Hva gjør en hvis brystknoppene blir såre?
Først og viktigst: Ingen hjelpemidler kan erstatte kyndig hjelp. Selv kort tid ved brystet kan skade huden hvis ammeteknikken er feil.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Les gjennom avsnittet om hvordan du bør tilby brystet, og få noen som kan det, til å være med deg mens du legger barnet til. Selv om huden er blitt skadet, vil det som regel ikke gjøre vondt å amme når du har rettet på teknikken.

Såre brystknopper de første dagene er et varsel om at noe er feil. Det har INGEN sammenheng med hvor lenge barnet har diet. Vanligvis har det noe med hvordan barnet har tatt brystet i munnen. Hvis sårheten vedvarer, særlig ved synlig hudskade, kan det være brystbetennelse.

Sårhet som først oppstår lenge etter ammestart, kan tyde på soppinfeksjon (trøske). Søk legehjelp, både du og barnet kan trenge medisinsk behandling.

Kjerringråd – noen gode, noen dårlige

På mange norske barselavdelinger legger man nå albuskjell over såre brystknopper. Vi har ingen vitenskapelig kunnskap om hvorfor dette hjelper, men mange mødre synes skjellene er behagelige. Det kan være fordi huden holdes fuktig av bakteriedrepende og betennelsesdempende morsmelk og samtidig beskyttes mot gnissing fra tøy. Dessuten holder de brystknoppene i en mer struttende form.

Det fins også et stort utvalg av salver og kremer mot sårhet, men uten å rette på årsaken (teknikken!) er de bortkastede penger. Hvis du vil smøre deg, må du forsikre deg om at salven/kremen ikke er farlig for barnet.

Mange legger tynne skjold i silikon over såre brystknopper under ammingen. Da gjør det ikke så vondt, men barnet lærer heller ikke riktig dietak. Dessuten får ikke barnet like effektivt tak i melken, så ammingen tar lengre tid.

Det kan ofte være svært vanskelig å venne barnet av med skjold. I verste fall kan det føre til tidlig avvenning fra brystet, uten at mor egentlig ønsket det. Ved bruk av brystskjold bør det derfor alltid være tett oppfølging inntil det opprinnelige problemet er løst.

Bruk av ammeinnlegg i ull, med og uten ullfett, er blitt ganske utbredt. De holder varmen selv om de blir våte, og mange mødre finner dem behagelige. De kan brukes om og om igjen bare de skylles rene for melk og vaskes regelmessig. De fins ferdigsydde, man kan strikke selv, eller man kan sy dem av gamle ulltrøyer. Men de bør ikke brukes ved mistanke om sopp (trøske), fordi soppen vil trives i dem og kan smitte mor og barn igjen.

Hva synes du om artikkelen?