Vi voksne kjenner ofte et stikk av dårlig samvittighet når vi sitter med telefonen bare vi har noen minutter til overs, eller bare skal sjekke mailen under middagen. Disse vanene er lette å overføre til barna, men ønsker vi det?

Sist oppdatert: 19. februar 2019

Psykolog Turi Reiten Finserås har gode tips til deg som kjenner at du sjekker telefonen litt for mye.

Telefonene har blitt en stor del av hverdagen vår og er nyttig på mange områder. I dag er de laget slik at de klarer å holde interessen vår over lang tid. Noen kan kjenne på at de synes det blir for mye telefontid og for lite tid med barna, eller at man kanskje ikke klarer å ha så mye oppmerksomhet på barna som man ønsker.

– Hvis du kjenner på at det å stadig sjekke telefonen har blitt en dårlig vane for deg er det flere ting du kan gjøre for å forsøke å bryte den. Men da må man også huske på at det tar tid å bryte vaner og prosessen kan være ukomfortabel. Det kan være smart å begynne smått, forteller psykolog Turi Reiten Finserås.

5 tips fra psykologen:

  • Finn en bestemt plass i huset der du legger fra deg telefonen når du kommer hjem fra jobb, for eksempel en mobilkasse eller mobilhylle. Sett av et bestemt tidspunkt i løpet av ettermiddagen eller kvelden der du får lov til å bruke tid på telefonen. Du kan selv bestemme hvor mange tidspunkt du kan sjekke telefonen på, og hvor lang tid du får lov til å sitte på telefonen på dette tidspunktet. Her er det bare å prøve seg fram. Alternativt kan du velge et tidspunkt og tidsperiode der du ikke får lov til å bruke telefonen.
  • Når du legger vekk telefonen kan det også være lurt å skru av lyd og vibrering. Men noen vil kanskje tenke at de bør være tilgjengelig i tilfelle noen må ha tak i dem. Da kan det være et alternativ å skru av lyden på enkelte apper, slik at man bare har på ringelyd og eventuelt meldingslyden.

  • Hvis du synes det er vanskelig å legge fra deg jobben når du kommer hjem kan du mentalt se for deg at du legger jobben bak deg når du kjører/går fra jobben. I tillegg synes mange det kan hjelpe og skifte klær slik at man tar av seg «jobbantrekket». Hvis du er vant til å sitte med telefonen i hånda eller å ha den lett tilgjengelig, kan du kjenne på et ubehag. Kanskje du blir litt rastløs. Dette er normalt og vil gå over.
  • Interesser deg for det barnet ditt gjør på nettbrett og dataspill. Det finnes mange ulike spill og nettsider som kan være morsomme og lærerike for barna og som du som forelder kan ta del i. Husk at alle barn er forskjellige og ikke nødvendigvis interesser seg for de samme spillene.
  • Hender det at du bruker nettbrett som en slags barnevakt for barna dine? Nettbrett og TV-programmer kan være veldig engasjerende og holde barnas oppmerksomhet lenge. Noen kaller dette en enkel løsning. Men kanskje du har merket at du får gjort litt andre ting eller får litt tid for deg selv mens barna sitter med nettbrett eller ved TV-skjermen? Så flott! Vi mennesker er veldig forskjellige og har ulike behov. Hvis du kjenner at dette hjelper deg som forelder høres det ut som en god løsning en gang i blant. Så lenge du passer på at dette ikke går ut over barnets andre interesser eller relasjonen til venner og dere foreldre.

Psykolog Turi Reiten Finserås presiserer at dette er råd for deg som føler at dette er et problem for seg selv eller sin familie, og ikke for alle. – Selv om du velger å legge bort telefonen mer enn tidligere betyr ikke det at dette er noe alle foreldrene i barnehagen må gjøre.

Legger igjen telefonen inne
Elin er mamma til Kian og har sett flere foreldre på buss og tog eller på handletur som sitter med fokuset langt inne i mobilskjermen mens barna kjemper om oppmerksomheten. – Mitt triks er å legge igjen telefonen inne når vi for eksempel er ute og leker. Da har jeg fullt fokus på hva ungen holder på med, og han vet at jeg er der sammen med han. Facebook og sosiale media får vente til barna har lagt seg, forteller hun.

Elin Hedman legger gjerne telefonen i et annet rom når hun er sammen med sønnen Kian.

Hjemme har de både iPad, TV og mobil, men bruker det ikke så ofte. – Vi hører litt på musikk og danser sammen, og iblant får Kian se på barneprogram, men det er aller helst om jeg må rekke å gjøre noe som han ikke kan hjelpe til med, som matlaging for eksempel. Elin mener at teknologien er en bra oppfinnelse og en avledningsmanøver når de voksne behøver litt egentid, men at man må passe på at man ikke glemmer å bli kjent med barnet gjennom lek, nærhet og kontakt.

Hva er SF Kids Play?

SF Kids Play er en streamingtjeneste for barn med filmer og serier. Her finner du alt fra Kaptein Sabeltann, Karsten og Petra, Peppa Gris og Brannmann Sam, til Astrid Lindgrens elskede karakterer som Emil i Lønneberget og Pippi Langstrømpe.

SF Kids Play kan brukes på dataen, på nettbrett eller mobil. Last ned favorittprogrammene når du er koblet til nett, så kan du se dem hvor som helst i ettertid. Hos SF Kids Play er alle velkomne, men barna er hedersgjester.

Klikk HER for å prøve SF Kids Play i to måneder kostnadsfritt. Ingen bindingstid.

Smarte funksjoner
Det finnes en timerfunksjon der du kan stille inn hvor lenge ditt barn får titte. Funksjonen er super både på reisefot og hjemme. Kanskje vil du bestemme at ditt barn får se litt før skolen eller barnehagen, og da er det genialt å sette en tidsbegrensning.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelElsa
Neste artikkelDe fineste navnene på L
DEL