Tidligere nyhetsanker i NRK, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, var med ektemannen på restaurant for å nyte en bedre middag. Da den seks måneder gamle babyen skulle ammes ga en av servitørene ammeforbud.

Sist oppdatert: 31. august 2011

For to uker siden var Audhild Gregoriusdotter Rotevatn i Bergen for å gå i bryllup. Sammen med ektemannen hadde hun en kveld ekstra før festen, og de bestemte seg for å gå ut og spise. Etter flere varme anbefalinger valgte de spisestedet “Potetkjelleren”.

– Vi spurte om det var i orden at vi hadde med et spedbarn, og det var helt greit. Vi ble enige om hvor vi skulle plassere vogn og bag, og alt var bare koselig. Vi kom tidlig, så det var nesten ikke andre folk i lokalet. Vi bestilte en fire retters middag, og lille Signy satt fornøyd og pludret på fanget mitt, forteller Audhild.

Da måltidet nærmet slutten begynte også babyen å bli sulten. Audhild fullammer fremdeles Signy, så hun la henne til brystet så hun kunne spise. Audhild hadde en vid chiffontopp på seg, og dekket barnet til med den så ingen skulle blir sjenert. Samtidig vred hun seg fra gjester som var i nærheten.

Lille Signy.

Fikk nei
– Da kom plutselig en servitør og sa at jeg ikke kunne mate barnet her. Hæ, spurte jeg forundret. Servitøren gjentok da beskjeden, forteller Audhild.

Det nyttet ikke å si at hun fullammet barnet, og at dette var eneste muligheten barnet hadde for å få mat.

– Mannen min måpte, og jeg måtte ta babyen fra brystet. Jeg fikk beskjed om å finne meg et egnet sted, men det fant jeg ikke noe sted. Kun et lite toalett var mulig, men der går grensen min. Jeg sitter ikke på et lite do og gir babyen min mat, sier Audhild.

Hva synes du om offentlig amming? Diskuter i forumet.

Paret hadde vurdert å ha både kaffe og dessert, men det ble det ikke noe av. Signy var sulten og måtte få mat, og det beste var å dra tilbake til hotellet. Audhild kledde på både seg selv og babyen, mens mannen ble igjen for å betale. Ingen beklaget til Audhild. Hun følte det nedverdigende å måtte forlate restauranten.

Artikkelen fortsetter under pollen.

 

– Ikke for å provosere
– Jeg ammer ikke for å demonstrere, det er rett og slett slik at babyen min må ha mat. Jeg har fått tre barn på seks år, og har fullammet alle til de er seks måneder. Så dersom jeg skal ut av huset må jeg kunne gi barnet mitt mat. Jeg aksepterer ikke at hun skal måtte drikke flaske fordi andre mener det er mindre sjenerende, sier Audhild.

Hun er både forbauset og skuffet over at hennes ammebryst skal skape debatt i Norge i 2011. Hun har aldri opplevd å bli vist bort før, og har ammet både i USA, Thailand, Brasil, Italia og Frankrike.

Folkeskikk
– Det handler om å vise normal folkeskikk. Jeg tar hensyn til folk rundt meg, og har ingen behov for å vise meg fram. Hvilken ammende mor tror du har lyst til å vise fram sin halvblubbete mammamage, spør Audhild.

Denne kvelden skulle bli et koselig avbrekk for trebarnsforeldrene. De to andre barna var 50 mil unna, og de ønsket å kose seg litt.

– Det er klart jeg kunne valgt å bli hjemme – jeg må jo ikke på død og liv ut. Jeg har kun vært ute to-tre ganger siden fødselen, men jeg ønsker ikke å isolere meg selv om jeg har fått barn. Her gikk alt fint og jeg fikk ingen hevede øyenbryn fra noen andre gjester, sier hun.

Støtte
Etterpå har Audhild fått støtte fra flere kjente kokker.

– Eyvind Hellstrøm ser ikke på amming som noe problem. Han sier at mødre fikk amme selv på Bagatelle, sier Audhild.

–Ikke policy mot amming 
Daglig leder på “Potetkjelleren”, Kjartan Pedersen, sier til bt.no at dette er en situasjon han ikke har vært ute for før. Han sier restauranten ikke har en policy om at amming er forbudt.

– Så lenge kvinnen er diskré og tildekket, så har jeg ikke noe problem med det, sier Pedersen.

Restaurantlederen sier til avisen at han vil innkalle servitørene på huset til et møte, slik at de kan ta opp problemstillingen og finne en løsning på hvordan slike situasjoner skal behandles i framtiden.

Servitøren ønsker ikke å stå fram i avisartikkelen, men sier anonymt at det var andre gjester som fant ammingen upassende. Selv har hun ikke noe imot amming på restauranter, og er lei seg for at det ble som det ble.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?