Har du et lite barn som er urolig og gråter mye? Ifølge soneterapien kan det hjelpe å stimulere visse soner under babyens føtter. De fleste babyer elsker å bli koset med, så det er også en anledning til å slappe av og få en fin kosestund sammen med mye nærhet og trygghet.

Sist oppdatert: 1. februar 2019

Malene Hunnerup, Soneterapeut

Hjelp til urolige barn
Det kan være slitsomt og hjerteskjærende med en urolig baby som gråter mye. Men det er ganske mange foreldre som går gjennom dette.

– Jeg møter mange utmattede foreldre i jobben min. De opplever at babyen deres sliter med å falle til ro og gråter mye. De kommer med et håp om at barnet skal få det bedre, og at de selv kan få litt mer søvn om natten, forklarer soneterapeut Malene Bovbjerg Hunnerup.

Og ifølge Malene er det heldigvis mange små som får hjelp gjennom soneterapi, allerede fra de er nyfødte. Selv har hun hjulpet mange av dem, både ved å behandle dem selv og ved å gi foreldrene øvelser de kan gjøre hjemme. Hun anbefaler imidlertid alltid at foreldre først skal snakke med fastlege eller helsesøster.

En behandling som virker bredt
Ifølge Malene kan det være mye forskjellig som plager den nyfødte. Det kan være et litt umodent tarmsystem som irriterer, muskelspenninger i rygg og nakke, eller det kan skyldes at babyen din bare er litt overveldet av alle nye inntrykk.

Som forelder kan det være vanskelig å vite hva det er, og derfor anbefaler Malene noen øvelser som hjelper på de typiske tingene som ofte plager de aller minste. Øvelsene kan brukes til å forebygge plager hos babyen din, men også som utgangspunkt for en rolig og koselig stund med masse trygghet og nærhet.

 Øvelser du kan gjøre hjemme
For å lære øvelsene Malene anbefaler, kan du lese fremgangsmåten under eller se denne videoen. Øvelsene tar ca. 5–10 minutter til sammen, og skal ikke utføres i mer enn 15 minutter i strekk da det kan føre til overstimulering. Hvis babyen din sier fra, skal du vente og prøve igjen senere eller dagen etter.

Pass på at babyen din har det varmt og godt før du setter i gang. Legg babyen på et mykt underlag på ryggen og med føttene inn mot deg. Sørg for en rolig og avslappet stemning.

Trinn 1
Begynn med å sitte et par minutter med babyens føtter i hendene dine, gjerne med fotbladene mot hverandre. Gå deretter i gang med de forskjellige punktene. Behandlingen skal skje på begge føtter, enten samtidig eller hver for seg.
 
Trinn 2
Masser opp og ned på innsiden av foten 15–20 ganger. Trykket fra tommelfingeren din skal være fast, men ikke ubehagelig for den lille. Punktet er ifølge soneterapien koblet til ryggsøylen og motvirker spenninger.
 
Trinn 3
Masser med tommelfingeren i små, langsomme sirkelbevegelser 30–40 ganger. Punktet har ifølge soneterapien en beroligende effekt og er koblet til solar plexus.
 
Trinn 4
Masser med klokka i rolige sirkelbevegelser med tommelfingeren mellom midt på foten og hælen. Gjenta bevegelsen 30–40 ganger. Ifølge soneterapien stimulerer punktet babyens tarmsystem.
 
Trinn 5
Bruk tommelfingeren til å massere forsiktig i pilens retning ca. 10 ganger. Punktene er ifølge soneterapien koblet til nervus vagus, og øvelsen gir ro og stimulerer fordøyelsen.
 
Trinn 6
Ta tak i én og én tå med tommel- og pekefingeren og gni langsomt opp og ned 10–15 ganger per tå. Sonene påvirker ifølge soneterapien forskjellige punkter i hodet og har en beroligende effekt.
 
Trinn 7
Avslutt med å samle føttene og holde forsiktig rundt dem.
KORT SAGT

Ifølge soneterapien er forskjellige organer og områder i kroppen vår koblet til spesielle soner på ører, hender og føtter. Ved å trykke på disse sonene, kan man behandle de stedene i kroppen som er koblet til sonene.

 

Synes du artikkelen var interessant?
Meld deg på til Skoringen Barnas univers og få masse inspirasjon og informasjon om barnesko og -føtter. Alt sammen direkte til din innboks.

 

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHvor trygt er det å føde?
Neste artikkelSlik river og klipper du babyens negler
DEL