– I begynnelsen strebet jeg etter å være en perfekt mamma på alle mulige måter. Ettersom barna har blitt eldre, har jeg også blitt mer avslappet. Jeg er mye mindre opptatt av hva andre synes, og jeg har funnet ut hva som er viktig for meg, sier Marte.

Sist oppdatert: 15. april 2013

Som småbarnsforeldre må man prioritere. Hele tiden, hver dag. Hvilke kamper skal man velge? Hvilke kameler skal man svelge? Hva har barna lov til og hva har de ikke lov til? Når skal man stå på prinsippene? Når er det greit å gi blaffen? Når skal man være konsekvent og når kan man gi litt etter?

Før jeg fikk barn, hadde jeg mange tanker om hvilken type mamma jeg skulle være. Det har jeg for så vidt fortsatt, men tankene har endret seg.

Les mer: Hva er en god mor?

Perfekt mamma
I begynnelsen strebet jeg etter å være en perfekt mamma på alle mulige måter. Jeg var veldig opptatt av hva andre mødre synes om meg og om hvordan jeg oppdro barna. Jeg syns alle andre var så flinke, mens jeg selv følte at jeg ikke strakk til. Jeg brukte mye tid på å analysere meg selv som mor i forhold til andre mødre.

Gjett om jeg ble sliten!

Ettersom barna har blitt eldre, har jeg også blitt mer avslappet. Jeg er mye mindre opptatt av hva andre synes, og jeg har funnet ut hva som er viktig for meg.

Les mer: Fra glamour til husmor

Jeg gidder ikke…

Jeg gidder ikke…

…bruke tid på å få barna til å sitte stille. Når vi er ute eller på besøk, har jeg sluttet å prøve å få dem til å sitte pent. Barn er ikke laget for å sitte stille. De er laget for å løpe rundt og utforske.

…strebe etter å ha barn som ses men ikke høres. Barn lager lyd. Mye lyd! Jeg orker ikke sitte med pekefingeren over leppene hele tiden. I stedet har jeg, så langt det lar seg gjøre, sluttet å oppsøke steder der barna ikke får bruke stemmevolumet sitt.

Hei, skinkefjes!…lære dem å spise med kniv og gaffel. Jeg elsker selv å spise med fingrene. Og hey, i mange kulturer er det helt normalt! Vi tøyser og tuller rundt middagsbordet og jeg tror lek med mat faktisk fører til at de spiser mer. Også mat de tror de ikke liker.

…holde det ryddig hele tiden. Hjemme hos oss er det lov til å rote. Over hele huset! Jeg roter mye selv, og gidder ikke alltid rydde opp etter meg. Derfor kan jeg heller ikke kreve at ungene gjør det. Vi tar noen skikkelige skippertak sammen når vi ikke kan se gulvet og må måke oss vei til ytterdøra.

…kjefte på barna når de hopper i sofaen. Hopp i vei! Sofaen min er kjøpt i bruktbutikk og er så deilig og myk og god og full av sprett at det skulle bare mangle om barna ikke fikk hoppe i den. Jeg får nesten lyst til å hoppe i den selv. Problemer oppstår dog når vi er på besøk og barna med den største selvfølge tester ut spretten i andres sofaer.

Se opp! Flyvende gutt i sofaen!

Les mer: «La gutten din hoppe, du!»

Dette er viktig for meg

Derimot har jeg brukt mye tid og energi på å lære barna…

… å si takk når de får noe.

…å være snille mot hverandre og andre. (Ok, jeg skal aldeles ikke påstå at jeg har unger som bare er snille. Det hender rett som det er det flyr en duplokloss over stuebordet som treffer den andre i hodet. Og det forekommer både slag, spark, knuffing, erting, lugging og klyping på daglig basis hjemme hos oss. Men jeg lærer dem i hvert fall å tenke på andre. Så får vi håpe det gir resultater når de blir litt større).

…at det er viktig å si unnskyld. Og mene det!

…å si takk for maten.

Les mer: Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør

…at leker og ting er noe man får til jul og bursdag, og at vi ikke bare kan kjøpe, kjøpe, kjøpe nytt hele tiden.

…å være takknemlig.

…at det ikke er lov å kaste søppel ute i naturen.

…å være snill mot dyr.

…å tro på seg selv.

…at annerledeshet er spennende og ikke rart. Og at man skal respektere alle mennesker uansett hvor de kommer fra eller hvordan de er.

Klarer jeg å lære barna mine alt på den siste lista, har jeg lykkes som mor. For meg er det viktigere med lykkelige, aktive og omtenksomme barn, enn barn som spiser pent og sitter stille.

Hva er dine prioriteringer?

Følg Marte blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHva er vondest – fødsel eller gallestein?
Neste artikkelLesing gir barnet bedre ordforråd og språk
DEL