Hoste, hes stemme og slim i halsen er vanlige symptomer hos små barn. Men når trenger man egentlig å oppsøke lege og når kan man ta «tiden til hjelp»? Dette er symptomene barnelegen ser etter.

Sist oppdatert: 17. januar 2019

Barnelege Kristin Jensen, leder for Volvat Majorstuens barneavdeling gir deg svar på det du trenger å vite.

Kristin Jensen, barnelege ved Volvat Majorstuen.

Luftveisinfeksjoner er den vanligste årsaken til legebesøk for barn i vinterhalvåret. Majoriteten av luftveisinfeksjonene skyldes virus og går over av seg selv. Bakterieinfeksjoner krever ofte medisinering med antibiotika.

– Ved å høre sykehistorien kan man langt på vei stille en mulig diagnose og utelukke andre sykdommer, sier Jensen.

Allmenntilstand avgjør om lege må oppsøkes
Heshet og halsvondt skyldes nesten utelukkende virusinfeksjoner. Det samme gjelder for halsvondt kombinert med rennende nese, mye slim og hoste. Hvis allmenntilstanden ellers er god, er det ikke nødvendig å oppsøke lege.

– Se an om barnet bør holdes hjemme. Kle godt på barnet, spesielt hals, hode og føtter må holdes varme. Gi masse varm drikke. Formen kommer seg som regel etter noen dager, forteller Jensen.

Når bør du oppsøke lege?
Selv om allmenntilstanden til syvende og sist avgjør om du bør ta barnet til legen, er det noen symptomer du bør holde et ekstra øye med. Enkelte sykdommer krever behandling med antibiotika og annen behandling, sier Jensen.

Her er symptomene barnelegen ser etter:

  1. Spiser og tisser barnet?

    Et avgjørende spørsmål er om barnet tar til seg mat og i hvert fall drikke. Et barn som spiser og drikker greit er svært sjelden alvorlig syk. Dersom barnet ikke vil spise eller drikke på grunn av feber og utilpasshet, er det viktig å gi Paracet eller Nurofen og prøve igjen etter en times tid.

– Det kan være nok til at ubehaget lindres og man får gitt den nødvendige minste drikkemengde for å sikre urinproduksjon, forteller hun.

Spedbarn og nesetetthet
For forkjølte spedbarn kan nesetettheten hindre sugeevnen og bidra til forverrelse av tilstanden. Det er avgjørende å få renset nesen ved hjelp av saltvannsspray og nesesug. For barn over ett års alder, kan man i inntil fem dager bruke Rhinox nesedråper på kvelden (for barn under 2 år). Det kan kjøpes reseptfritt på apotek. Det er veldig viktig at hodeenden på sengen er hevet når de sover.

Stadig sjeldnere med lungebetennelse
Klassiske lungebetennelser ser vi ikke så ofte nå lenger, ikke minst etter at Pneumokokkvaksinen ble tatt i bruk i 2006. Karakteristisk for denne sykdommen er høy feber, rask, stønnende respirasjon, slapphet, ingen hvesing, ikke forlenget utpust og dårlig respons på Paracet.

– Barn med bakteriell lungebetennelse trenger antibiotika og må ofte legges inn hvis de er under ett år, avslutter Jensen.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDette gjør du når barnet får feber
Neste artikkelLiv
DEL