Å være allergisk mot egg er en av de vanligste matvareallergiene en kan ha. For enkelte kan selv små spormengder egg være nok til å utløse en allergireaksjon

Sist oppdatert: 18. januar 2011

Egg i maten kan være merket som eggehvite, eggeplomme, eggpulver, majones og ovalbumin. Matvarer som ofte inneholder egg, er kaker, kjeks, dressinger, remulade, majones, majonessalater, sennep, spagetti, makaroni, vafler, pannekaker, fylt sjokolade, kokosboller, konfekt, panerte retter og gratenger. Du bør derfor lese innholdsdeklarasjonen veldig nøye før du gir barnet slike matvarer. Ifølge merkeforskriften skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen.

Eggerstatning
I kaker kan du bruke bakepulver og natron som hevemiddel i stedet for egg (1 ss bakepulver erstatter 1 egg). En banan kan erstatte 1 egg i baking, og gjærbakst trenger ikke å inneholde egg. Melk fungerer fint til pensling i stedet for egg. Det finnes mange gode dressinger som er enkle å lage selv, og som er uten egg.

Det finnes også eggerstatninger i handelen, No Egg og Egg Replacer. Disse har samme bindeog bakeegenskaper som egg, men har ikke det samme næringsinnholdet. Eggerstatningen skal tilsettes vann og piskes før den brukes. Ulike typer kjeks kan være populære alternativer til kaker. En del ferdige kakemikser er også uten egg.

Alternativer uten egg
Bær og frukt er gode alternativer som desserter. De fleste typer sjokoladesaus og gelé er uten egg. Saftis og sorbet er også lettvint dessert, men vær oppmerksom på at sorbet kan inneholde egg. Helsestasjonen har mye informasjon om matvareallergi og -intoleranse. De ulike interesseorganisasjonene har lagt ut mye informasjon på sine nettsider.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky

Hva synes du om artikkelen?