Babysvømming, babysang og babygym. Tilbudene er mange. Hva med å lære babyen å lese?

Sist oppdatert: 3. februar 2010

Siv Harestad er overbevist om at barn er i stand til å lære seg å lese mye tidligere, om de får muligheten. Hun jobber som refleksolog/terapeut og har blant annet skrevet bok om hjernen og hukommelsesmekanismen.

– Hvorfor vente med å lære, når hjernen er på topp før den er fem år? spør Siv Harestad.
Fra tre måneder og oppover
Hun har i dag to grupper som går lesekurs i Stavanger. Den ene gruppen for barn mellom tre måneder og to år, den andre for barn mellom to og fem år. Babyverdens utsendte var til stede i en ”time” hos de aller minste. Disse knøttene møtes hver tredje uke, men ”øver” på hjemmeleksene som regel daglig. Barna ligger, sitter eller beveger seg rundt, mens Siv viser ordene ved hjelp av en projektor.

 

Her er noen av barna i gruppen 2-5 år.

”Hei” er det første ordet som vises på den hvite veggen. Etter en liten stund vises et bilde der noen hilser. Så følger flere ord, og alle ordene er enkle og lette for barna å kjenne igjen. Når Siv viser bilde av en julenisse, utbryter 17 måneder gamle Lykke-Merlot ”Niss” med det samme.

Etter en runde med ord på veggen, er det tid for å velge seg nye kort. Laminerte kort med et ord på den ene siden og et bilde på den andre, er ”hjemmeleksen”. Foreldrene bruker en bunke på om lag 20 kort når de øver hjemme, og nye kort er stas.
Mamma til Lykke-Merlot Helliesen (17 mnd), May-Brit Park Helliesen, forteller at hun hadde søkt på nettet om spedbarnslesing.
– Det begynte med at jeg leste en artikkel om hvordan man kan øke barnets intelligens. Så kjøpte jeg noen bøker og jeg ble interessert i å finne ut mer. Da jeg så et oppslag på helsestasjonen om dette kurset, ringte jeg straks.

– Spedbarn er undervurderte

Lykke-Merlot i dyp konsentrasjon. Hjemme øver hun både med mamma og storesøstrene.

– I Norge har mange holdninger som; ”De blir tidsnok store”, ”Ikke lære dem for mye”. Men jeg mener det finnes et helt enormt potensial i alle barn og at dette må utnyttes. Selv har jeg flere venninner som har tospråklige barn. Jeg er overbevist om at små barn er i stand til mye mer enn vi tror, sier hun og tilføyer:
– I Norge er det mange som har den holdningen at alle skal være like – og at man ikke skal være verken dårlig eller for god. Men hvorfor er det slik? spør May-Brit.

Siri Walbækken er med sønnen Mikal Walbækken på ni måneder. I dag er ikke Mikal så interessert i kortene, og det blir mest spising. Han spiser mens han ligger, står, sitter – ja endatil mens han ler inn i flasken. Mikal begynte på kurset da han var seks måneder, etter at mamma Siri hadde søkt en del på nettet.
– Et verktøy for å knekke lesekoden
– Dette ville jeg også prøve, tenkte jeg. Nå bruker vi lesekortene hjemme daglig og ofte deler jeg opp øktene i flere små, forteller Siri.
I likhet med May-Brit ser hun bare positivt på at barna får prøve seg tidlig.
– Barn sitter jo med bøker med bilder og ord fra de er ganske små – og dette er jo litt av det samme.
Mikal (9 måneder) har gått på lesekurs siden han var seks måneder gammel.

– Hva tror du Mikal får igjen for kurset senere?

– Jeg tror dette er et verktøy som kan hjelpe ham å knekke lesekoden. Jeg går ikke her fordi jeg ønsker at han skal bli et ”supergeni”, smiler Siri.
Harestad har selv laget kortene som inngår i kurset og har om lag 250 ulike ord i sitt opplegg. Foreldrene er med på å velge hvilke ord barna skal prøve seg på.
– Som ”hjemmelekse” bruker foreldrene kortene på samme måte som på kurset og jeg oppmuntrer dem til å ha to øvingsøkter daglig, sier Siv Harestad.
Hva synes du om artikkelen?