Å sikre hjemmet mot ulykker handler ikke om å hindre barnets utforskertrang, men om å redusere risikoen for unødvendige skader og kriser. Her er en sikkerhetsguide til bruk i hjemmet.

Sist oppdatert: 9. mars 2020

Et hus som er et trygt og godt hjem for voksne, kan romme mange farer for babyer og små barn. Du tenkte kanskje ikke over det før det kom barn i huset, men etter hvert oppdager du nok at det stemmer. Ofte vil du se at noe du aldri trodde babyen din ville få tak i eller være nysgjerrig på, kan utgjøre en fare.

Hus er svært forskjellige
Husene våre er ganske forskjellige i utforming og innredning, så behovet for sikring varierer fra hjem til hjem. Det er derfor viktig at du gjør en vurdering av de farene som finnes i nettopp ditt hjem. Det beste er å gå gjennom huset før barnet begynner å bevege seg omkring.

TIPS
Sett deg ned på gulvet og ta et overblikk i barnets synshøyde.
Hva ser fristende ut?
Hva kan utgjøre en fare?

Lytt til podcast om hvordan du kan barnesikre hjemmet ditt:

Behovet for sikkerhet endrer seg med tiden
Etter hvert som barnet blir større og øker aksjonsradiusen, forandres også behovet for sikkerhet. Det betyr at du ikke kan barnesikre huset ditt en gang for alle – du må foreta nye vurderinger etter hvert som barnet ditt utvikler sine motoriske ferdigheter og sin forskertrang.

 

Småbarn skal aldri overlates til seg selv
Det aller viktigste for barnets sikkerhet er at det ikke blir overlatt til seg selv i situasjoner eller omgivelser som kan være farlige. La aldri babyer eller småbarn være lenge alene. Sørg alltid for å ha oversikt over hvor barnet befinner seg. Husk også at jo mer sliten du er, jo mer uoppmerksom blir du.

Trapper
Trappene i huset må sikres med grind oppe og nede slik at barnet ikke kan gå opp og ned alene. Det bør ikke være mer enn 6 cm mellom sprinklene, og grinden bør være minst 70 cm høy for at ikke barnet skal klatre over. Se over gelender og mellomrom mellom trappetrinn for å forhindre at barnet kan krype gjennom eller sette fast en kroppsdel. Sperr disse mellomrommene hvis nødvendig.

Montering av grinden
Er du i den situasjonen at du skal bygge eller kjøpe nytt hus, kan det være lurt a være oppmerksom på at med avsatser i trappen unngår en lange fall. Grinder finnes i flere varianter og av ulike materialer. De monteres i veggen eller dørkarmen, og det krever at du må bore hull. Mål åpningens bredde før du kjøper grind, slik at du vet at du får en grind som passer. Fest en remse med antiskli-teip på trappetrinnene dersom de er glatte. Lær barnet å krype opp og ned trappen sa snart som mulig, men behold trappegrindene. Du kan gjerne feste et lavt gelender for barnet slik at det blir lettere a holde seg fast.

Vinduer
Sjekk at vinduene i huset ikke kan åpnes av barn. Mange vinduer i dag har sperrer, hvis ikke bør du feste egne åpningssperrer på dem. Dette er spesielt viktig i rom hvor barn oppholder seg mye, som stue, soverom og lekerom.

Dører
Det kan også være behov for grinder i døråpninger, for eksempel til yttergang eller kjøkken. Dører ut til balkonger og altaner bør også ha barnesperre for å unngå at barnet kommer seg ut. La aldri et barn være alene på altanen uten tilsyn, hvis det da ikke ligger i vognen og er fastspent med sele.

Glassdører
Dører kan også sikres med stoppere eller klemmesperrer, slik at ikke de små fingrene kommer i klem. Har du store glassdører, og spesielt viltre barn, kan du vurdere å legge et lag plastfilm over hele eller deler av glasset, slik at de ser at det er en naturlig hindring.

Kjøkken
Kjøkkenet er et sted hvor du tilbringer mye tid med barnet, og et samlingspunkt for hele familien flere ganger om dagen. I tillegg til at rommet blir mye brukt, er det her mange farer for de minste. Pass hele tiden på hvor barnet ditt er når du er sammen med det på kjøkkenet. Trekk vekk stoler og krakker fra kjøkkenbenken og bordet hvis du ikke vil at det skal klatre opp. Slå av elektriske apparater når de ikke er i bruk

Komfyr
Ulykker ved komfyren kan forårsake alvorlige brann- og skåldeskader, så den bør være noe av det første du sikrer i hjemmet ditt. Det kan være mest hensiktsmessig å holde små barn helt borte fra stekeovn og komfyr, og du bør aldri lage mat med barnet på armen.

I dag selges mange komfyrer med ulike former for barnesikring, men de fleste komfyrer trenger ekstra sikring. Komfyren må være vippesikker, og du bør montere skjerming foran kokeplatene.

Bruk de bakerste platene
Når du lager mat, bør kasserollehankene vende innover mot veggen slik at nysgjerrige små fingrer ikke klarer å velte det kokende varme innholdet over seg. Bruk helst de bakerste platene.

Sjekk ovnsdøren
Mange barn brenner seg på en glovarm ovnsdør. Sjekk om døren din er barnesikret med varmehemmende glass. Hvis ikke, kan du montere gitter, men husk at barn kan stikke fingrene gjennom. Skal du ha ny stekeovn, vurder å plassere den innebygget i et høyt skap. Du kan også sjekke om stekeovnen har barnesikring på døren.

Skuffer og skap
Små barn finner fort ut at det er morsomt å leke med skap og skuffer. Selv om du ikke oppbevarer skarpe eller farlige gjenstander i skuffen, er det fare for at barnet klemmer fingrene. Skuffer og skap med farlig innhold må barnesikres sånn at barnet ikke klarer å åpne dem.

Dette bør du oppbevare utilgjengelig for barnet
Dette gjelder særlig der du oppbevarer søppel, kniver, sakser, alkohol, medisiner, vitaminer og tørkede matvarer som makaroni, erter og melvarer. Har du kniver på kjøkkenbenken, husk å legge dem langt inn, henge dem på veggen eller legge dem i en sikret knivskuff. Vaskemidler og andre kjemikalier, også de med barnesikret lokk, må oppbevares utenfor barnets rekkevidde, helst høyt oppe i et skap med barnesikring.

Barnestol
Barnet bør sitte i en trygg og stabil høystol med seler. Den lille må kunne bevege seg og sparke i stolen uten at den blir ustødig, og uten å falle ned eller skli i setet. En høy stol er praktisk ved bordet og når barnet er med deg ved kjøkkenbenken. Ikke plasser den for nær benken når det er kniver eller varme ting i nærheten. Har høystolen et brett eller en bøyle, må lukkemekanismen være solid.

Spis i ro
Barn bør holdes i ro når de spiser, slik at de ikke setter maten i halsen. Pass spesielt på når det gjelder kjærlighet eller is på pinne – hvis barnet faller, kan det skade seg i munnen. Barn under 5 år må ikke få peanøtter. Hvis barnet svelger feil og en av nøttene havner i lungen, kan oljen ødelegge lungevevet.

Soverommet
For et barn er det viktig at soverommet er behagelig, koselig og ikke minst trygt. Det skal ikke være for varmt om natten. Har du ovn på rommet, må den kunne sikres eller flyttes vekk.

Vugge eller kurv
Det er ikke sikkert vuggen eller kurven du selv lå i som barn oppfyller dagens sikkerhetskrav. Sideveggene skal være minst 27,5 centimeter høye. Fra madrassen og opp til kanten av sideveggen skal det være minst 20 centimeter.

Når barnet klarer å sitte, krabbe eller trekke seg opp selv kan det lett falle ut og skade seg. Da er tiden inne for å bytte ut kurven eller vuggen med en barneseng.

Barneseng
Sengen til barnet skal være av et stabilt, robust materiale og ikke ha skarpe kanter. Dersom sidene kan senkes, må låsemekanismen være solid. Sprinkelavstanden må ikke være mer enn 6 cm for at barnet ikke skal kunne sette fast hodet. Sengebunnen må være minst 30 cm fra den øverste kanten når den er i sin høyeste posisjon. Avstand fra sengebunnen og opp til kanten skal minst være 60 centimeter. Sengen må ikke ha løse deler eller skruer som barnet kan få tak i.

Kjøp ny madrass
Madrassen skal være laget av et brannsikkert materiale, og den må være fast, men ikke for hard. Den bør helst være ny da det etter hvert kan komme midd og sopp i den. Madrassen ”tilpasser” seg dessuten sin eier og blir flatere der kroppen er tyngst.

Som er tiltak for å forebygge krybbedød anbefaler Landsforeningen uventet barnedød (LUB) anbefaler at man vurderer ny madrass dersom man arver madrasser fra andre utenom familien eller hvis madrassen er blitt myk og slitt.

Ikke beskytt madrassen mot lekkasjer
Ikke dekk madrassen med plast for å beskytte den mot lekkasjer. Det kan skape farlige situasjoner hvis barnet far tak i det.

Sengekantbeskytter og kosedyr
Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet, eller ansikt ikke blir tildekket av kosedyr, kluter m.m. Derfor er det viktig å begrens antall kosedyr og annet som kan tildekke nese og munn.

Bruk av sengekantbeskytter kan øke risikoen for kvelning ifølge amerikanske studier, skriver LUB.

Pute
Et lite barn under ett til to år trenger ikke hodepute. Bruk heller en myk gasklut eller et tomt putevar under hodet. Dette kan skiftes oftere enn resten av sengetøyet hvis barnet gulper mye.

Leker
Når barnet er lite, må ikke lekene være så små at de kan sette seg fast i halsen på barnet. Vær derfor ekstra oppmerksom når det gjelder eldre søsken og deres leker. Er du usikker på størrelsen, kan du kjøpe en leketester. Passer leken oppi, er den for liten.

Giftstoffer i leker
Små barn liker å smake på det meste, derfor er det også viktig at lekene ikke inneholder giftstoffer. Plastleker må ikke inneholde ftalater, et mykningsmiddel som kan ha hormonforstyrrende effekt. Klipp av bånd og snorer på kosedyr, og se etter at øyne, neser og lignende sitter godt fast på lekedyrene. Pass på at bevegelige leketøy, som gåvogner, er stødige.

Klær med snorer
Styr unna barneklær med lange snorer og hetter som sitter fast. Snorer og hetter kan gjøre at barna henger seg fast under lek. I verste fall kan de ble kvalt. Også lange, flagrende skjerf og andre løse tøydeler kan sette seg fast i for eksempel lekeapparater. Fjern derfor snorer på klær helt, eller klipp dem av. Unngå knuter, perler eller annet på snorene.

Klær og brannfare
Alle tekstiler kan antennes og brenne, men noen stoffer antennes raskere enn andre. Vær derfor ekstra oppmerksom når du kjøper barnetøy. For å unngå ulykker er det viktigste å holde barnet borte fra åpen ild som stearinlys, bål, fyrstikker, gassflammer og lignende.

Ull er bra og antenner sakte. Akryl bør du rett og slett unngå på grunn av ekstrem brannfare. Bomull, lin og viskose antenner lett, og ilden sprer seg raskt hvis stoffet ikke er impregnert med flammehemmende stoffer. Polyester (nylon) smelter, trekker seg vekk fra flammen og vil ikke fortsette å brenne. Likevel blir brannskaden på huden dypere, men på et mindre område.

Alle småbarnshjem bør ha et førstehjelpsskrin med:
• Lett smertestillende middel
• Desinfiserende middel
• Plaster, gasbind og kompresser
• Pinsett og/eller nål i tilfelle fliser
• Antibakteriell krem
• Bomull, Q-tips og saks

Bad og stellerom
På badet skal du og babyen din ha plass til stell og kos, og det er viktig å være oppmerksom på flere fall- og forgiftningsrisikoer. Stellebordet må være stabilt og sikkert. Plasser det du trenger i nærheten, slik at du unngår å strekke deg langt eller gå fra barnet.

Forlat aldri babyen på stellebordet
Babyen må aldri forlates på stellebordet alene. Den vanen må du innarbeide fra første stund. Man vet aldri når et barn plutselig snur på seg, og det skal urovekkende lite til før det faller ned. Flytt gjerne stelleplassen ned på gulvet når barnet begynner å bli urolig. Det er mye tryggere.

Elektrisitet på badet
Temperaturen på badet må være behagelig for barnet, men bruk aldri flyttbare varmeovner på baderommet. Alle ovner skal være fastmontert på veggen. Legg også elektriske apparater som hårføner, barbermaskin etc. i et høyt skap etter bruk slik at barnet ikke kan få tak i dem.

Medisiner må ligge i et låsbart medisinskap som henger så høyt at barnet ikke får tilgang til det. Kosmetikk, sjampoer, sprayer og andre giftige remedier bør også oppbevares i skap som barnet ikke kan nå.

Bading
For de fleste babyer er det å bade en stor opplevelse, og badestunden gir anledning til bade kos og lek. Tapp i litt kaldt vann før du tapper det varme. Behagelig temperatur for barnet er mellom 36 og 38 grader.

Termostatstyrt blandebatteri
La aldri en baby eller et lite barn være alene i badekaret eller stampen så mye som et sekund. Et barn kan drukne selv ved 2,5 cm vann. Ta derfor barnet med deg hvis du må forlate rommet. Det er lurt å få installert et termostatstyrt blandebatteri eller en temperatursperre slik at vannet fra kranen kan holdes under 40 grader.

Sklisikring
Gjem gjerne proppen til badekaret så barnet ikke kan finne den – et geskjeftig barn kan selv fylle badekaret og skape farlige situasjoner. Mange barneulykker skjer i forbindelse med fall i badekaret, i dusjen eller på et vått badegulv. Sørg derfor for sklisikring av disse flatene.

Det er lurt å kjøpe en sklisikker skammel til badet slik at barnet når opp til håndvasken uten å klatre. Du kan også montere et speil i barnehøyde – da er det ikke så fristende å klatre opp på benken.

Vaskerom og bod
Dørene til vaskemaskinen og tørketrommelen bør holdes lukket, og barnet bør ikke være i nærheten av maskinene uten tilsyn. Strykejern og strykebrett bør oppbevares utilgjengelig for barnet. Strykejernet er ikke bare farlig på grunn av den sterke varmen, barnet kan også være nysgjerrig på ledningen og dra strykejernet ned av brettet. Legg derfor strykejernet vekk så snart du er ferdig med det.

Vaskemidler, skosverte og lignende bør plasseres i et høyt skap hvor barnet ikke kommer til. Verktøy bør legges bort i en verktøykasse etter bruk, eller henges på veggen i boden. Malingsprodukter skal aldri ligge tilgjengelig for barna. Lås om nødvendig døren til vaskerommet eller boden og heng nøkkelen på en krok høyt oppe.

Her er en sjekkliste du kan bruke for å kontrollere at ditt hjem har god sikkerhet: Sjekkliste for sikkerhet i hjemmet 

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Norsk Førstehjelpsråd

Artikkelen er videre oppdatert i henhold til råd fra:
Sikker hverdag (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)
Landsforeningen uventet barnedød (LUB)

Hva synes du om artikkelen?