litt større, skal vi slutte med tv og andre typer skjermer hver morgen… og ettermiddag… og kveld… Og på flyet, på toget og på restaurant. Ja, og så i bilen.

Bruker du tv, pc-spill, iPad eller YouTube som barnevakt? Og hvor mange timer hver dag?

Følg Martes blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHold på leggerutinene i julen
Neste artikkelJeg er gravid og vakker – på avstand!
DEL