BabyStell av spebarnet

Stell av spebarnet

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Helsesøster Astrid Efskin Løken 5915 Sist oppdatert 28.01.05

Et nyfødt barn snur hverdagen til mor og far på hodet, og nybakte foreldre kan ofte føle seg usikre på hvordan de skal stelle barnet.

På barselavdelingen får dere god opplæring og trening i å stelle den lille. Søsken kan også delta i barnestellet, slik at de blir litt kjent med babyen før mor og den lille kommer hjem. Ta en prat med personalet dersom du har spørsmål vedrørende stellet.

De fleste barselavdelinger lar barnet være sammen med mor de fleste av døgnets timer. Dette gjøres for at mor skal bli bedre kjent med barnet sitt. Ta den tiden du trenger til å stelle barnet ditt. Her finnes ingen «normaltid» du skal overholde. Utnytt stelletiden til å opprette kontakt med barnet. Samspill er viktigere enn at skjorta sitter rett på.

Forberedelse til stellet
Sett av et område der du har alt du trenger til stellet. Du må ha tilgang til vann like ved siden av stelleplassen. Finn frem alt du trenger av skjorter, bleier, brillebukser, mild såpe osv.

Stelleplassen skal være myk. Det finnes mange forskjellige stellemadrasser i salg. Legg et frottéhåndkle oppå stellemadrassen. Det er ikke nødvendig å investere i eget stellebord, selv om disse er praktiske. Du kan like gjerne ta i bruk en benk eller et bord. En kurv som inneholder babylotion, barnekrem, olje og mild såpe, bør du ha stående like ved stelleplassen.

Gå aldri fra barnet mens det ligger på stelle­bordet! Legg barnet tilbake i sengen dersom du blir nødt til å avbryte stellet.

Stell av spebarnet
Den første tiden trenger barnet ca. 5-6 stell i døgnet. Spebarn liker å bli tatt i og stelt med, så gjør stellet til en kosestund. Det er viktig at du vasker hendene før stellet.

Bleien bør skiftes hver gang det er avføring. Blir barnet liggende for lenge med avføring, har huden lett for å bli sår. Våt er bleien nesten hver gang dere kjenner etter, ettersom barnet ikke har kontroll på blære-funksjonen. Skift bleien dersom den er veldig våt, det er ikke nødvendig å skifte dersom den bare er fuktig. De fleste barn blir både våte og har avføring under amming (mating), så det kan være lurt å vente med stellet til etter ammingen. Spar litt av melken til etter stellet dersom barnet sovner lettere rett etter mating.

Utenom det daglige badet er det nok å skylle/vaske stumpen ved bleieskift for å fjerne rester av urin og avføring. Vask og tull barnet inn i et frottéhåndkle – det er deilig for barnet å få «lufte» stumpen litt etter stellet. Bruk en salve og smør gjerne etter hvert stell.

Det er ikke nødvendig å skifte skjorte ved hvert stell. Bleiene suger så godt at skjorten normalt ikke blir våt. Det er tilstrekkelig å skifte ved badestellet, og ellers etter skjønn.

Nattstellet
Det har de senere år vært anbefalt å la barnet selv regulere stell og mating, men det kan være vanskelig å få dette til å fungere. Foreldrene trenger også søvn og hvile for å kunne ta seg skikkelig av barnet. Den første tiden kan det gå ca. 3-4 timer mellom hvert stell. Enkelte ganger sover barnet lenger eller våkner oftere. Dette er helt normalt.

Prøv å tilpasse barnets rytme slik at det passer også dere. Kveldsstellet bør ikke begynne like før midnatt, da legges det opp til en døgnrytme som kan bli slitsom for de voksne. Det er bedre å starte ved 9-tiden slik at dere som foreldre får litt søvn før midnatt frem til neste stell som ofte er ved 2 til 3-tiden. Dette vil selvsagt variere fra barn til barn. Noen barn sover faktisk hele natten fra de kommer fra klinikken, men husk at dette er sjelden.

Det er lurt å forberede seg mentalt på at den første tiden er anstrengende, og at det er vanlig at barnet våkner for et nattstell. Bli ikke fortvilet om du har et barn som i korte perioder ikke følger «oppskriften». Det retter seg normalt med tiden.

Ingen er tjent med at begge foreldrene mister overskuddet. Blir dere begge slitne av å stå opp om natten, går det an at far overtar ansvaret og lar mor få en hel natts søvn. Dersom mor ammer, kan barnet få brystmelk som er pumpet ut tidligere på dagen.

La gjerne barnet sove i en seng/kurv like ved din egen seng. Da unngår du også å måtte stå opp for å titte på barnet. De fleste foreldre er usikre til å begynne med, og vil kontrollere barnets ve og vel ofte.

Nattstellet må foregå stille og rolig. Unngå sterkt lys og høye stemmer. Barnet må nemlig bli vant til at natt er natt.

Det er ikke nødvendig å skifte på barnet om bleien bare er litt våt. Har det kommet avføring, bør man skifte for å unngå at huden blir sår.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: