Selv om ullbodyen til babyen er merket med 100% ull, kan den være plastbelagt. Det meste av ullundertøy både til barn og voksne er faktisk belagt med en tynn plasthinne som gjør at plagget tåler tøffere vask.

Sist oppdatert: 11. oktober 2019

Fordi plasthinnen er så tynn, trenger den ikke oppgis på merkelappen. Denne plasthinnen forsvinner ikke i bruk eller vask, og det er derfor plasten, og ikke ullen, som er i kontakt med huden i hele plaggets levetid

Hvorfor dekker man et fantastisk naturfiber som ull med plast?

Svaret ligger i vaskemaskinene som kom inn i husholdningene på 50- og 60-tallet. De var uten ullprogram, og alle ullklær ble derfor ødelagt i vaskemaskinen. Ullfibrene er nemlig dekket av skjell som regulerer sauenes temperatur ved å åpne og lukke seg. Dersom plagget vaskes med temperatursvingninger, i høye temperaturer, med mye bevegelse eller for mye såpe, hekter skjellene seg i hverandre, og ullen tover.

Dette gjorde at salg av ulltøy stupte, og derfor valgte de fleste ullprodusentene en metode som kaltes Superwash. Ved å først glatte fibrene i et kjemisk bad og deretter legge en syntetisk plasthinne utenpå ullfibrene, unngikk man toving av ullen. I dag har de fleste vaskemaskiner så gode ullprogram at også ubehandlet ull kan vaskes i maskinen med litt ullsåpe, selv om den er merket med håndvask.

Ubehandlet ull på ubehandlet hud!

Også plastbelagt ull inneholder luft som isolerer, men ubehandlet ull i sin naturlige form har alle ullens egenskaper i behold og harmonerer helt med huden vår. Derfor kjennes ullklær av ubehandlet ull ekstra behagelig mot huden, og varmer ekstra godt.

Å si at ullen er helt ubehandlet stemmer riktignok ikke helt, siden den både er vasket og gjerne også farget, men ullfibrene er i sin naturlige form, og alt ullfettet er ikke fjernet, derfor virker plaggene fortsatt naturlig rensende. Er ullen i tillegg økologisk, og farget med kun helt trygge fargestoffer, sikrer vi at ullklærne er trygge helt innerst – også for ømfintlig babyhud.

Ull helt fri for syntetiske stoffer

Siden ubehandlet ull er helt fri for syntetiske stoffer, avgir den heller ikke mikroplastfibre, verken i vask eller i bruk. Derfor slipper vi å ha dårlig samvittighet for å forurense enda mer for kommende generasjoner, og vi trenger heller ikke bekymre oss for syntetiske støvfibre rundt barnet.

Når vi velger rene naturfibre vil vi jo helst ha dem naturlige! Barna kan jo ikke velge selv, så vi i Nøstebarn er stolte av at vi har valgt naturlig ull – som spiller på lag både med kroppen vår og med miljøet rundt oss.

Se flere babyklær i ubehandlet ull hos Nøstebarn.

 ""

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTips til god søvn for deg og babyen
Neste artikkelHva skjer om man gir etter for alt barnet ber om?
DEL