Spytting, brekninger, søl og flekkete klær. Tran er sunt, men smaker ikke så veldig godt og derfor er det ofte enklere sagt enn gjort å få det i barna! Les tips om tran og andre vitamintilskudd her.

Publisert: 30. mars 2009

Når bør man starte med tran?
I Norge anbefales det at babyen får tilskudd på D-vitamin alt fra fireukers-alderen. Dette kan enten gis i form av tran eller vitamin D-tilskudd som fås kjøpt på apoteket. Anbefalingen om tran gjelder både barna som får morsmelk, og barna som får morsmelkerstatning med omega 3.

Du kan gi tran med sitronsmak, men det anbefales helst å begynne med naturlig tran for å unngå å tilføre søte smaksstoffer til barnet i svært ung alder.

Hvorfor er tran så viktig?
Morsmelk inneholder alle næringsstoffene et barn trenger fram til det er seks måneder gammelt, unntaket er D-vitamin. Det er lite D-vitamin som passerer gjennom morsmelken. Tran inneholder dessuten omega 3 (umettede fettsyrer), som er gunstig for utviklingen av synet og hjernen.
Vitamin D-dråper er likevel et godt alternativ dersom barnet ikke vil ta tran.
Hvor mye skal jeg gi?
Det er viktig å følge anbefalt dosering. Mengden avhenger av om babyen får morsmelk, morsmelkerstating eller begge deler:

Mor ammer og gir eventuelt noe morsmelkerstatning:
2,5 ml tran, økes til 5 ml ved 6 måneder
(eller 5 dråper vitamin D)

Mor ammer litt, men gir mest morsmelkerstatning:
2,5 ml tran
(eller 2 dråper vitamin D)

Mor ammer ikke, barnet får kun morsmelkerstatning:
2,5 ml tran (vitamin D-behovet dekkes av erstatningen)

Når barnet ved ettårsalder går over til å drikke vanlig kumelk, bør det fortsatt få 5 ml tran, 5 vitamin D-dråper eller 1 spiseskje flytende multivitamintilskudd.

Er det vanlig at avføringen forandrer seg med tran?
Tran inneholder omega 3-fettsyrer som er tyngre å fordøye og stimulerer galleproduksjonen. Derfor er det naturlig at fargen på avføringen forandrer seg når barnet får tran.

Er det greit å gi Sana-sol heller?
Siden det er D-vitamin som er viktigst det første leveåret, er tran eller vitamin D-dråper å anbefale heller enn Sana-sol. Vitamintilskuddet Sana-sol eller andre multivitamin er det ikke nødvendig å gi før barnet er ett år, dersom barnet spiser normal kost for alderen.

Dersom barn over ett år nekter å ta tran, også tran med sitronsmak, anbefales Sana-sol eller et annet multivitaminpreparat, siden det er viktig med vitamintilskudd i vinterhalvåret. Å gi flere vitamintilskudd samtidig er ikke lurt, siden det kan bli for mye av de fettoppløselige vitaminene som lagres i kroppen.

Husk at omega 3-fettsyrene ikke finnes i de andre produktene. Det finnes mye Omega 3 i fet fisk.

Kan jeg gi begge deler?
Det går fint an å gi barnet både tran og Sana-sol, men da bør den anbefalte dosen halveres både for tranen og Sana-solen.

Når det bare kommer ut igjen
Et triks for å sørge for at tranen blir værende i barnet, er å bruke sprøyte (uten spiss) i stedet for teskje. Det blir det også mindre søl av.

Mange har god effekt av å gi tran og melk samtidig. Det er en fin måte å få tranen godt inn i munnen slik at ikke så mye kommer ut igjen. Men det er ikke lurt å blande tranen i melken. Faren er da stor for at vegringen mot tran overføres til vegring mot morsmelk. Da er det bedre å ta D-vitamindråper en stund.

Dersom barnet får både tran og Sana-sol, er det lurt å gi tranen først og sanasolen til slutt, slik at det blir ettersmaken av sanasol som blir igjen i barnets munn. Gi gjerne økende mengde tran og mindre Sana-sol.

La skjeen være romtemperert. Begynn med D-vitamindråper og gå gradvis over til tran. Ikke minst hjelper det ofte for barnet dersom den voksne også tar litt tran…

Tran gir stygge flekker som ikke går av. Dersom barnet har vansker med å holde på tranen, er det lurt å gi tranen mens barnet har minst mulig klær på seg, for eksempel på stellebordet.

Kilder:
Spedbarnsboken 2017-2018
Helsesøster Synnøve Dybvik
Helsesøster Ebba Sommerfeldt

 
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFruktbarhet og alder
Neste artikkel42 uker
DEL