Barneføtter er i stadig vekst og utvikling, og knokler og vev er svært bløte og elastiske. Dette betyr at føttene kan formes og bli skjeve pga. ytre påvirkning som trange sparkebukser og sokker, og særlig av trangt eller smalt skotøy.

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Formålet med å bruke sko er å beskytte foten mot kulde, væte og spisse og skarpe gjenstander. Sko skal betraktes som et beskyttelsesmiddel som skal benyttes når det er noe å beskytte seg mot. De første barneskoene bør tas i bruk først når barnet begynner å gå ute.
Menneskefoten har tre viktige særtrekk:

 • en avrundet, bløt, støtdempende hæl
 • en bøyelig, men stabil lengdebue
 • en kraftig og fremadrettet stortå

Disse tre særtrekkene har sine ganske bestemte funksjoner som fottøyet ikke må hemme unødig.

Hva skal du se etter når du velger sko til barnet ditt?
Mange foreldre har en tendens til å velge for stive eller for faste sko. Dette skyldes den gamle og feilaktige forestillingen om at barnets fot skal støttes opp av skoen. Gode barnesko skal ikke støtte foten, de skal beskytte mot skader og smuss.
Det viktigste med en barnesko som er beregnet til utendørs ferdsel og aktiviteter på hardt underlag, er følgende:

 • Skoen skal være stor nok og sitte stødig på bak­foten. 
 • Hælpartiet skal være avrundet og inneholde et støtdempende lag. 
 • Forparten av skoen må være bred nok til å tillate fri bevegelse av både stor- og lilletåen.Stortåen må kunne peke rett frem inne i skoen! Derfor må den indre skorand være slik at det ikke oppstår et tomrom mellom høyre og venstre sko når skoene stilles ved siden av hverandre. En stortå som er skjev og lener seg innover, kan føre til nedsunken indre fotrand eller plattfothet. 
 • Sålen skal være myk og bøyelig for å tillate fotavvikling, dvs. hæl/tå gang. Dette sikrer også tærnes frie bevegelse. Om en sko er fleksibel nok, kan du selv teste i skoforretningen. Bøy skoen for å sikre at sålen er tøyelig i fremre del. Vri så skoen diagonalt. Dersom begge deler går lett, gir skoen nok bevegelsesfrihet.
 • Det er viktig at skoene puster, derfor passer skinn- eller lærsko best for barnet. De suger opp svetten og leder den til overflaten av skinnet/læret, hvor den fordamper. Skinn og lær former seg dessuten etter foten. Fôret bør være av lær, skinn eller ull, som også fjerner fuktighet fra foten. Kunststoff blir for tett – fotsvette og fotsopp kan også være et problem for små barn.
 • Såler og hæler bør være i smidig og slitesterkt materiale – f.eks. gummi – og bør være formet slik at barnet står godt. For at barnet skal unngå å vrikke og skade foten, bør ikke skoen ha for høy hæl.
 • Skoens åpning bør være fleksibel, slik at man kan justere hvor fast skoen skal sitte. Snøring, borrelås eller en bred rem er best. Sko med borrelås lærer barnet raskt å ta av og på selv.

  Dette letter påkledningsarbeidet, og barnet vil sette pris på å «kunne selv»!

Hva synes du om artikkelen?