Mange barn opplever akutte magesmerter. Smertene kan ha et mangfold av årsaker, og de aller fleste er ikke alvorlige. Noen symptomer må du imidlertid ta på alvor.

Publisert: 21. september 2018

Når bør du gå til barnelege, og når kan du avvente? Volvats barnelege Kristin Jensen forteller om hvilke symptomer hun ser etter og hvilke spørsmål hun stiller når hun skal sette diagnose.

Kristin Jensen, barnelege ved Volvat Majorstuen.

Jensen er spesialist i barnesykdommer og er faglig ansvarlig for barneavdelingen ved Volvat Majorstuen. Hun har over 17 års erfaring som pediater og er en av åtte barneleger som jobber på Volvats Barneavdeling, som også har barnelegevakt åpent 365 dager i året.

Barnelegene får stadig henvendelser fra bekymrede foreldre med barn som akutt vondt i magen.

– Det er veldig mange foreldre som kontakter oss angående akutte magesmerter hos barna. Det første vi gjør er å eliminere alvorlig sykdom, og heldigvis er de aller fleste tilfellene ikke alvorlig. Alder på barnet spiller en stor rolle når vi skal stille diagnose. Barn under to år kan ofte oppleve akutte magesmerter, og som regel går det over av seg selv, forteller hun.

Alvorlige årsaker til akutte magesmerter
Generell forverrelse av allmenntilstanden, økende smerter, redusert væskeinntak og vannlating er symptomer som alle foreldre må være oppmerksom på, og lege må kontaktes.

– Bølger av smerter hos barn mellom to måneder og to år med utrøstelig gråt, blekhet og oppkast, samt blodig slim i stedet for avføring, kan være tegn på tarmslyng. Dette er en øyeblikkelig hjelp situasjon, sier Jensen.

Noen symptomer kan være et tegn på at noe mer alvorlig ligger bak de akutte magesmertene. Også her spiller alderen på barnet en rolle. For å eliminere alvorlig sykdom og sette riktig diagnose er det noen sentrale spørsmål som må svares på.

Dette er spørsmålene legen stiller

– Har barnet feber? Feber betyr infeksjon.

– Har smertene nylig oppstått eller er de tilbakevendende? Tilbakevendende smerter utelukker ofte de mer alvorlige akutte tilstandene. Det kan for eksempel skyldes forstoppelse med luftsmerter

– Har barnet matlyst? Barn med god matlyst under det akutte er sjelden alvorlig syke

– Har barnet oppkast? Kom den før eller etter smertene? Ved blindtarmbetennelse kommer oppkast ofte etter smerten.

– Har barnet økende smerter? Er allmenntilstanden forverret? Da er det alltid grunn til å søke lege.

– Har barnet blod eller slim i avføringen? Ved magesmerter kombinert med blod og slim, må lege alltid søkes, det kan betyr betennelse i tarm. Litt blod og slim kan man se ved forstoppelse og ved melkeproteinallergi hos spedbarn, da er allmenntilstanden ellers god.

 – Er avføringen løs eller fast? Har barnet tidligere hatt forstoppelse? Slipper barnet ut mye luft? Løs avføring betyr oftest en ufarlig omgangssyke med virus. Da er det viktig å ha fokus på å erstatte den væsken som tapes med ekstra drikke i små og hyppige porsjoner. Luftavgang ses både ved forstoppelse og omgangssyke

– Har barnet hoste? Har barnet luftveissymptomer? Lungebetennelse hos små barn kan feiltolkes som mageproblem

– Har barnet svie ved vannlating? Ved urinveisinfeksjon mangler dette ofte hos de minste. Ved manglende andre åpenbare årsaker til magesmerter og feber, må man alltid tenke muligheten for urinveisinfeksjon

Får barnet det bedre når det ligger i ro eller har det bevegelsestrang? Ved blindtarmbetennelse vil barnet alltid ligge i ro fordi bevegelse øker smertene.


Luftsmerter – en dominerende årsak

Luftsmerter kan gjøre veldig vondt og ofte er dette kombinert med forstoppelse. Dette er en dominerende årsak til magesmerter hos barn – både akutte og mer kroniske. Andre årsaker kan være urinveisinfeksjon, reaksjon på matvarer, lungebetennelse, psykiske plager.

Vanlige årsaker til akutte magesmerter for barn under to år

Spedbarnskolikk
– Ukontrollert gråt over tre timer, mer enn tre ganger i uken, i minst tre uker hos barn under fem måneder.
– Smertene har ofte en topp når barnet er rundt 6 uker.
– Smertene kommer akutt og kan være intense, og går ofte brått over.
– Barnet har vanligvis normal urin, gulkornet avføring og det spiser normalt.

Tiltak
 – Kumelk-fri kost hos mor en periode kan hjelpe, se ellers avsnitt om spedbarnskolikk

Forstoppelse
– Strever med å få ut avføring
– Luft i magen
– Gråtetokter
– Kommer typisk ved overgang til fast føde, ved barnehagestart eller bleieavvenning.

Tiltak
– Maltekstrakt
– Massasje av magen
– «Sykling» med beina
– Sviskemos (barn over 6 mnd)
– Noen ganger kan avføringsmiddel Laktulose eller Movicol junior være aktuelt (på resept)

Virusinfeksjoner
– Noen virus (typisk adenovirus) kan gi både luftveis- og magetarminfeksjon dominert av smerter
– Lymfekjertler i magen kan hovne opp på samme måte som på halsen. Det kan gi sterke smerter noen ganger, men uten høy feber og sjelden oppkast, som ved blindtarmbetennelse

Vanlige årsaker til akutte magesmerter for barn over to år

  • Omgangssyke
  • Forstoppelse
  • Virusinfeksjoner
  • Urinveisinfeksjon –Hos de aller minste barna under 2 år kan feber, spisevegring og oppkast være eneste symptom. Litt større barn klarer ofte å gi uttrykk for smerter ved vannlating
  • Halsbetennelse – Noen ganger kan halsbetennelser presentere seg som magesmerter hos små barn. Det kan være vanskelig å lokalisere smerten for dem. Hovne kjertler på halsen, potetstemme, feber og brekninger kan bety streptokokkinfeksjon.


Allmenntilstand avgjør
om barnet må til lege
Til syvende og sist er det allmenntilstanden til barnet som avgjør hvorvidt dere bør oppsøke lege. Ved legebesøk vil legen lytte og trykke på magen til barnet. Hun vil også avklare om barnet har problemer med å forflytte seg; sitte, stå etc. Ofte er blodprøver og eventuelt urinprøve nødvendig for å stille diagnose.

– Du må alltid se an barnets form. Symptomer kan gi en pekepinn, men det er helhetsbildet legen ser på. Du kjenner ditt eget barn best, og foreldre vet som regel intuitivt om et legebesøk er hensiktsmessig. Det er bedre å gå en gang for mye til legen, enn en gang for lite, sier Jensen.

Lurer du på noe så finner du mer informasjon her.

Mer informasjon om barnelegetilbudet hos Volvat finner du her.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEr navnet verdt vennskapet?
Neste artikkelHva er tidlig ultralyd?
DEL