Trygg Trafikk har nylig gjort en telling over hvor mange som har barna sine bakovervendt og forovervendt i bilen. Trygg Trafikk: - Vi er bekymret over at så mange foreldre ikke sikrer barna på den tryggeste måten.

Sist oppdatert: 3. juni 2010

Tellingen viste nemlig at bare to av ti barn satt med ryggen mot kjøreretningen – bakovervendt – som Trygg Trafikk mener er den absolutt tryggeste måten barna kan sitte i bilen på.
 
– Vi er bekymret over at så mange foreldre ikke sikrer barna på den tryggeste måten, sier prosjektleder Elen Zickfeldt i Trygg Trafikk. – Resultatet er dårligere enn forventet, og bekrefter at det er behov for mer kunnskap om riktig sikring av barn i bil. Vi lanserer kampanjen ”Tryggest bakovervendt” i juni, og har som mål å få flere foreldre til å sikre barna sine bakovervendt til de er minst fire år, sier Zickfeldt.
 
Du kan leie riktig bilstol
3178 barn var med i tellingen, og 19,7 prosent av barna aldersgruppen 1 – 4 år sitter sikret bakovervendt. Trygg Trafikk har samarbeidet med forsikringsselskapet If i flere år om sikring av barn i bil, og har blant annet en
svartjeneste for spørsmål på Trygg Trafikks nettsider.
 
If har et utleietilbud til sine kunder på barnesikringsutstyr, og har valgt å kun leie ut rene bakovervendte barneseter i vektklassen for barn fra ca 1 til 4 år.
 
– Sitter barnet bakovervendt fordeles bevegelsesenergien under en kollisjon over hele barnets overkropp; fra baken opp til bakhodet. Kroppen presses mot seteryggen istedenfor å kastes fremover, forklarer avdelingsleder Jan Olav Nilssen i If Sikkerhet.
 
Hva er grunnen til at åtte av ti velger forovervendt?
Men hvorfor velger så mange foreldre å ha barna sine forovervendt når barnet passerer året? Er det bekvemmelighetshensyn? Klager barnet over kvalme? Tror foreldrene at det er like trygt begge veier, så lenge setet er nytt og godkjendt?
 
– De fleste foreldre vet at bakovervendt er best. Men mange tror nok at forskjellen i sikkerhet ikke er så stor. I tillegg svarer de fleste foreldre at lange ben og plassmangel er hovedgrunnen til at barna sitter forovervendt. Vi ønsker i kampanjen å vise at det faktisk går i de aller fleste biler, og at dette handler om å velge det tryggeste fremfor det enkleste, sier Zickfeldt.
 
Trygg Trafikk understreker at forskjellen mellom forovervendt og bakovervendt sikring i bil er dramatisk, spesielt i frontkollisjoner, som oftest har de alvorligste konsekvensene. Barn har et stort og tungt hode og en svak nakke som ikke er ferdig utviklet. Nakken vil derfor ikke tåle belastningen når hodet kastes frem i en kollisjon. I kampanjen er det blant annet laget en animasjon som svært realistisk viser den store forskjellen.
 
 
-Ytterst betenkelig
Forskeren som blir betegnet som Norges fremste på trafikkmedisin, Inggard Lereim ved NTNU i Trondheim, kommenterer i VG at han synest nyheten om at bare to av 10 sitter bakovervendt i Trygg Trafikks telling, er trist.
 
– Det er ytterst betenkelig, og viser at det er et klart behov for sterkere kontroll, og mye informasjon. Vi må huske på at det stadig kommer til nye generasjoner foreldre, og at dette er en kontinuerlig informasjonsprosess. Å informere om sikring av barn i bil blir vi aldri ferdig med, sier Lereim til VG.
 
Du kan lese et tidligere intervju Babyverden gjorde med Inggard Lereim i artikkelen ”Bak-frem er rett vei”. (2005)
 
 
Hva er dine synspunkter på sikring av barn i bil? Kommer du til å ha barnet ditt bakovervendt til det har fylt fire? Send inn dine kommentarer!
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Hodet har ikke festet seg!
Neste artikkel– Jeg vil ikke ha 50-50-samvær!
DEL