Arve og Ingvild kjørte mot sykehuset så raskt føret tillot det, og ambulansen var på vei for å møte dem. Plutselig går alt veldig fort og de hører barnegråt. Fra strømpebuksa til Ingvild!

Sist oppdatert: 19. mars 2012

Arve Bjørnerud (34) og Ingvild Helgevold (30) på Skreia ble foreldre for andre gang på årets første dag. Ni dager før termin ville prinsessa ut i verden. Fra før var de foreldre til en gutt (snart 2), og siden han hadde kommet veldig raskt, var de litt på vakt.

Fødselshistorier

– Med sønnen vår var vi inne flere ganger med det som viste seg å være falske rier. Da de var ekte, fikk Ingvild pressrier i heisen og prinsen var ute bare 45 minutter etter vi kom til sykehuset, forteller pappa Arve.

Slik begynner fødselen

Arve trodde det ble bomtur til sykehuset
Denne gangen ville de derfor prøve å være ute i bedre tid. Dessuten måtte de beregne tid både til å måke snø av bilen og levere sønnen til Arves foreldre. Sykehuset på Gjøvik er 2,5 mil unna, og det blir en kjøretur på minst 30 minutter.

– Ingvild satt og så på Grey’s Anatomy og spiste rundstykker, da hun plutselig kjente at noe så smått begynte å skje. For å helgardere oss, ringte vi føden. Det ble avtalt at vi skulle komme til en kontroll.

Etter en samtale med sykehuset ble det bestemt at de skulle komme inn for en sjekk. At Merzedesen skulle bli fødestue kom som en bombe.

Ingvild forteller til jordmora at det er god sannsynlighet for at hun ikke har fått noen åpning ennå. Arve tror dette vil bli en bomtur. Men kort tid etter de har satt seg i bilen, får Ingvild kraftige rier.

– Da jeg var inne hos foreldrene mine for å levere sønnen vår, satt Ingvild i bilen og ventet. Da gikk vannet og riene tok seg kraftig opp. Det var nok egentlig pressrier med det samme.

Arve ringer sykehuset mens han kjører så raskt det er forsvarlig på vinterføret. Han får en jordmor på tråden og med handsfree har han en åpen linje til føden. Jordmora forteller at Ingvild må prøve å beholde roen og være så avslappet som mulig. Men hun forstår snart at babyen er på vei ut og bestiller en ambulanse som kjører for å møte dem.

Fødselens faser

Ingvild har det vondere og vondere. Hun ligger så flatt som det lar seg gjøre i forsetet på en bil. Men snart blir det klart at dette ikke er en prinsesse som vil vente til mamma ligger i en behagelig sykehusseng. Få minutter senere er det full åpning og jenta kan komme når som helst. Ingvild har ikke sjanse til å holde igjen.

– Det var enorme krefter i sving. Det føltes som om ”kroppen tok over” selv, sier Ingvild. 

- Ingvild ropte at «noe var på vei ut», men jeg tenkte at det kanskje bare føltes slik. Men hun fortsatte å rope; «Det kommer noe! Det kommer noe!». Plutselig hørte vi barnegråt i strømpebuksa! forteller Arve.

Nå forstår Arve at han må rundt og hjelpe til. Heldigvis er det en busslomme like ved. Han svinger inn, hopper ut av bilen og springer rundt til Ingvild.  Han drar ned strømpebuksa til Ingvild, og ser et lite hode. Bakhodet på sin egen datter.

Forbered deg til fødselen

Arve: - Måtte jeg dra henne ut?
- Et halvt sekund lurte jeg på hva jeg skulle gjøre. Måtte jeg dra henne ut? Måtte jeg prøve å ta tak i skuldrene, eller hva skulle jeg? Men jeg rakk bare så vidt å tenke på det. For bare sekundet senere sklei hele jenta ut! Sannsynligvis hadde stømpebuksa holdt jenta på plass. Heldigvis holdt jeg hendene klar, og hun sklei ut som på et fat. Veldig glatt, forteller Arve.

Arve og Ingvilds prinsesse vil ikke vente til mamma fikk en behagelig seng å ligge i. Hun kom like godt ut i en busslomme på vei til sykehuset.

Jenta skriker, og jordmor som hører alt over handsfreesystemet i bilen, forteller at det er et godt tegn.

- Prinsessa hadde funnet veien ut til tross for at Ingvild fortsatt hadde undertøy på seg. Det sier noe om hvilke krefter som var i sving.

Sjokkerte pakker de rundt den lille Nå er det om å gjøre å klare å holde den lille kroppen varm til de er trygt på sykehuset. Arve åpner Ingvilds tykke dunjakke og legger henne på brystet. Så legger han sin egen fleece oppå. Den er kokvarm – ikke problem å holde varmen for Arve som plutselig har blitt jordfar i en busslomme! Oppå der legger han enda en dunjakke han finner i bilen. Sjokkerte og noe skremte står de parkert en liten stund i busslommen.  De er bare halvveis til Gjøvik. Skal de vente til ambulansen kommer?

- Men vi fikk beskjed om å fortsette mot sykehuset. Ingvild var nærmest i sjokk, morkaken var ikke kommet ut og vi visste ikke hvor mye hun hadde blødd. Vi måtte på sykehuset raskest mulig. Like før Gjøvik møtte vi ambulansen og Ingvild og den nyfødte jenta ble flyttet inn i ambulansesengen. Jeg kjørte vår bil og møtte dem igjen inne på sykehuset.

Fødsel i stillhet eller løpende orientering?

Morkaken kommer ut, og alt er bra med barn og mor. De får skryt for temperaturen de har klart å holde på den vesle nyfødte kroppen en kald januarkveld.

Pappa Arve tok imot sin egen datter, og på navnelappen på sykehuset ble han oppført som både jordmor og lege.

Det tar et par dager å fordøye opplevelsen. De er både sjokkerte og skremte.

- Ja, det var skremmende for oss begge. Men heldigvis var det mange som forsto at det var en voldsom opplevelse og vi fikk snakke med flere på sykehuset om sjokket over å bli foreldre i en busslomme, så raskt og så lite forberedt som vi var.

Nå er jenta blitt to måneder og alt går bra med tobarnsfamilien. Men med to så raske fødsler, er det all grunn til å være ekstra på vakt ved en eventuell  tredje fødsel.

- Blir det en ny fødsel blir Ingvild lagt inn på føde eller barselhotell den siste måneden av graviditeten. Frykten er at det kan gå enda raskere ved en eventuell ny fødsel. Og en ting er sikkert; Skulle fødselen da starte før hun er innlagt, blir vi hjemme! En bilfødsel til, vil vi helst unngå. 

Når skal man reise til fødeavdelingen

Hvis du ikke rekker føden....  (Slik gjør du!)

Fødte i heisen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFikk pressrier 20 minutter fra sykehuset
Neste artikkelAmandaprosjektet Strikk og hjelp premature og syke!
DEL