Bursdag og bursdagselskap er store begivenheter i små barns liv. For foreldrene er det moro å se barnet sitt fryde seg over all oppmerksomheten. Men det er ikke alltid at ting går som planlagt, og det er ikke alltid så lett å planlegge. Her er noe av det du kan tenke på i forbindelse med bursdager og flere konkrete tips til feiringen.

Sist oppdatert: 10. mars 2008

Det nærmer seg barnets fødselsdag, kanskje den første, og det er mange spørsmål som kan dukke opp: Skal vi feire? Hva slags selskap skal vi ha? Skal vi ha selskap på dagen eller nærmeste helg? Hvem skal inviteres? Vil en toåring ha glede av å ha andre barn på besøk? Vil vennenes barn synes det er hyggelig å være med? Hvem i barnehagen skal vi ta med? Skal det være et rent gutteselskap eller jenteselskap? Hva skal vi servere? Hva skal barnet selv ha innflytelse over?
 
Familieselskap og/eller barnebursdag?
Ettårsdagen er gjerne en like stor markering for foreldrene som for barnet. Tenk at det alt er gått ett år siden den lille ble født. Kanskje er permisjonstida over, begge foreldrene skal nå være i jobb og den lille skal kanskje begynne hos dagmamma eller i barnehage.
 
Den lille oppfatter nok ikke at det feires at han/hun fyller ett år, men at det er besøk og noe spesielt som skjer. Noen velger å ha selskap sammen med venner og venners barn, noen har knyttet tette bånd til barselgruppen og inviterer dem, andre igjen inviterer primært den nære familien. Slik feires også de fleste toårsdager, med familie og/eller barna til foreldrenes venner som gjester.
 
Noen treåringer markeres også med eget barneselskap. Noen av barna har kanskje forestillinger og forventninger til det som skal skje, og kommer med konkrete ønsker. Andre har ikke så mange tanker om hva som skal serveres eller hvordan det skal pyntes.
 
Mange venter med ren barnebursdag til barnet blir fire år, og mange inviterer da barn fra barnehage og/eller nabolag. Mange barn har to feiringer fra 4-årsalderen av, én med familie og én med barn fra barnehagen og eventuelt venners barn.
 
Inne eller ute? Hjemme eller borte?
Å ha flere barn på bursdagsbesøk kan kreve litt plass. For noen er det greiest å ha selskapet utenfor hjemmet. På sommerstid kan en ha uteselskap i hagen eller nærliggende friluftsområde. Andre velger restauranter, lekeland, idrettsanlegg og andre friluftsaktiviteter. Valg av sted handler om mange faktorer; barnets alder, plass hjemme, økonomi, interesse for å lage i stand selskap, årstid og kanskje også barnets eget ønske.
 
Noe helt spesielt!
Som forelder ønsker en jo at barnet skal bli begeistret over selskapet. Det er umulig for en liten tass å forstå hvilket arbeid som ligger bak et bursdagsselskap. Vær derfor bevisst på om hvem dere pynter for, er det for barnets eller deres egen skyld?
 
Det er jo stas med kaker som er formet som sjørøverskip, borger, løver og lignende, men det er ikke sikkert at barnet setter så stor pris på det på de første årene. Kostymeselskap og temaselskap virker alltid som en god idé, men er ikke garantert suksess hos de yngste. Ikke alle barn liker å kle seg ut. Noen kostymer gjør det vanskelig å sitte ved bordet og spise uten å velte alt innen rekkevidde. Selv om alle var enige i at Ole Brumm-kostymet var det fineste i butikken, hyler bursdagsbarnet på Tigerguttdrakt og nekter å ta på seg noe annet fem minutter før gjestene kommer og pølsebrødene svir seg i ovnen.
 
Husk at å arrangere bursdagsselskap ikke er en konkurranse! Det er uansett godt å ha litt krefter igjen til selve gjennomføringen av selskapet.
 
To timers moro er nok
Det kan være lurt med relativt korte selskap for barn under skolealder. I løpet av to timer får dere både spist og drukket, sunget bursdagssangen, åpnet presanger og delt ut godteposer – og kanskje lekt litt. Det er godt for ungene at det er tid og anledning til å få leke litt innimellom. Gjester som er sammen i barnehagen på dagtid, kjenner hverandre og er vant til å leke med hverandre. Kanskje kreves det mindre aktivisering enn du frykter? I Noen selskap fyker tiden, i andre, mer strevsomme selskap, kan to timer oppleves om en evighet.
 
Fra klokken x til klokken y
Når barnet sover på dagtid og/eller legger seg tidlig, kan det være greit å tilpasse selskapet til en periode der barnet pleier å være opplagt. Da kan det være lettest å ha selskapet i en helg. Når dere skal feire på ettermiddagen på en ukedag, er det greit å ta hensyn til at dere skal rekke de vanlige aktivitetene, slik at dere rekker å gjøre de siste forberedelsene hjemme. I tillegg skal også de andre foreldrene komme hjem fra jobb og eventuelt hente barn i barnehagen. Mange bursdagsselskap starter derfor klokken 17 og slutter klokken 19.
 
Mange hensyn å ta
I familieselskap er det selvsagt gjester med svært ulik alder. Husk at det er barnets bursdag, og at det skal stå i sentrum. Likevel kan jo meny og bordsetting tilpasses gjestene. Dersom det er flere barn, kan et eget barnebord være en god idé. Noen har sterke ønsker om hvem som skal sitte ved siden av seg, og da kan bordkort være en enkel løsning.
 
Hva skal bursdagsbarnet være med på å bestemme?
Foreldre gjør det selvsagt ulikt. Noen ønsker at barnet skal bestemme alt selv, andre ønsker å gi barnet alternativer å velge mellom. Når gjestelista skal lages kan barnet for eksempel få velge enten alle ungene i samme årskull i avdelingen eller alle guttene/jentene i avdelingen eller lignende. Barnebursdager kan være viktige sosiale markeringer, og håndplukking av gjester kan skape sårhet.
 
Noen barnehager har også regler for at dersom garderoben skal brukes som postkasser, så skal enten alle barna i avdelingen, alle i samme kull, alle jentene eller alle guttene få invitasjon. Dersom gjestelisten ser annerledes ut, ber de foreldrene sende invitasjonene.
 
Å få velge mellom sjokoladekake og bløtkake, is og gelé, ”Hurra for deg” og ”Happy Birthday” kan også være enkle måter barnet opplever innflytelse på det som skal skje. Fra treårsalderen er det nok flere som har sterke ønsker om at det skal være prinsessetema, sjørøvertema, Spiderman-tema, Ole Brumm-tema eller lignende på tallerker, glass og bordpynt. Det er mye å velge mellom i butikkene, og engangsservice gjør i hvert fall ryddingen enklere og ketchup på papirduken skaper ikke problemer.
 
Ketchup overalt
Velger du mat og drikke som allerede er porsjonert, blir serveringen mye enklere. Her er noen eksempler: Ispinner i stedet for bøtteis, gelé i plastglass slik at en slipper å spørre hvor mye barnet vil ha, pølser, muffins og annen fingermat. Ikke lag for store porsjoner. Bursdagsgjestene er ofte så oppspilte og opptatte av å komme videre til neste etappe, at de ikke har tid til å spise så mye. Det betyr ikke at maten smakte vondt!
 
Dersom dere vet at noen av gjestene har matallergi, kan det være lurt å sjekke med foreldrene for å finne alternativ mat eller avtale at barnet tar med seg noe. Det kan også være greit å huske på at i noen religioner er det regler for hva som kan spises. Hør gjerne med  foreldrene til barna i forkant om hva som er ok mat for dem.
 
Godtepose – sukkersøt tradisjon?
Godteposer er en tradisjon for mange. Det kan være moro å la barna ”fiske” godteposen. Har dere trapp, er det et fint fiskested. Andre henger et laken et stykke opp i døråpningen og fester på godteposene i skjul bak dette.
 
Noen velger å legge oppi en liten leke og redusere godteriet og sukkermengden. Tips kan være biler, klistermerker, plastdyr, hårpynt i prinsessebursdager og øyelapp i sjørøverfester.
 
Nøye planlegging eller mer spontant?
Bursdagsarrangører er ulike. Noen liker å planlegge i god tid, skrive lister, fordele oppgaver og får en trygghet av dette. Andre tar det mer på sparket. Det avhenger av personlighet og anledning. Det kan være smart å tenke på om dere kan gjøre noe i stand i god tid i forveien, for eksempel bake noe som fryses eller låne ekstra bord og stoler. Det kan også være greit å på forhånd avklare hvem som er pølsesjef, hvem som handler inn, hvem som skal bake, hvem som skal hjelpe ungene på toalettet og lignende.
 
Presanger
Presanger er en viktig del av bursdagsfeiringen. Noen ønsker at gjestene skal legge gaven på et gavebord og at gavene åpnes når alle er kommet eller en har spist. Andre ber gjestene sette seg i ring og bursdagsbarnet spinner en tom plastflaske og den som tuten peker på skal overrekke sin presang. Slik fortsetter en til alle gjestene har gitt sin presang. Andre lar bursdagsbarnet åpne presangene etter hvert som gjestene kommer.
 
Det kan kanskje være greit å minne barnet på å si takk. Mange unge gjester har selv vært med på å kjøpe inn gaven og er stolte. Noen ganger liker ikke bursdagsbarnet gaven det får, og det kan komme kommentarer foreldrene skulle ønske var usagt.
 
Oppspilte bursdagsbarn og utspilte scener
Det er lett å bli oppspilt over å være bursdagsbarn og få mye oppmerksomhet. Her er barn like ulike som oss voksne. Noen virkelig nyter å være i sentrum, mens andre synes det blir litt voldsomt og trekker seg bort eller tydelig mistrives. Løs opp situasjonen. Det viktigste er at barnet har det moro, og at programmet tilpasses deretter.
 
Som vert eller vertinne må du av og til gripe inn i atferden til andres barn. Mange blir svært oppspilte i bursdager, og av og til kan det være lurt å ta noen litt til side ved å be dem bli med å hente noe på kjøkkenet eller lignende. Barn tar raskt etter hverandre, og det kan lønne seg å dempe dem.
 
Utrygge barn og foreldregjester
Ikke alle små liker å være i bursdagsselskap uten foreldre. I barneselskapet vil det nok også være en del foreldre som vil være der med ungene. Flere voksne, kan bety flere hender som hjelper. Kanskje kan foreldrene ha en egen sittegruppe med kaffe og litt å bite i. Dersom dere ikke ønsker at gjestene skal ha med foreldre, er det viktig å gjøre oppmerksom på dette.
 
Gode minner
Bursdagsselskap er store begivenheter. Husk å ta bilder eller filmer slik at barnet senere kan se hvordan det var i bursdagen. Noen lar gjesten tegne på papirduk eller et bilde, slik at dette blir en fargerikt minne fra bursdagen. De beste minnene er nok likevel i bursdagsbarnets eget minne!
 
 
Hvordan feirer du ditt barn bursdag? Del tanker, tips og ideer til planlegging og gjennomføring av barneselskap med andre på vårt forum/eller her.
 
Kilder:
 
”Gratulerer med dagen”, Sandvik
Hva synes du om artikkelen?