Sjekker du smokken?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 10817 Sist oppdatert 15.09.20
Noen barn kan ikke være uten smokk, andre nekter å bruke den. Men har du et smokkebarn, er det viktig å sjekke smokken – og sørge for godt renhold.

Smokken kan være en god trøst for barnet, og gi foreldre en liten pustepause. Men la oss først bare minne om at det ikke anbefales at barnet starter med smokk før ammingen er vel etablert. Dette for å unngå sugeforvirring. Har du spesielle utfordringer i forhold til amming og smokk i forhold til ditt barn, kan du ta det opp med helsesykepleier.

Allerede fra barnet begynner med smokk bør du innarbeide gode rutiner for renhold og sikkerhet. For det er viktig at smokken er hel og ren, og at dere sørger for at barnet ikke kan få i seg små deler som kan føre til kvelning.

Her er noen tips i forhold til renhold:
– Før første gangs bruk bør du sterilisere smokken ved å koke den i fem minutter i en liten kjele på komfyren. Det er ikke farlig om det er litt vann i sugedelen etter koking/sterilisering. For å få bort vannet kan du for eksempel riste litt på smokken eller la den ligge og tørke.

– Norsk Helseinformatikk anbefaler at du vasker smokken daglig med såpevann, mens for eksempel produsenten MAM sier at det holder å ta smokken under rennende varmt vann, uten vaskemidler, før hver bruk.

– Steriliser smokken ved jevne mellomrom. Dersom du for eksempel bruker MAM sine smokker, kan du også bruke boksen smokkene kommer i til sterilisering. Fyll boksen opp med 25 ml vann, og sett den i mikrobølgeovnen. La den stå i 3 minutter på 750-1000 watt, så er den ferdig.

– Før sterilisering er det uansett viktig at smokken er ren – og uten for eksempel matrester.

– Ifølge NHI kan du hindre oppvekst av sopp på smokken ved å skylle smokken med en svak oppløsning av eddikvann, etterfulgt av lufttørking.

– Ikke vask smokker i oppvaskmaskinen. Allerede etter en runde i oppvaskmaskinen kan materialet i smokken ødelegges.

– For å unngå at smokken faller ned på gulvet eller bakken, kan du ha smokken i en smokkesnor. Pass på at snoren ikke er for lang, slik at barnet kan få smokken rundt halsen og kveles. Flere nettsteder nevner 22 cm som lengde på smokkesnoren.
OBS! Hjemmelagde snorer følger ikke nødvendigvis retningslinjene, så forsikre deg om at snoren du bruker er sikker for barnet.

– Oppbevar smokken i en ren beholder når den ikke er i bruk. Ikke la smokken ligge i direkte sollys eller høy varme.

Råd for best mulig sikkerhet:
Kjøp smokk som er godkjent etter den europeiske sikkerhetsstandarden – EN 1400.

– Husk å la smokken avkjøle etter koking, slik at barnet ikke brenner seg.

– Prøvedra alltid i smokken før du gir den til barnet, slik at du kan oppdage eventuell slitasje i sugedelen.

– Bytt smokk etter 1-2 måneder. Dette er viktig av hygieniske årsaker, men også i forhold til sikkerhet – spesielt dersom barnet begynner å få tenner. De første tennene kan være veldig skarpe, og det kan slite på sugedelen. Dersom det er bitemerker eller sprekker i sugedelen, må smokken skiftes umiddelbart – da det kan være en sikkerhetsrisiko. Sugedelen kan løsne og skape en kvelningssituasjon.

To typer smokker
Sugedelen på smokken er enten laget av silikon eller lateks.
Silikon: gjennomsiktig syntetisk materiale som er lukt- og smakfritt. Tennene sliter mer på silikon enn på lateks.
Lateks: naturgummi (honningfarget) som er mer elastisk og tåler små, skarpe barnetenner bedre enn silikon. Lateks har alltid en best før-dato. På MAM-smokker er det to år etter produksjonsdato. Sjekk derfor dato når du kjøper slike smokker.

Dersom lateks-smokken kommer i direkte sollys kan den lettere tørke ut. Og dersom smokken blir klissete, er det tegn på at den bør skiftes ut. Vanligvis etter 1-2 måneder.

Obs! Noen kan ha lateks-allergi.

Smokketips:
Sørg for å ha en ekstra smokk av samme type som barnet liker. Dersom dere skulle miste én, er det greit å ha en i reserve. Barn vil ofte ikke akseptere andre smokker enn de de er vant til.

Kilder:
nhi.no (Norsk Helseinformatikk)
BabyTalk by Mam
forbrugerlab.dk
NUK
standard.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: