Har du en liten baby og lurer på hva du skal finne på? Kanskje du vil bli med på trilletur?

Turistforeningen arrangerer trilleturer mange steder. Tilbudet er gratis og du er velkommen til å være med. Bli med ut på tur da vel!

Sist oppdatert: 7. november 2007

– Trilleturene arrangeres i de store byene, som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen. Men også en del andre steder finnes grupper som arrangerer turer. Tilbudet med trilleturer startet opp i Turistforeningens regi for ca. tre år siden, og det er allerede blitt populært mange steder rundt omkring i landet. Men det er alltid plass til flere!
 
Det sier Kristin Oftedal Vinje. Hun er leder i Barnas Turlag, som er en del av Den Norske Turistforening, og er en entusiastisk pådriver for trilleturene.
 
– Fysisk aktivitet og det å komme seg ut i natur og frisk luft er bra for alle – både barn og voksne. Vi vet at mange av vanene til barnet legges tidlig, i løpet av de første 3-4 årene. Når barnet blir vant til å være ute i naturen fra fødselen av – å aktivisere seg selv, kle på seg og trives der sammen med familien – så slutter de ikke med dette når de blir voksne.
 
Sosialt og trivelig
Opplegget varerier fra sted til sted. Som regel møtes en på et sted som er kunngjort i et program. Derfra går turen ofte til en hytte eller et sted der en kan spise lunsj og ta pause. Enkelte steder har en også lagt inn at en tar opp barna og leker eller synger i pausene.
 
– Vi vil at trilleturene også skal bli et sosialt samlingspunkt utenom det å være ute. Det skal være en mulighet for å bli kjent med flere der en bor og kanskje treffe mennesker med samme interesse som en selv. Derfor er det viktig å si at du ikke trenger å være medlem i Turistforeningen for å delta på turene, og at turene er gratis.
 
– Fedre spesielt velkomne!
Trilleturene er også et godt tilbud til deg som er pappa og er hjemme med små barn. Til nå er det fleste mødre med barn som har vært med, men Oftedal Vinje sier at tilbudet passer godt for fedre.
 
– Mange fedre liker godt å være ute og være aktive når de er hjemme i permisjon eller på heltid. På trilleturene får de muligheten til å være sammen med barnet sitt på en kjempefin måte. Så fedrene er absolutt velkomne til å være med på trilleturene!
 
Forhør deg der du bor
Selv om tilbudet om trilleturer ikke finnes over hele landet enda, så oppfordrer Oftedal Vinje de som er interessert i slike turer å forhøre seg med Turistforeningen lokalt.
 
– Dersom det ikke finnes et tilbud der du bor, så kan det godt være at det er et ønske om at noen starter opp en slik forening. Barnas Turlag finnes overalt, og dersom det ikke allerede finnes et tilbudså kanskje det kan startes?
 
– Uansett om tilbudet finnes organisert der du bor, så ligger jo naturen der klar til bruk! Og trenger du tips om turer som er fine for deg som bruker vogn, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Turistforeningen eller kommunen din. Flere steder finnes det egne kart over turstier i området, og disse viser som regel hvor det er best å gå med vogn.
 
Program
www.barnasturlag.no finner du mer informasjon om barn, tur og friluftsliv. På disse nettsidene finner du program for trilleturer rundt omkring i landet:
Et lite tips
Til slutt et lite tips fra Oftedal Vinje: – Alle medlemmer i Barnas Turlag får gratis overnatting på alle selvbetjente og ubetjente turistforeningshytter hele året. Kanskje et lite tips for en overnattingstur på vinters- eller sommerstid?
Hva synes du om artikkelen?