Er det kaldt ute, kan utildekket ansiktshud bli så nedkjølt at det danner seg små iskrystaller i huden (hvite flekker). Det samme gjelder fingrene hvis hendene ikke er godt nede i en varm pose. For å unngå dette bør mest mulig av huden være tildekket slik at den holdes varm.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Unngå også å vaske bort det fine beskyttelsesfettet som huden selv produserer. Hvis det allerede er oppstått små hvite flekker, må du varme opp huden ved å legge din egen hud mot barnets hud på det utsatte stedet (hud mot hud).

I tillegg til selve lufttemperaturen er vinden en viktig faktor fordi den forsterker nedkjølingen. Hvis det er 0 °C ute og samtidig lett bris, tilsvarer dette et like stort varmetap fra kroppen som om det hadde vært minus 10 °C og vindstille.

Vær spesielt oppmerksom når du har barn med deg i pulk på skiturer i fjellet. Du må også sørge for god isolasjon i bunnen av pulken. Kulden fra snøen og isen kan kjøle ned barnestumpen slik at barnet får frostskader. Dette gjelder også for barn som sitter på vanlige akebrett. Vær også oppmerksom på at enkelte barn kan bli kvalme og kaste opp i pulk. De må derfor ha stadig tilsyn.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelErnæring – for tidlig fødte
Neste artikkelSøskensjalusi – en hverdagslig ting
DEL