Helt fra de var små, snakket tvillingsøstrene Ann-Charlott og Anniken Ragnvaldsen (21) om hvor kjekt det hadde vært å få barn samtidig. For én måned siden fødte de hver sin baby – på samme dag.

Sist oppdatert: 28. november 2012

Artikkelen er fra november 2012

Tvillingsøstrene Ann-Charlott og Anniken fra Meløy i Nordland har alltid hatt et tett forhold. Da de var små, trengte de ikke engang å prate for å kommunisere.
– Et blikk var nok! Vi snakket gjennom øynene, og kunne bare se på hverandre – før vi nikket og fant på noe tull, minnes Ann-Charlott. Og innrømmer at det nok ikke alltid var like enkelt for de som var rundt dem.

Les mer: Venninner fødte på samme dag

Det nære forholdet fortsatte også etter hvert som de vokste opp. Og da Anniken for halvannet år siden ble mamma for første gang, fikk Ann-Charlott smerter.
– Jeg var på nattevakt, og fikk plutselig vondt i magen. Like etterpå ringte faren min og fortalte at Anniken hadde født ei lita jente. Jeg var ikke syk hverken før eller etterpå, så det var litt merkelig. Jeg tenkte «shit, dette går ikke an», forteller Ann-Charlott.

Les mer: Trippel babylykke

Begge gravide
På nyåret i 2012 fant Ann-Charlott ut at hun selv skulle bli mamma. Termin var 19. oktober.
– Et par måneder etterpå fortalte Anniken at hun skulle ha nummer to. Tenk, hun var gravid samtidig!

Anniken hadde termin 11. desember, og søstrene fikk mye glede av hverandre gjennom svangerskapet.
– Vi bor bare fem minutter fra hverandre, og traff hverandre ofte. Siden dette var Annikens andre svangerskap, kunne jeg spørre henne om en del råd. Og jeg var mye større enn henne, siden jeg hadde termin nesten to måneder før, sier Ann-Charlott.

Les mer: Fødte på julaften – to ganger

Vannet gikk
Mens Ann-Charlott gikk på overtid, gikk plutselig vannet på Anniken.
– Jeg var bare litt mer enn 33 uker på vei da vannet plutselig gikk. Jeg ble sendt på sykehus, og de prøvde å stoppe fødselen med tabletter. Dette var en onsdag, og det så først ut til å gå greit. Dagen etterpå kom også Ann-Charlott og mannen hennes innom på besøk, for de hadde time til overtidskontroll på sykehuset, forteller Anniken.

Les mer: Alt du trenger å vite om vannavgang

Ann-Charlott med lille Ida-Lovise.

Foto: privat

Begge i fødsel
Fredagen ble Ann-Charlott innlagt på sykehuset for igangsetting av fødselen – ei uke på overtid. Annikens lille gutt hadde det derimot mye travlere. Håpet var å klare å la ham være i magen til uke 34, men natt til lørdag klarte de ikke lenger å stoppe naturens gang.

– Jeg lå på fødestue 1 på Norlandssykehuset. Plutselig kom Anniken inn på fødestue 2, og jeg kunne høre dem i naborommet. Fødselen gikk veldig fort, og var over på halvannen time, forteller Ann-Charlott.

Anniken fødte lille Elias på 2100 gram og 44 centimeter.
– Elias var prematur og ble lagt i kuvøse. Men han hadde allerede fått lungemodningssprøyter, så han klarte seg veldig fint, forteller Anniken.

Elleve og en halv timer senere fødte Ann-Charlott datteren Ida-Lovise. Ei frisk og sunn jente på 3500 gram og 49 centimeter.

Les mer: Fødte i busslomme: Hørte babygråt fra strømpebuksa

Et lite sjokk
Etter Ann-Charlottas fødsel ble de nybakte mødrene og tantene lagt på samme rom. Praten gikk livlig. Lille Elias kunne ikke være på rommet sammen med dem siden han lå i kuvøse, men de koste seg med lille Ida-Lovise.

– Det var egentlig et sjokk at vi fødte samme dag. Jeg tror ikke det gikk skikkelig opp for meg før et par dager etterpå, sier Anniken.

Koser seg sammen
De første ukene etter at Elias og Ida-Lovise kom til verden 27. oktober har gått bra. Søstrene er vel hjemme, og koser seg mye sammen med de to små.
– Vi ser hverandre annenhver dag, og håper at også babyene vil bli tett knyttet til hverandre, sier Anniken.

Siden Elias kom til verden åtte uker før termin, har det i etterkant blitt noen turer til sykehuset. Men den stolte tobarnsmammaen kan fortelle at han er en frisk gutt som spiser godt, og han har allerede lagt på seg nesten et halvt kilo.

Foreløpig har tvillingsøstrene hatt nok med hverandres selskap. Kanskje blir de med i andre barselgrupper etter hvert.

– Vi storkoser oss, sier begge to. Og ser ikke bort ifra at det kan bli noen felles familieselskaper for de to små søskenbarna i årene som kommer. De blir jo nesten som tvillinger – de også.

Les mer:
Fødselshistorier
Alt om fødselen
Alt om babyen

Hva synes du om artikkelen?