Fysisk aktivitet og det å komme seg ut i natur og frisk luft er bra for alle – både barn og voksne. Både du og barnet blir kjent i naturen rundt dere, barnet utvikler motorikken, og en får kanskje til og med nye venner og bekjente? Og så er det så utrolig deilig å komme inn igjen når en har vært ute!

Sist oppdatert: 19. desember 2007

Tur på barnas premisser!
Kristin Oftedal Vinje er fagsjef i Turistforeningen, med Barnas Turlag som fagområde. Hun er utdannet lærer og har jobbet ni år i Osloskolen. Hun har bakgrunn fra aktiv idrett gjennom fotball, og har grunnfag i idrett fra Norges Idrettshøyskole. Hun har selv to gutter på åtte og ti år.
 
– Det viktigste for å få til en vellykket tur med barna er at den er lagt opp på deres premisser, sier Vinje til Babyverden.no. – Det er ikke slik at en alltid må gå lange turer. En tur til lekeplassen kan være et bra mål for de minste barna. 
– Ta gjerne barna med når turen planlegges. Fortell om hva dere skal gjøre, hva som blir morsomt, utfordrende og så videre. Legg inn minst en spennende aktivitet som du vet slår an. Husk at ditt turengasjement smitter, så det er viktig å legge igjen bekymringer om alt en skulle ha gjort hjemme! 
  
De voksne har et ansvar

Selv om turen bør foregå på barnas premisser er ikke dette det samme som at barnet skal bestemme om det blir tur eller ei mener Vinje.

– Barn trenger å komme seg ut, og det er noe de voksne bør og må styre. Undersøkelser viser at det du får av inntrykk i førskolealder er svært avgjørende for livsstilen senere i livet. Naturen er dessuten en enestående arena for fysisk aktivitet. Barna finner utfordringer både med tanke på balanse, høyder og klatring uansett alder og ferdighetsnivå. Ute i naturen er underlaget mer variert, kupert og utfordrende enn de aller fleste steder.

Kristin Oftedal Vinje, Barnas Turlag
 
– En ser derfor stor forskjell på de barna som er mye ute og de som er mye inne når man har dem med ut på tur. Mitt råd er derfor: Du som er voksen bestemmer at det blir tur, men barnet er med og bestemmer innholdet i turen, sier Vinje.
 
Å være ute er mentalhygiene!

Vinje understreker at det å være ute er like mye rekreasjon som trening.

 
– Det å være ute og komme litt bort er også en form for mentalhygiene. En får tenke på noe annet, og det å gå tur er også en fin anledning til å snakke om andre ting. Jeg opplever at både barn og voksne kan åpne seg om snakke om det som opptar dem på en annen og mer naturlig måte på en tur. Kanskje du får lære noe nytt om barnet ditt? spør Vinje.
 
– Dessuten er det å være ute en fin anledning til å lære noe nytt om naturen der du bor. Kanskje kan du ta med bøker om trær eller blomster som barnet vil interessere seg for? På den måten lærer du også barnet å bry seg om og interessere seg for naturen, noe som er viktige verdier – og som ikke ser ut til å bli mindre viktige i tiden framover.
 
Turer med barn kan bli mer vellykkede dersom flere går sammen, som venner eller familie med barn, forteller Vinje.
 
– Det beste er gjerne at barna har noen jevnaldrende å gå sammen med, men det går ofte bra med litt aldersforskjell også. Da har de yngste barna noen å strekke seg etter, mener Vinje.
 
Hvor lange turer?
Men hvor lange skal turene med barn være? 
 
– De første leveårene kan du ta med deg barna på kortere turer i vogn, bæremeis eller i pulk, forteller Vinje. – Sørg for at barna får gå litt selv og kanskje også prøve skiene hvis det er vær og årstid for det. Etter hvert kan dere begynne på noen småturer i området dere bor. En tur trenger ikke å være lenger enn 200 meter bak huset. Ofte er det viktigst at barna kommer i et miljø hvor bilstøy ikke ødelegger for fuglesangen, og hvor det er flere trær enn hus. La barna få gå selv, men legg ikke ut på langtur. 
– I seks-sju årsalderen kan barn begynne å gå korte dagsetapper i lett terreng, men ikke la turene vare lenger enn to-fire timer. Beregn dobbelt så lang tid som oppgitt tid på en strekning, og legg inn god tid til lek og pauser på veien. Husk at det er store forskjeller på barn, og at du må ta hensyn til barnets egen utvikling og turinteresse. Tro ikke at barnet ditt er sprekere enn andre barn. Hvis du overdriver turvirksomheten kan du fort ta knekken på all positiv turopplevelse, forteller Vinje. 
 
Kan barnet bære egen sekk?
Allerede fra fireårsalderen kan barnet bære nistepakka og drikke i sin egen sekk. Etter hvert som barnet vokser og kreftene øker går det godt an å la dem bære mer hvis de har lyst. Barn som er vant til fjellturer kan bære opptil en tiendedel av kroppsvekten sin når de er sju til ti år. Barn over 10 år kan bære en sekk som veier opp til en sjettedel av kroppsvekten sin. 
– Husk at barnehage- og skolesekker er greie for kortere turer, men vonde å bære over lengre tid, sier Vinje. Det finnes egne barnesekker som er laget på samme måte som sekker for voksne. Dagstursekker for voksne kan egne seg for barn fra 10-årsalderen. 
 
Ut? I dette været!
I Norge varierer klimaet mye fra landsdel til landsdel. Noen steder er det mye snø, mens andre steder er det bart nesten hele året. Hvordan været er har vel ganske mye å si for hva du kan finne på ute?
 
– Det er klart at det har noe å bety hvordan været er ute. Men det er rart med det, når en bare kommer seg ut er det som regel bedre enn det enn tror, sier Vinje. – Det er heller ikke alltid barna som reagerer mest på litt regn og rusk, men like ofte de voksne. Mange barn er vant til å være ute i all slags vær i barnehagen og bryr seg ikke om at det regner eller er strålende sol.
 
Hva gjør vi på tur?
– Hvor vellykket turen blir har mye med hva en legger opp til, om en tar pauser og for eksempel legger inn leker. Det er mye en kan finne på ute, særlig hvis en er flere som drar på tura sammen. Bare det at de voksne er med på leken kan gjøre dette til et høydepunkt, forteller Vinje.
 
Her er noen forslag til enkle uteleker:
  • Lage bondegård av kongle- og kastanjedyr: Enkelt og greit!
  • Barkebåt- eller blåskjellregatta: Barkebåt lages av barken på gamle furutrær. Spikk til båtfasong og fest en pinne til mast og et blad til seil. En pinne eller spiker i bunnen utgjør kjølen. Vind og strøm og litt flaks bestemmer hvilken båt som kommer først i mål.
  • ”Fiskesprett”: Det å kaste en flat liten stein utover vannflaten slik at den spretter bortover kalles også å kaste «smutt».
  • Finne flest mulige ting/planter og så videre som begynner på «S» eller «B»: Dette kan gjøres både som en lagkonkurranse og individuelt.
  • Mimeleker: Mange barn synes det er gøy å mime et dyr. Hvert enkelt barn står fram for de andre og mimer, og så skal de andre gjette hvilket dyr det er.
Du finner forslag til mange spennende uteaktiviteter her.
 
Hva er Barnas turlag?
Barnas Turlag ble etablert av Turistforeningen i 1999, og har i dag rundt 20.000 medlemmer i alderen 0 til og med 12 år. Hensikten er å inspirere barn til friluftsaktiviteter. Bortimot alle medlemsforeninger i DNT har Barnas Turlag-aktiviteter. De varierer fra dagsturer, overnattingsturer, måneskinnsturer, spøkelsesturer, besteforeldreturer og mye mer. Aktivitetene foregår både i nærområdet, langs kysten og i fjellet.
– Barn som blir medlem i Barnas Turlag får eget medlemskort og jevnlig informasjon fra den lokale foreningen om turer og aktiviteter, forteller Vinje. – De kommer også en liten overraskelse fra Turbo Fjellrev (Barnas Turlags maskot, red.) i posten til alle nye medlemmer. Sist men ikke minst får alle medlemmer i Barnas Turlag gratis overnatting på alle selvbetjente og ubetjente turistforeningshytter hele året.
Kanskje de kan være et lite tips for en overnattingstur på vinters- eller sommerstid?
 
Mer informasjon om Barnas turlag finner du her.
 
Her er noen tips fra Barnas Turlag til en fin og barnevennlig tur: 

1. Vær vennlig, men bestemt
Ikke presenter turen/uteaktiviteten som noe barna kan velge å bli med på eller ikke. Det er de voksnes ansvar å få de unge ut. De voksne har også ansvar for å vise hvilke muligheter naturen byr på både for tradisjonelle og spennende friluftslivsaktiviteter. 

2.  La turen være på barnas premisser
La barna være med og planlegge turen, fortell hva dere skal gjøre, hva som blir morsomt. La gjerne barnet også få være med å velge mellom ulike turmål.
 
3. Beregn god tid
Beregn god tid på turen og legg opp til korte turer om ikke barnet er vant til å gå lengre turer. La barnet bestemme tempoet og ta pauser – barn liker å gå mer i ”rykk og napp” enn voksne. Første pause bør være etter ca. 10 minutter for å regulere klær, drikke litt, og eventuelt legge på ny smørning hvis skia fungerer dårlig. Finn på leker og bruk varder, bekker og småtopper som delmål underveis. Hvem kommer først til den store varden?
 
4. Ha et klart turmål
Bli enige på forhånd om hva som er turmålet, og prøv å nå det. ”Yes, jeg klarte det!”-følelsen er deilig både for unge og eldre. Legg opp til en rundtur hvis det er mulig. Det er mer motiverende enn en tur hvor man skal gå fram og tilbake. Bli enig med barna om hvordan dere skal gå. Er det lov å gå i fra hverandre? Hvor og når skal dere i tilfelle samles igjen? 
 
5. Pakk riktig klær og utstyr
Det er viktig å være godt kledd, men med altfor mye klær blir man lett passiv. Husk lue – minst 50 % av varmen forsvinner her, og lua kan lett tas av/på. Vindtett tøy og gode sko er også viktig hvis dere skal på fjelltur. Ha med varmt ekstra tøy i sekken, men ikke gi barnet for tung sekk. På skiturer er det viktig å ta med (og bruke) riktig skismurning. Bakglatte ski ødelegger lett turen! 
 
6. Snakk sammen underveis
Ofte er det lett å snakke med barna om ulike ting som opptar dem når man er ute på tur sammen. Snakk om nye turer dere kan ta sammen. Fokuser på positive ting. Ikke snakk for mye om at dere er slitne, at myggen biter osv.
 
7. Juks litt på forhånd
Finn fram turutstyr som ikke brukes så ofte før du presenterer turen for barna. Fokus her er å få barna ut – ikke å lære dem å lete huset igjennom etter gamasjer, primus osv. Sørg for at nødvendige innkjøp er gjort på forhånd slik at dere slipper å stoppe ved kjøpesentret. Da ender ofte turen der. 
 
8. Ligg i forkant
Ta pause før barna er utslitt, gi dem drikke før de er uttørket og så videre. Kamufler gjerne pausene som kartsjekkstopper, naturtitting osv. Pass på at barnet drikker og spiser ofte nok. Mange små rosinstopp er bra. Sjekk også at barna verken er for varme eller kalde. Selv reagerer de altfor seint på slike ting. Barn veksler mye raskere enn voksne mellom å være kalde og varme.
 
9. Gjør barna oppmerksomme på naturens mange mysterier
Vis dem spennende ting i naturen som dyrespor, hakkespetthull osv. Ta gjerne med en kikkert og sporbok.
10. Gjør matpausen til en hyggelig happening
Lag gjerne bål, eller ta med en primus. Husk at sunn mat som for eksempel ostesmørbrød eller suppe smaker godt på tur. Ikke stapp barna fulle av sjokolade – spis noe som både er sunt og godt. 
11. Delta på lek og aktiviteter
Ikke overstyr barnas aktivitet, men delta – barna digger det. Finn gjerne på noe sprøtt. Barnslige ting er ikke så barnslige hvis voksne er med.
 
Ha det gøy på tur!
 
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?