– Vi hører at dagens barn er overstimulerte. Jeg tror ikke det gjelder bare barna. Det er jammen vi voksne og. Foreldre blir slitne av å stimulere ungene og ungene blir slitne av å bli stimulert. Mon tro om ikke hele familien har godt av å skru ned tempoet litt, sier Marte.

Sist oppdatert: 3. juni 2013

Vi er så slitne. Vi skal rekke så mye. Kokka tikker og tiden flyr ustoppelig. Tidsklemma klemmer hardere enn noen gang. Vi vil ha mer tid. Tid med familien. Tid for oss selv. Tid til hverandre.

Vi kjøper oss tid og setter bort gjøremål som å arrangere barnebursdag, vaske bilen, bytte dekk, lufte bikkja, male huset, klippe plenen, måke snø og handle matvarer. Ting som står i veien for kvalitetstid med familien.

Og det er jeg stor tilhenger av. Ja til alt som kan gjøre livet enklere. Jeg har ikke råd til alt, men jeg prioriterer å bruke penger på husvask, vask av bilen og arrangering av barnebursdag.

Les mer: Verdens beste bursdagsfest
                De kuleste tema-bursdagene
                Hva får barnet ditt til å føle seg elsket?

Hva bruker vi kvalitetstiden til?
Men nå som vi har så mye mer kvalitetstid med barna, hva bruker vi den egentlig til? Og får vi bedre samvittighet?

Jeg tror ikke det. Den ubehagelige, udefinerbare klumpen i magen er der fortsatt. Den ligger der som en svart sky og forteller oss at vi fortsatt ikke tilbringer nok tid sammen med familien. Og for å bøte på denne samvittigheten, underholder vi, legger vi til rette, organiserer, overvåker, stimulerer og oppdrar barna våre pedagogisk riktig i et heseblesende tempo.

Og når ungene endelig er i seng og vi kan slenge oss ned i sofaen med beina på bordet, føles det litt bedre når vi har vært en tur i svømmehallen, bakt boller, bygd Lego, lest tre bøker og tegnet en tegning etter barnehagen, enn om vi hadde brukt tiden på å rusle rundt i hagen med gressklipperen og kastet noen steiner over gjerdet.

Både foreldre og barn overstimulerte
Vi hører at dagens barn er overstimulerte. Jeg tror ikke det gjelder bare barna. Det er jammen vi voksne og. Foreldre blir slitne av å stimulere ungene og ungene blir slitne av å bli stimulert. Mon tro om ikke hele familien har godt av å skru ned tempoet litt. Det slår meg at vi kanskje var mindre stresset før, da vi gjorde husarbeidet selv.

Barn trenger ikke bli sysselsatt med oppkonstruerte aktiviteter for å ha det bra. De trenger ikke få organisert lek lagt opp i hendene. Lek der kodene allerede er knekt. Barn syns det er vel så gøy å få være med foreldrene å gjøre oppgaver i huset.

Les mer: En liten hjelper i hjemmet
                Hvem skal gjøre hva hjemme?
                Heller litt støv i krokene og en fornøyd partner

Husarbeid kan bli gøy
Å få være med far å male huset kan være en stor opplevelse for tiåringen. Mens treåringen helt sikkert syns det er kjempegøy å få holde vannslangen når mor vasker bilen. Og husarbeid kan faktisk bli riktig så gøy hvis man legger inn en runde kaste på stikka med klesklyper under klesvasken. Eller konkurrerer om hvem som samler flest hybelkaniner under rengjøringen.

I tillegg er jeg overbevist om at barn vokser opptil flere mentale år på å få hjelpe til og utføre voksenoppgaver. Det gjør noe med selvfølelsen når man har spylt utemøblene rene, for første gang helt alene.

Jeg mener ikke nødvendigvis vi skal begynne å vaske huset selv igjen. Eller arrangere barnebursdagene hjemme med hjemmebakt sjokoladekake og fjorten unger rusa på sukker og E-stoffer. Jeg blir sliten bare av tanken. Jeg syns det er helt topp at vi har så mange muligheter til å sette slike ting bort.

Lov til å slappe av
Men det er også helt ok å bruke den kjøpte fritiden til bare å slappe av. Det viktigste for barna er å tilbringe tid sammen med foreldrene. Da spiller det mindre rolle hva man gjør. Jeg er også tilhenger av å gi barna tid for seg selv. Å kjede seg skaper kreative, selvstendige barn.

Det krever litt mot å se naboen i øynene når man møter dem ved søppelspannet i pysj klokka to på lørdag ettermiddag. Når de står med røde kinn og snøkrystaller i lua og allerede har testet skiløypene med barna. Mens man selv har spist pannekaker til frokost i sofaen og sett på barnefilmer hele formiddagen.

Ja, det krever litt mot, men jammen er det deilig.

Følg Martes egen blogg Casakaos

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNår babyen ikke vil ligge i vognen
Neste artikkelTa med babyen til Paris!
DEL