Babyen lytter, smaker, ser og lukter på boken når dere leser. Velg derfor bøker med solide sider, illustrasjoner med morsomme detaljer og en enkel fortelling med rytmisk tekst.

Sist oppdatert: 3. januar 2011

Når babyen er tre måneder gammel, begynner den å forstå at den er et individ.  Den viser opprømthet og tar etter ting som den har lyst på. Etter hvert blir babyen både sosial og snakkesalig og begynner å etterligne lyden av stemmen din. På dette stadiet kan man merke at tonen og lyden i babypludringen tilnærmer seg det språket som snakkes rundt barnet.

Lesetips

Typer bøker
• Tøybøker
• Bøker til å henge på barnesengen
• Kartong- og tøybøker med luker
• Sprett-opp-bøker (brukes helst sammen med en voksen)
• Bøker med bitering
• Bøker med rangler eller bjeller

Innhold
• Sanger, leker og vers
• Barnerim og -regler
• “Borte-titt-tei”-leker
• Godnatthistorier
• Bøker som inneholder bilder av kjente objekter
• Bøker med ord med lange vokallyder: møø, bææ

Skeptisk til fremmede
Det er viktig med øyenkontakt for at babyen skal kunne føle trygghet og tillit Fra babyen er fire måneder gammel, vil den utvikle en forståelse for at ting ikke nødvendigvis forsvinner, selv om de ikke kan sees lenger. Babyen kan nå følge et fallende objekt med øynene, og kan skjelne mellom ansikter. Kanskje begynner babyen å bli skeptisk til fremmede.

Humor
Noe av det morsomste ved denne alderen er at babyen begynner å utvikle en sans for humor. Mest sannsynlig kommer babyen til å le høyt for første gang når den er mellom fire og fem måneder. Når babyen er fem måneder gammel, kommer den til å smile til sitt eget speilbilde og vil like gjentakelser.

Kan holde en bok
Barnet blir stadig bedre til å koordinere bevegelsene sine og klarer å holde en gjenstand, som en rangle eller bok. Etter hvert vil du også se at babyen utvikler temperament, både på godt og vondt!

Konkrete illustrasjoner
I denne alderen bør dere velge bøker med illustrasjoner som gjengir objektene som de er i virkeligheten. Unngå kunstferdige og abstrakte bilder ettersom det kan være vanskelig for barnet å gjenkjenne dem.

Enkel godnattfortelling
Velg ut en passende godnattbok og la den bli en del av babyens leggerutiner. Denne boken må kunne tåle å bli lest noen ganger. Den bør ha solide sider, klare illustrasjoner med morsomme detaljer, en enkel fortelling med rytmisk tekst eller tekst på rim (verken for mye eller for lite). Velg denne boken med omhu. Det er viktig at du liker å lese den, for du kommer til å lese den om og om igjen…og igjen.

Tyggebøker
Babyer opplever bøkene ved hjelp av sanseapparatet: De ser, lytter, føler og smaker. Hvis det er vanskelig å lese en bok fordi babyen helst vil tygge på den, kan du gi babyen en annen bok mens du leser. (Merk at kartongbøker, uansett hvor solide de er, kan gå i oppløsning når de tygges på. Husk å se over dem med jevne mellomrom og hold øye med babyen når den tygger på en bok.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Liv Engen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger

Hva synes du om artikkelen?