I denne alderen er barnet interessert i forholdet mellom store og små leker, og hvordan en liten gjenstand passer oppi en større. Barnet liker også å slå leker mot hverandre, og å tømme bokser og esker for innhold, for så å fylle dem igjen.

Nå kan barnet ta føringen i samspillet på en ny måte: Det forstår at det kan lede foreldrenes oppmerksomhet mot noe ved å peke. Slik inviteres de med på oppdagelsesferd.

Dette er oppstarten til ditt barns “gjøre-det-selv”-fase, og nå synes barnet det er veldig spennende å bevege seg rundt på egen hånd. Babyen utvikler stadig de grov-motoriske ferdighetene sine ved å krabbe, kravle, holde seg fast i møbler og reise seg, gå langs bordkanter, klatre på møbler og i trapper, stå alene og kanskje ta noen skritt. De finmotoriske ferdighetene forbedrer seg også raskt.

Forstår enkelte ord
I denne alderen kan mange barn stable bøker og klosser, vri på håndtak, snurre en tallskive, bla i en bok og plukke ut gjenstandene fra vesken eller lommen din. Babyen forstår nå ordet “nei” og etterligner lyder. Det husker nærliggende hendelser, forstår gester som å vinke adjø, og sier gjerne tostavelsesord som “mamma” og “pappa”. Når ettårsdagen nærmer seg, virker det som barnet blir mer oppmerksomt på at det har egne opplevelser og følelser, og at det kan formidle disse til andre.

Hva skal jeg føle nå?
Henning Rye, forfatter og spesialist i klinisk psykologi, skriver i boken «0–1 år. Du og jeg» at vi nå kan legge merke til at barn ser på foreldrenes følelsesuttrykk for å få vite om en situasjon for eksempel er farlig eller morsom. Hvis foreldrene formidler glede, vil barnets tolkning preges av det. For at barn skal lære å tolke og uttrykke følelser, er det derfor viktig at foreldrene viser egne følelser, og at de viser at de respekterer de følelsene barnet har.

Gode leketøy i denne alderen
– Leker som kan trilles/trekkes – stødig gåvogn, dukkevogn, gressklipper, handlevogn
– Leketelefon
– Pekebøker, bøker med enkel handling, fotoalbum
– Bøtte og spade
– Puttebokser
– Enkle puslespill, gjerne med knotter på brikkene

Lek og samspill
I denne alderen er barnet interessert i forholdet mellom store og små leker, og hvordan en liten gjenstand passer oppi en større. Målebeger og skjeer er flotte leker å eksperimentere med. Barnet liker også å slå leker mot hverandre, og å tømme bokser og esker for innhold, for så å fylle dem igjen.

Finn på rim om det barnets hverdag
Lag et lite rim om å lete etter barnets yndlingsleke, for eksempel: Bamsefar, bamsefar, hvor er du nå? Nå skal vi finne deg, det kan du stole på. Beskriv hvor bamsen er gjemt ved å bruke ord som “under”, “over”, “bak”, “inni” og “utenfor”. Du kan leke denne leken med et hvilket som helst kosedyr – du bare forandrer på navnet i rimet.

Gjemsel
Gjem en spilledåse og la babyen følge lyden og finne den. Gjem en leke under ett av tre beger, flytt om på begrene og la babyen finne leken.

Stable og bygge
Vis barnet hvordan det kan stable klosser, tomme pappesker, eggkartonger, melkekartonger og andre esker. Vis at det går an å lage tårn, broer og tunneler, og le når byggverkene faller ned, slik at babyen lærer at det ikke gjør noe.

Vannlek
La barnet få øve på å helle vann når det sitter i badekaret. La det fylle en kopp ved hjelp av en øse. Dere kan også øve på å ta opp flytende leker med en øse eller en sil. Husk at du alltid må holde øye med barn som leker med vann.

Lek med ball
La babyen utforske myke baller i forskjellige størrelser, materialer og farger. Trill en ball bort til babyen og vis hvordan babyen kan trille ballen tilbake til deg. Kast en ball og la babyen prøve å ta imot den. Si “sprett, sprett, sprett” og vis hvordan man får en ball til å sprette. Vis også hvordan babyen kan holde ballen opp i luften og slippe den, eller skyve den foran seg mens den krabber over gulvet.

Påkledningsboogie
Når du kler på babyen, kan du synge en passende versjon av “Boogie, boogie, boogie”. Når du tar på skjorten, kan du synge: “Nå tar vi høyre armen ut, nå tar vi høyre armen inn, nå tar vi høyre armen ut og rister litt på den . . .”

Lag din egen putteboks
Tegn omriss av klosser på lokket til en skoeske og skjær deretter ut figurene. Sett lokket på esken og hjelp barnet å putte riktig kloss i riktig hull. For å gjøre utfordringen større, kan du tegne omriss av forskjellige former og finne gjenstander i huset som passer.

Stor og liten
Gi babyen to målebeger. Legg dem inni hverandre når babyen ser på, og la deretter babyen prøve å gjøre det samme selv. Når babyen finner ut hvordan dette skal gjøres, kan du gi den et tredje beger. Ros babyen mens den eksperimenterer med dette.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Henning Rye

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?