Spedkost-undersøkelsen viser at hele 46 prosent av ettåringene i Norge fortsatt ammes. Dette er en økning på ti prosent siden forrige undersøkelse i 1999. Lurer du på hvor mye melk du produserer gjennom barnets første leveår? Her får du svaret.

Sist oppdatert: 6. april 2009

Den siste Spedkost-undersøkelsen gir gledelige resultater. Kostholdet til norske ettåringer er i høy grad i tråd med anbefalingene for spedbarnsernæring.
 
– Det er svært positivt at så mange av barna ammes. Vi er på god vei mot å nå målet i handlingsplanen for bedre kosthold om at 50 prosent av ettåringene skal ammes, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.
 
Spedkostundersøkelsen, som ble gjennomført av Universitetet i Oslo på oppdrag av Helsedirektoratet og Mattilsynet, inkluderte 1635 barn i analysene sine. Formålet med undersøkelsen er å øke kunnskapen om kostholdet til spedbarn for å bedre kunne gi råd om kosthold og forebygge helseproblemer blant de små.
 
Melk opp, sukker ned
At andelen ammende i 12 måneder har gått opp, er ikke den eneste forbedringen som har skjedd siden 1999. Norske ettåringer får også langt mindre tilsatt sukker. I 1999 fikk ettåringene i seg 81 gram søte drikker per dag. Den nye undersøkelsen viser at inntaket nå bare er på 14 gram per dag. Hele 91 prosent av ettåringene er innenfor anbefalingene til Helsedirektoratet, som sier at maks ti prosent av energien skal komme fra tilsatt sukker.
 
”Melkemaskin”
Dersom du ammer barnet ditt hele første året, er du som mor en ordentlig ”melkemaskin”, for gjennomsnittskvinnen produserer hele 225 liter melk i året! Og sammenlagt produserer norske kvinner 10.000.000 liter melk i året – ikke verst?
 
Kilde: Helsedirektoratet
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHvordan blir trillinger til?
Neste artikkelSex etter spontanabort
DEL