Så naturlig og fint – når det går greit. Og så tøft og vanskelig når det ikke gjør det. Her er ni historier om mødre som har klart å amme, og mødre som ikke klart det, som har ammet kort tid og lenge, og om ammepress og følelsen av å mislykkes.

Sist oppdatert: 6. august 2015

Vi ba leserne sende inn sine ammehistorier. Her er de vi fikk inn. La deg fascinere av hvor ulike de er:

Ikke gi opp!
Det er ingen menneskerett å få til å amme sitt barn – og jeg vet om flere som virkelig plages, eller ikke får det til i det hele tatt. Til tross for at det har vært litt styr rundt amminga for min del, så er jeg evig takknemlig for at jeg har fått det til.

Les ammehistorien

Glad det gikk så lett for oss
Jeg vil gjerne dele min ammehistorie som enda ikke er avsluttet. Vesla er bare sju uker, og jeg fullammer. Det tenker å gjøre helt til hun trenger noe mer.

Les ammehistorien

Den vanskelige ammingen
Hele oppholdet på sykehuset prøvde jeg å få i gang ammingen, og jeg pumpet meg for å øke produksjonen. Jeg ville gjerne amme, og følte meg presset til å prøve. Det var tungt og vanskelig, og jeg følte meg som en dårlig mor som ikke klarte å amme datteren min 100 prosent.

Les ammehistorien

– Ammepress gjorde at jeg gikk inn i en depresjon
Hver gang jeg skulle legge ungen til brystet, og hver gang jeg skulle pumpe, så gråt jeg. 
Dagen etter ble ikke bedre. Og jeg følte jeg måtte stenge meg inne. Hadde ikke lyst til å gå ut, for da måtte jeg kanskje amme. Jeg fikk panikk om vi skulle ut.

Les ammehistorien

Babyen ble født i uke 25
Min lille prins ble født i uke 25 etter vannavgang i uke 20 på grunn av morkakeløsning. Da han var født så tidlig, var han ikke sterk nok til å die. Han var 900 gram og 34 centimeter lang. Er i dag fem måneder og vokser bra.

Les ammehistorien

Min ammeerfaring som 18- og 23-åring
Jeg har to barn, og to forskjellige ammehistorier. Håper tredje gang blir en fornøyelse!

Les ammehistorien

Etter den første tøffe uken, gikk ammingen som en lek
Jeg hadde fått høre alle skrekkhistoriene om amming, og at morsmelkerstatning nok var det jeg burde satse på. Men jeg ville det annerledes. Jeg ville amme!

Les ammehistoreien

Jeg følte meg som en stor feil!
Når jeg ser tilbake på hvordan ting ble håndtert helt fra hun ble født, så ser jeg at jeg kan takke sykehuset for at jeg ikke har fått ammet henne.

Les ammehistorien

Har ammet begge barna i flere år
Gutten ammet jeg i tre år. Jenta er nå tre og et halvt, og er ennå ikke ferdig.

Les ammehistorien

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelÅpent brev til Søvn
Neste artikkelDu kan få nok melk!
DEL