– Da jeg ble mamma drømte jeg om sirlige bunker med pastellfarget bomullstøy, sier Jannecke Riisøen, firebarnsmor og daglig leder i Nøstebarn.

Sist oppdatert: 11. oktober 2019

Men da mormors hjemmestrikkede babytrøyer gjorde de små og kalde babyhendene varme, ble bomull raskt byttet ut med ull! Etter hvert ble også jobb i bank byttet ut med oppstart av Nøstebarn. – Det var mine egne erfaringer som ble utslagsgivende for meg da jeg valgte å satse på Nøstebarn, forteller Jannecke. – Jeg erfarte selv at ubehandlet ull gjorde den småklamme babykroppen lun, tørr og god. Jeg ønsket at flere skulle få oppleve dette. For meg var det også viktig at ullklærne var ubehandlet, og dermed fri for alle kjemikalier som kan være skadelige for mennesker og miljø.

I dag er det faktisk slik at veldig mye babytøy i ull er plastbelagt for å tåle tøffere maskinvask, men likevel merket med 100% ull. Ubehandlet ull er fri for denne behandlingen, og inneholder derfor ingen mikroplastfibre som slippes ut i miljøet eller i barnets omgivelser. Ubehandlet ull vaskes med ullsåpe på ullprogram i vaskemaskinen. All Nøstebarn sin ull er ubehandlet og fri for alle stoffer som kan være skadelige. Derfor er ullklærne helt trygge for små kropper, i Nøstebarn sier vi; Trygge klær teller mest!

En nyfødt baby har ligget godt beskyttet i 37 graders vann i 9 måneder, før den skal venne seg til verden og temperaturen utenfor. Da er det godt å bli møtt av klær som hjelper barnet med å regulere varmen, – og som fortsetter å isolere også når den lille blir svett eller våt. Det er det kun ull som kan, fordi den er laget for å isolere lammene mot både kulde og varme, i all slags vær.

Bomull tåler kun 4% fuktighet før den mister evnen til å isolere, da vil den føles kald og klam mot huden. Ull tåler 10 ganger så mye fuktighet! Det er derfor vi bruker ull på skituren, og det er derfor ull er så bra på små barn som ikke selv kan kle av og på seg for å regulere temperaturen.

Aller viktigst er ulltrøyen eller ullbodyen. Det er på mage og rygg vi lettest blir klamme, og dermed kalde, og barnet skal ikke bruke energien sin til å holde varmen. Ullbodyen kan babyen med fordel bruke året rundt, på de aller varmeste dagene kan man velge kortermet.

En ullpysj blir ikke klam og kald, og hjelper barnet å holde varmen når dynen går av. Det følger både nattmåltider og søl med små barn, men væten sitter utenpå ullen og kan derfor lett tørkes av med en tørr klut. Pysjen er like varm og behagelig, og man slipper å forstyrre barnet med pysj-skifte om kvelden og natten.

Siden ubehandlet ull puster og absorberer vanndamp fra kroppen uten å bli kald, er ull også egnet til alle andre babyklær fra innerst til ytterst – både sparkebukser, sokker, luer, jakker og dresser. Et vindtett eller vanntett lag tas utenpå når det trengs.

Ull er mykt og elastisk, og derfor lett å vokse i. Ubehandlet ull virker smuss-avvisende og er selvrensende, derfor behøves det færre skift og mindre vask enn ved andre tekstiler. Dette betyr at barnet trenger færre klær, og at det ikke trenger å koste mer om man vil velge trygt og miljøvennlig.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLyver solkremene om solfaktor?
Neste artikkelForeldrepenger: Dette er nytt fra 1. juli 2018
DEL