BabyBabyen kan!

Babyen kan!

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 20687 Sist oppdatert 28.01.05

På de få månedene som er gått siden det lille barnet ditt ble født, har utviklingen gått med stormskritt. Tenk etter. Det nyfødte barnet som sov mye og beveget seg lite, er nå et aktivt og sosialt barn med tindrende øyne, sprellende ben og blid munn som både smiler og ler til deg.

Barnet ditt har trent opp mange ferdigheter, uavhengig av hverandre. Det kan nesten sammenlignes med golfspilleren som øver på de forskjellige bevegelsene i en golfsving. Men rundt 4-månedersalderen begynner barnet å sette ferdighetene sammen til bevisste handlingsrekker på samme måte som golfspilleren til slutt føyer sammen alle bevegelsene til et perfekt trehundremeter-slag!

Syn, hørsel og muskelkontroll fungerer i samspill når barnet snur hodet for å se på en person når det hører en kjent stemme. Selv den mest avanserte datamaskin er lite imponerende sammenlignet med det intrikate nettverket som skal til for å koordinere disse sanseinntrykkene og bevegelsene!

 

Sanseutviklingen
Ved 4-månedersalderen er barnets syn blitt såpass skarpt at det for eksempel kan se forskjell på ansikter i normal avstand. Nå kan barnet også skjelne farger.

Barnet bruker tid på å betrakte hver enkelt gjenstand hendene berører, og man antar at flere sanser nå brukes sammen for å utforske noe. For å forstå hvor viktig denne evnen er, kan du forestille deg at du får bind for øynene og blir bedt om å identifisere en gjenstand som ligger på bordet. Det kjennes ut som en elektronisk klokke, men den tikker. Du kjenner en gang til, men føler bare en glatt overflate. Det er umulig for deg å avgjøre om klokken er opptrekkbar eller elektronisk ved å bare føle og lytte. Du må ta av deg øyebindet og se for å være helt sikker.

Spebarnet koordinerer nå også hørsel og syn mye bedre enn tidligere. Med unntak av når barnet er søvnig eller intenst opptatt med noe annet, vil det snu hodet raskt i den retning lyden kommer fra, som på refleks.

Nå begynner barnet også å bli kilent. En teori om hvorfor barnet ikke reagerer på kiling før det er ca. 4 måneder gammelt, er at barnet først nå har en sosial bevissthet som gjør at det forstår at en annen person må «utløse» kilefølelsen. Som voksne har vi lært at man ikke kan kile seg selv (prøv dersom du ikke allerede har prøvd!), og at kilefølelsen utløses ved at en annen person stimulerer huden.

Spebarnet utforsker!

Rundt 4-månedersalderen øker spebarnets interesse for de nære omgivelsene. Det utforsker rommet med øynene og begynner å følge med på hva som skjer utenfor vinduet. Når dere drar for å handle eller på besøk, er barnet oppmerksom på forandringene i omgivelsene og studerer dem nøye.

Barnet har stor interesse av å utforske både seg selv og alt det omgis av. Hendene brukes flittig for å kjenne på leker og gjenstander, ansikter, hår og hender – alt det kan få fatt i! Barnet kjenner etter med fingrene hvordan ting føles. Noen ganger ser barnet bort mens det berører ting, som for å øke konsentra-sjonen om denne ene sansen. Ofte puttes ting i munnen for å bli utforsket av dette sensitive sanseorganet.

Øynene betrakter mennesker, gjenstander og omgivelser. Barnet eksperimenterer også med stemmen sin – det prøver ut forskjellige lyder. Dette legger du kanskje best merke til når barnet en liten stund er alene og uopp-merksom på at du er i nærheten.

Barnet beveger seg aktivt!

Rundt 4-månedersalderen lærer barnet å gripe etter gjenstander det har interesse av. Ofte er det slik at barnet først ser på hånden, så på gjenstanden, og så beveger hånden seg. Hvis det ikke får tak i tingen, gjentar barnet øvelsen til det klarer det. Barnet holder på å lære hånd- og øye-koordinasjon.

Det lille barnet begynner også å få god muskelkontroll. Barnet øver på å holde hodet høyt og å strekke overkroppen. Når barnet er 5–6 måneder kan noen barn holde kroppen oppe på strake armer. Barnet lærer å rulle fra rygg- til mageleie, og siden fra mage til rygg. Og når det ligger på ryggen, sparker det med bena i luften og holder som regel føttene hevet over underlaget.

Du kan hjelpe barnet ditt til å styrke muskulaturen ved å legge til rette for at det får bevege seg så mye som mulig på et fast og sikkert underlag.

 

Det sosiale spebarnet
Barnet er nå våkent i lange perioder om gangen, og søvnbehovet er redusert mye. Det er oftest blidt og opplagt, titter interessert på alle som tar øyekontakt, og er svært sosialt. Barnet smiler strålende og ler, pludrer, drøser og hyler av fryd. Det setter tydelig pris på å være sammen med deg – en glede som helt sikkert er gjensidig! De følelses-messige båndene mellom deg og barnet for-sterkes gjennom de strålende smilene barnet generøst overøser deg med.

Rundt 5-månedersalderen begynner barnet også å bruke gråten mer bevisst for å påkalle din oppmerksomhet. Dette er en milepæl i barnets utvikling, og man antar at det er en av de første bevisste sosiale hand-lingene hos barnet. Tidligere gråt barnet kun for å uttrykke sult, smerte, tretthet, at det var vått, ved høye lyder o.l. Nå gråter barnet også fordi det er sosialt og vil ha deg til å gjøre noe: «Kom bort til meg, løft meg opp, bær meg og kos med meg!»

Vær ikke redd for å «skjemme barnet bort» – svar på «henvendelsen» og gled deg over at barnets evne til å kommunisere verbalt nå er kommet enda et stykke videre!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: