Minstemann var bare 10 måneder gammel da Camilla Hilmen begynte å spy. Da graviditetstesten var positiv, lurte hun på hvordan hun skulle klare ett barn til. Sjokket ble ikke mindre da ultralyden viste at det var tre små i magen.

Sist oppdatert: 24. april 2013

Flerlingefødsler

I 2012 ble det født 60.300 barn i Norge.
Av disse var 1000 tvillingfødsler og 18 trillingfødsler. Det betyr at 1,71 prosent av fødslene var flerfødsler. Det er en liten økning fra året før.

I snitt føder hver kvinne 1,85 barn.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

 Det var tilfeldigheter som gjorde at Camilla Hilmen fant ut at hun gravid for tredje gang.
– Jeg var alene hjemme, og begynte plutselig å spy. Jeg fikk mistanke om at det ikke var uten grunn, så jeg ringte ei venninne. Hun ba meg komme til henne og ta en graviditetstest, forteller Camilla Hilmen.

Les mer: Gravid – hva nå?

Fire andre venninner var også på plass da Camilla tok den første testen. Streken var så svak at de var usikre på om testen var positiv. Men test nummer to levnet ingen tvil – her var det en ny baby på vei.

– Det var et lite sjokk. Vi hadde jo allerede en gutt på 10 måneder og en som nettopp var blitt tre år, og jeg lurte litt på hvordan det skulle gå med en til så kjapt, forteller Camilla.

Sjokk på ultralyd
Da hun var 13 uker på vei, tok Camilla en privat ultralyd. Hun ville gjerne få bekreftet at alt var i orden med den lille, før hun delte nyheten med alle andre rundt seg. Med seg hadde Camilla mormoren sin, som hadde vært med henne på ultralyd også da hun ventet guttene.

– Alt var i orden. Men de fant ikke bare én baby, her var det tre, forteller Camilla.

Hun som tok ultralyden syntes det var kjempestas, for det er ikke ofte at det dukker opp tre babyer samtidig på ultralydskjermen. Camilla, derimot, begynte å gråte.

– Jeg visste jo hva det innebar å få én baby, så jeg turte nesten ikke å tenke på hvordan det ville bli med tre, forteller hun.

Les mer:  10 kjappe: Ultralyd

Mannens feil
Mens Camillas tårer rant, klarte mormoren å holde masken. Etter ultralyden ringte Camilla til ektemannen Kenny og kjeftet på ham.
– Det var liksom hans feil at det hadde blitt så mange. Stakkars, han lå og sov da jeg ringte. Det var sikkert ikke den beste starten på dagen for ham, smiler Camilla.

Selv dro hun, mer eller mindre i sjokk, videre på jobb.
– Da jeg kom hjem tre timer senere hadde allerede Kenny vennet seg til tanken om at vi skulle bli fembarnsforeldre, sier Camilla.

Selv hadde hun ikke hatt en anelse om at det var flere enn én i magen.
– I etterkant ser jeg at jeg burde forstått det. Navlen poppet jo ut allerede i uke åtte, men jeg tenkte at dette var tredjemann – og kort tid etter forrige graviditet, sier hun.

Les mer: Når kommer magen?

Trengte større hus
Mye praktisk måtte på plass før babyene kom til verden.
– Vi bodde i et lite rekkehus, og det var så vidt plass til oss fire. Tre til ville ikke gått. I tillegg bodde vi halvannen time fra familien, og det var jo ikke så praktisk når vi snart ville ha fem barn under fire år. Det var en litt panikkartet følelse, minnes Camilla.

Familien kjøpte seg nytt og større hus, og flyttet fra Halhjem i Os til Camillas hjemplass Ostereidet. Nå med hennes familie som naboer.
– Og det kommer jo godt med å ha dem så nært – hele døgnet, sier Camilla.

Les mer: Trippel babylykke

Ingen selvfølge å få friske barn
Camilla prøvde å tenke så lite som mulig på svangerskapet.
– Jeg var litt skeptisk, og tok det ikke som en selvfølge at jeg skulle klare å bære fram barna. Jeg hadde to friske barn, hva var oddsene for at jeg skulle få tre friske til?

Trillingmagen tre dager før keisersnittet.På sykehuset merket hun en stor forskjell i hvordan sykehuspersonalet snakket før og etter 24 uker.
– Først forberedte de meg på at det ikke var sikkert at det ville gå bra. Men etter at jeg passerte 24 uker, var det mye fokus på hvordan det ville bli, minnes hun. Likevel ventet hun helt til barna var født, før de handlet inn utstyr. Bare i tilfelle det ikke skulle gå bra.

Fint svangerskap
Men svangerskapet gikk over all forventning. Kvalmen forsvant etter tre måneder, og hun hadde litt plager med rygg og bekken. Med to små barn fra før, innrømmer hun at hun nok løftet litt mer enn hun burde. Men Camilla fikk være hjemme helt fram til keisersnittet, og kjørte selv bil helt til dagen før trillingene kom til verden. Mot slutten målte den 157 centimeter høye jenta 104 centimeter rundt magen.

– Jo, det var armer og bein over alt. Men det gikk veldig fint. Jeg visste hele tiden hvem som lå hvor, og fikk med meg at alle tre ga livstegn fra seg hver dag, sier Camilla.

Les mer: Tvillinger eller enda flere?

Tre velskapte jenter
På ultralyden i uke 13, ble det sagt at babyene kunne være inne i magen til 25. januar.
– Jeg klarte nesten å gå så lenge. Men den minste jenta sluttet å vokse, så jeg fikk lungemodningssprøyte. Etter å ha ventet i 14 dager tok de keisersnitt 22. januar, sier Camilla.

Tre flotte jenter kom til verden – sju uker før termin. Trolig er de treeggede, og hadde hver sin morkake. Anne var tyngst med sine 1850 gram, Iris var 1610 og Vera 1180 gram.
– Anne trengte litt pustehjelp det første døgnet, og Vera måtte ligge litt i lys. Men utenom det kunne de ligge i egen seng – uten ekstra hjelp, sier Camilla.

Les mer: Hvor stor kan magen bli?

Pendlet mellom sykehuset og guttene
De neste to månedene pendlet Camilla mellom sykehuset og guttene hjemme.
Tord (3) og Willy (1 1/2) koser med mamma Camilla.– Mens jentene var innlagt, sto jeg opp 05:30 hver dag og var på sykehuset fra klokken 07-14. Men jeg overnattet hjemme.  Jeg ville ikke at sønnene våre skulle straffes for at de hadde fått søsken, og jeg så at de satte veldig pris på å få ha meg der. Sammen så vi på bilder av jentene, og fortalte om hva vi hadde gjort. På grunn av smittefare kunne ikke guttene besøke søstrene på sykehuset, sier Camilla.

Mamma Camilla mener det gikk bra på sykehuset, selv om to av jentene fikk ble hardt rammet av sykdom.
– Iris og Vera fikk RS-virus, og var syke i vel to uker hver.  Iris fikk også en betennelse i hoften med gule stafylokokker, og måtte få antibiotika i én måned. Anne slapp noen flere komplikasjoner, sier Camilla.

Hjem etter to måneder
22. mars kunne endelig hele familien samles hjemme på Ostereidet. Guttene er kjempestolte over sine tre små søstre, og Camilla er imponert over storebrødrene.
– Jeg hadde forventet at de skulle være sjalu, men de er så flinke med dem. De hjelper meg med å holde og gi flasker, sier Camilla.

I en alder av 25 år er hun fembarnsmamma. Det hadde kanskje ikke noen trodd for bare kort tid siden.
– Mange i slekta har vært unge da de begynte å få barn, så det var noen som dro litt i meg da jeg var 21 år – og barnløs. Men det er vel ingen andre som har fått så mange barn i løpet av så kort tid, smiler Camilla.

Les mer: Synnøve har vært småbarnsmor i 25 år

Hun virker imponerende rolig. Lille Anne ligger trygt i mammas armkrok når Camilla snakker med Babyverden. Hun liker å få litt alenetid med mammaen sin mens søstrene sover.

– Det høres kanskje litt rart ut, men jeg synes det var en større overgang å gå fra ett til to barn ennå gå fra to til fem, sier Camilla.

Hun føler seg heldig. Visst er det travelt, og mye å passe på. Nattesøvnen er sjelden uforstyrret mer enn 15-20 minutter om gangen, men nå har familien fått litt hjelp fra kommunen.
– To netter i uken har vi nattevakt, så da vet jeg at jeg har skikkelig søvn i vente. Og jeg har blitt ganske så effektiv og klarer både å bysse og mate tre om gangen. Da har jeg én i bæresele og én i hver armkrok, sier Camilla.

Kommer seg ut
Hun er heller ikke redd for å ta med alle ut på tur.
– Nei, vi må jo ha med oss både bursdags- og kaffeselskap. Og her om dagen gikk jeg også uanmeldt til mamma. Når vi er på tur har jeg to babyer i tvillingvognen, én i bæresele på magen og guttene holder i hver sin side på vognen, sier Camilla.

Planen er å være hjemme med trillingene til januar 2015. Da er jentene to år.
– Får vi barnehageplass før, kan det hende vi prøver det. Men jeg tenker at det er litt travelt å levere fem barn i barnehagen på én gang, sier Camilla.

Men nå koser hun seg med babyene. Og hun mener hun klarer å nyte det også.
– Den panikkfølelsen jeg fryktet i svangerskapet, har aldri kommet. Det er veldig kjekt å se hvordan de utvikler seg og smiler, sier fembarnsmoren.

Hvis du vil lese mer om den unge fembarnsmoren, blogger hun som frumamma.blogg.no

Anne er i dag 4255 gram, Iris 3515 gram  og Vera 3270 gram.

Hva synes du om artikkelen?